Santa Cruz Operation

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Santa Cruz Operation
נתונים כלליים
סוג תוכנה
תקופת הפעילות 1978[1]–2012[2] (כ־34 שנים)

Santa Cruz Operation, או בקיצור SCO היא חברת תוכנה אמריקאית. החברה נקראת על שם העיר סנטה קרוז שבה היא נוסדה ופעלה. החל מתחילת שנות ה־90 היה SCO גם השם של המוצר העיקרי של החברה.

החברה המקורית הוקמה בשנת 1978 ומכרה גרסה של UNIX למעבדי 8086 של אינטל ובהמשך לשאר מעבדי x86. בשנת 2000 מכרה החברה את עסקי היוניקס שלה למפיצת לינוקס בשם קלדרה, ושינתה את שמה ל־Tarantella. בשנת 2002 החליטה קלדרה לשנות את שמה ל־SCO Group. שנה לאחר מכן היא החלה לאיים בתביעות (מופרכות בדיעבד) על משתמשי לינוקס, בפרשה שנודעה "משפט SCO".

החברה המקורית

חברת Santa Cruz Operations הייתה החברה המסחרית הראשונה שסיפקה שרותי תוכנה למערכות יוניקס[3]. בשנת 1980 שכרה חברת מיקרוסופט את שרותיהם כדי להסב את גרסה 7 של UNIX למעבדי 8086. ההיסב נקרא XENIX. החברה המשיכה למכור את המוצר ולפתח אותו. בשנת 1987 איבדה מיקרוסופט עניין ב־XENIX ומכרה את הזכויות לו ל־SCO, תמורת בעלות חלקית על החברה.

בשנת 1989 כתבה החברה גרסה חדשה של יוניקס בשם SCO UNIX (יותר מאוחר: SCO Open Server) אשר התבסס על גרסה מאוחרת יותר של יוניקס (System V, גרסה 3.2).

באמצע שנות התשעים קנתה החברה את מוצרי היוניקס מחברת נובל (חברה).

החברה קנתה לעצמה שם כמי שמספקת מערכות יוניקס (ולכן אמינות) אך גם זולות יחסית מכיוון שהן רצו על חומרת x86 רגילה.

בשנת 1998 החלה החברה, בשיתוף עם IBM, בפרויקט להסבת מערכת ההפעלה לארכיטקטורת איטניום שנראתה מבטיחה אז. הפרויקט בוטל על ידי IBM.

חברת Tarantella

טרנטלה (ע"ש ריקוד הטרנטלה) היה שם קוד פנימי לסביבת גישה מרוחקת שפיתחה חברת SCO. בשנת 2001 מכרה החברה את מוצרי היוניקס שלה לקלדרה ושינתה את שמה ל"Tarantella Inc." על מנת להתמקד במוצר זה.

קלדרה

בשנת 1994 החליטה חברת נובל להתמקד בעסקי ניהול רשת ולצאת מתחומים אחרים. מנכ"ל החברה לשעבר, ריי נורדה, הקים חברת החזקות בשם "קבוצת קנופי" (Canopy, חופה). בין השאר הוא מימן חברה חדשה בשם קלדרה. קלדרה התמקדה פיתוח הפצת לינוקס אשר פנתה בעיקר לשוק העסקי.

קלדרה קנתה מנובל את DR-DOS בשנת 1996, ותבעה את מיקרוסופט על תחרות בלתי־הוגנת. התביעה הסתיימה בפשרה בשנת 2000[4] בסכום שלימים התברר כ־280 מיליון דולר[5].

בשנת 2000 הונפקה החברה בנאסד"ק. בכסף שהתקבל מההנפקה היא השתמשה, בין השאר, כדי לקנות שנה לאחר מכן את כל עסקי היוניקס של חברת SCO. בעקבות כך, עיקר ההכנסות של החברה כעת הגיעו ממכירות SCO (לרוב: מחוזי תחזוקה קיימים). החברה השתדלה להעביר לקוחות קיימים ללינוקס, מכיוון שהפוטנציאל של שוק הלינוקס נראה מבטיח יותר.

בשנת 2002 התחלפה הנהלת החברה. המנכ"ל החדש, דארל מקברייד, החליט להתמקד בעסקי היוניקס, ובפרט לנסות להעלות את ההכנסות על ידי גביה קפדנית יותר של רישיונות. שמה של החברה שונה ל־SCO Group.

משפט SCO

חברת SCO העלתה טענה שיש לה זכויות שונות בלינוקס ולכן צריכים לשלם לה רישיון שימוש. בפועל הועלו תביעות רק לגבי זכויות יוצרים, כלומר טענה שקוד של יוניקס מצא את דרכו ללינוקס. בהמשך היא העלתה גם את הטענה ש־IBM גרמה בזדון להורדת ערכם של מוצרי היוניקס של SCO ‏(slander of title).

הטענות לגבי מעבר קוד התגלו בדיעבד כחסרות בסיס. אנשי SCO טענו שיש להם מקרים רבים, אולם כאשר הם הדגימו כמה מהם לעיתונאים, התברר עד מהרה שאין להם בסיס: מדובר היה על הצהרה זהה על ממשקים סטנדרטיים, קוד שהגיע מ־BSD, או דברים דומים[6]. בדיעבד התברר שגם שאר הדוגמאות היו חסרות בסיס באותה מידה[7].

אולם הטענות על זכויות יוצרים לא הספיקו לעמוד מעולם במבחן בית משפט, מכיוון שהתברר של־SCO אין בעצם זכויות יוצרים מלאות לקוד של יוניקס אלא רק רישיון להשתמש בו. זכויות היוצרים נשארו של נובל ולא הועברו בעת מכירת UnixWARE. העובדה המפתיעה הזו התבררה רק במאי 2003[8]. בהמשך אותה שנה רכשה נובל את חברות הלינוקס Ximian[9] ו־סוזה לינוקס[10] והפכה לבעלת עניין כלכלי בתביעה. נובל ו־SCO נשארו חלוקות על הפירוש המדויק של הסכם המכירה, והנושא הוכרע רק בבית משפט בשנת 2007[11].

ההליכים המשפטיים המשיכו להסתבך. בתגובה להודעתה של SCO על שלילת רישיונה של IBM למערכת AIX שלה ותביעת ענק בסכום מיליארד, ואחר כך שלושה מיליארד דולרים[12][13], תבעה IBM תביעת נגד. IBM העלתה טענות שונות, ובהן גם הפרת שימוש בפטנטים[14]. גם חברת רד האט תבעה את SCO בטענה כי הצהרות השווא של SCO פוגעות בה. במרץ 2004 SCO המשיכה ותבעה שניים מלקוחותיה לשעבר, Autozone ודיימלר-קרייזלר בטענות להפרת זכויות יוצרים[15].

אחת התוצאות הייתה זינוק במחיר מניות החברה מתוך תקווה שהיא תנצח במשפט[16]. מנהלים שונים בחברה ניצלו את המחיר הגבוה על מנת לממש רווחים, והועלו טענות שהם יודעים שהמשפט חסר סיכוי[17]. בפועל החברה הצליחה לקבל סכומים של כמה עשרות מיליוני דולרים מרישיונות (רובם מ־סאן מיקרוסיסטמס ומיקרוסופט) אולם לא הצליחה למכור כמעט לאף אחד "רישיונות לשימוש בלינוקס". ההליכים המשפטיים הרבים של החברה גרמו להוצאות רבות, ובסופו של דבר, לאחר כישלון ההליכים המשפטיים, החברה הכריזה על פשיטת רגל ונכנסה להליך כינוס נכסים[18][19].

בשנת 2011 הודיעה חברת UnXis על רכישת עסקי היוניקס של SCO[20].

באוגוסט 2012 הגישה החברה בקשה לפשיטת רגל ופירוק[21].

מקורות

הערות שוליים

  1. ^ שנת ההקמה ושנת הפירוק מתייחסות לחברות שונות שנשאו את אותו השם. ר' גוף הערך
  2. ^ שמה של החברה המקורית שונה לטרנטלה והיא קיימת עד היום
  3. ^ מתוך אומנות התכנות ביוניקס, מאת אריק ריימונד
  4. ^ כתבה ב־BBC על סיום התביעה
  5. ^ פרסום ב־Groklaw על חשיפת ההסכם
  6. ^ ניתוח ההעתקות לכאורה על ידי ברוס פרנס
  7. ^ דיווח על העדויות שנחשפו ב־2009 מתוך LWN.net
  8. ^ הודעה לעיתונות של נובל על כך שזכויות היוצרים ליוניקס נשארו שלה
  9. ^ הודעה לעיתונות של נובל על רכישת Ximian
  10. ^ הודעה לעיתונות של נובל על רכישת סוזה
  11. ^ דיווח על הכרעת הדין במשפט: זכויות היוצרים שייכות לנובל מאתר Groklaw
  12. ^ דיווח על התביעה הראשונית מתוך CNet
  13. ^ דיווח על העלאת סכום התביעה מתוך CNet
  14. ^ ניתוח כתב התביעה באתר LWN.net
  15. ^ דיווח על התביעה מאתר CNet
  16. ^ ערכי מניית החברה בבורסת נאסד"ק מאתר Yahoo! Finance
  17. ^ כתבה מ־ZDNet
  18. ^ פשיטת רגל לפי chapter 11: סיקור באתר Groklaw
  19. ^ SCO הודיעה על פשיטת רגל (סעיף 11) - כתבה באתר Ars Technica מתאריך 14 בספטמבר 2007
  20. ^ הודעה לעיתונות: UnXis השלימה את רכישת נכסי היוניקס של SCO - מאתר חברת SCO
  21. ^ SCO הגישה בקשה לפשיטת רגל (סעיף 7) - דיווח באתר GrokLaw מתאריך 7 באוגוסט 2012
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32612239Santa Cruz Operation