Lean Six Sigma

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

Lean Six Sigma היא שיטה שנוסדה בארצות הברית בשנות השמונים כשילוב של עקרונות ניהול ותהליכים שמקורם ביפן. עקרון של ייצור שהתמקד בהפחתת בזבוזים בצורה של פעולות אשר אינם מוסיפות ערך.

המודל הוא גישה ניהולית ממוקדת בצוות המבקשת לשפר את הביצועים על ידי ביטול בזבוזים ופגמים. הוא משלב שיטות וכלים של סיגמא (six sigma[1]) ופילוסופיית ייצור רזה ([2]Lean sigma), תוך שאיפה לבטל בזבוז[3] משאבים פיזיים, זמן, מאמץ וכישרון תוך הבטחת איכות בתהליכי הייצור והארגון.

  • שש סיגמא, שהיא מתודולוגיית איכות הבוחנת משתנים בייצור, שיוצרים פגמים וסטיות במפרט הייצור ובאופן שיטתי פועלת להקטנת השונות על-מנת למזער את הפגמים. היישום מתבצע באמצעות שימוש בכלים סטטיסטיים (חישוביים וחזותיים), על מנת לעקוב ולשפר את התהליכים הקשורים במוצר או בשירות.
  • ניהול רזה - מתודולוגיה ניהולית, המתרכזת בצמצום בזבוזים ויצירת ערך ללקוח. השיטה מתמקדת בייעול זרימת המידע והחומר. צמצום הבזבוז במפעל גורם לשיפור האיכות, הקטנת זמן הייצור וצמצום הוצאות.

תחת העקרונות של Lean Six Sigma כל שימוש במשאבים שלא יוצר ערך עבור הלקוח הסופי נחשב לבזבוז ויש לבטלו. המודל מתמקד בחסכון כלכלי ויחד איתו בשינוי תרבותי של העובדים כלפי העבודה ותהליך הייצור.

מטרות

  • עלייה ברווח: צמצום בזבוזים בתהליך, ושיפור באיכות המוצר מפחיתים מפחית משמעותית את עליות ייצור ומגדיל רווחיות.
  • סטנדרטיזציה ופישוט התהליך: על ידי ייצור מפת תזרימים בתהליך, המודל מבטל בזבוז ותהליכים מיותרים בקווי ייצור. התהליכים מפושטים כך שיהיה קל יותר לעקוב אחריהם ומפחית סיכוי לטעות. התהליכים המפשטים יפחיתו גם את הזמן, מה שיוביל לירידה בעלויות מיותרות.[4]
  • ירידה בפסילה וטעיות: עם הפישוט בתהליכי הייצור ובדיקה מפורטת של הגורמים העיקריים לשגיאות ובזבוז בארגון, Lean Six Sigma מצמצם באופן דרסטי טעויות כמו פגמים וחישובים שגויים.[5]
  • ביצועי ופיתוח עובדים: Lean Six Sigma מדגיש את חשיבות הרעיונות וההקפדה על עובדים להצלחה הכוללת של ארגון. עם Lean Six Sigma, תחושת החשיבות העצמית והמשמעות העצמית עולה בקרב העובדים ומביאה לעלייה במוטיבציה וביצועים טובים יותר בעבודה.
  • ערך ללקוח: Lean Six Sigma מאפשר לחברות לשפר את התהליכים ואת איכות המוצרים שלהן. בתורם, הם מסוגלים לייצר יותר מוצרים במחיר זול יותר עם פחות פסילה. שביעות רצון הלקוחות תגדל, מה שיוביל אז לעלייה בנאמנות הלקוחות.

חיבור בין "ייצור רזה" לבין "שש סיגמא"

Lean Six Sigma מחבר בין שני מודלים שונים במטרה ליעל את הייצור, לשפר את האיכות, לחסוך כסף ולשמור על התחרותיות.

שש סיגמה תורמת טיפול במשתנים במהלך הייצור, ומודל LEAN מתמקד במשאבים מבוזבזים. שני המודלים מתחברים ל-Lean Six Sigma, פתרון מאוזן ומאורגן לייצור מוצרים איכותיים במינימום בזבוזים עם חסכון ויעילות מקסימלית[6] [עמוד 10].

אף על פי ששש סיגמא וייצור רזה עוסקים בתחומים שונים, הם משלימים זה את זה וקיים דמיון רב בין הגישות שלהם. לכן, השילוב ביניהם מוצלח.

שני המודלים מדגישים את העובדה שהלקוח מגדיר את הערך של המוצר או השירות. לפיכך, יש לבחון את התהליכים מנקודת הראות של הלקוח. כמו כן, החיבור בין המודלים יודע לבחון את כל שלבי הייצור ולזהות בזבוז משאבים.

שני המודלים משתמשים בבסיס נתונים כדי לבחון חלקים הדרושים טיפול, וקובעים מדדים כדי למדוד את הצלחת השיפורים.

כאשר מצליחים לטפל בבזבוז, להגדיל יעילות, ולהפחית משתנים שאינם תורמים למוצר, החיבור בין הצעדים תורם לשיפור התהליך כולו.

הבדל משמעותי ראשון בין המודלים הוא שיטת זיהוי הבעיה. "ייצור רזה" ממקד את בעיית חוסר יעילות סביב בזבוז, ו"שש סיגמא" מתמקדת בזיהוי משתנים המשפיעים על יעילות הייצור.

בנוסף, "ניהול רזה" משתמש יותר בהדמיית נתונים, "שש סיגמא" מנצל מספרים שכלים אנליסטים יותר.

הדמיון בין המודלים מאפשר פונקציאונליות סימולטנית באותו תהליך, והשוני ביניהם מאפשר לטפל בכל הפרמטרים.

היסטוריה

שנות ה-80 של המאה העשרים – 2000

את מה שהפך היום להיות Lean Six Sigma ניתן לייחס למוטורולה בארצות הברית בשנת 1986. שישה Sigma פותחה בתוך מוטורולה כדי להתחרות במודל העסקי קאיזן (או ייצור רזה) ביפן. כתוצאה משש סיגמא, מוטורולה קיבלה את פרס האיכות הלאומית של מלקולם בלדרידג בשנת 1988.

באותה תקופה בחברת טויוטה החלו לפתח שיטה שבהמשך נקראה קיצור סט-אפ SMED.

בשנות התשעים שכרה חברת AlliedSignal (אנ') את לורנס בוסידי (אנ') והנהיגה לראשונה את שיטת שישה סיגמא בתעשייה הכבדה. כמה שנים לאחר מכן, ג'ק ולש מג'נרל אלקטריק התייעץ עם בוסידי והחיל את שישה סיגמא בג'נרל אלקטריק.

בשלב זה, שש סיגמא הפכה למוכרת ונרחבת יותר בעולם היצור.

מאז 2001

במהלך שנות האלפיים Lean Six Sigma התפצלה משש סיגמא והפכה לתהליך ייחודי בפני עצמו. הוא משלב בתוכו גם רעיונות מייצור רזה, אשר פותח כחלק ממערכת הייצור של טויוטה בשנות החמישים.

הרעיון הראשון של "Lean Six Sigma" נוצר ב-2001 בספר Leaning into Six Sigma: The Way to Integration of Lean Enterprise and Six Sigma[7] מאת ברברה ויט (Barbara Wheat), צ'אק מילס (Chuck Mills), ומייק קרנל (Mike Carnell).[8]

הספר פותח כמדריך למנהלי מפעלי ייצור כיצד לשלב ייצור רזה ו-Six Sigma על מנת לשפר באופן דרמטי את זמן ומחזור היצור במפעל.

כלים והסמכה

Lean Six Sigma משתמשת בחמשת שלבי DMAIC [9](אנ') הדומים לאלה של Six Sigma.

DMAIC

השלבים הם הגדר, מדוד, נתח, שפר ובצע בקרה (באנגלית Define, Measure, Analyze, Improve and Control). הם מיועדים לזהות את גורמי השורש לחוסר יעילות, וניתנים ליישום בכל תהליך, מוצר או שירות שיש בו כמות גדולה של נתונים או מאפיינים מדידים זמינים.

ערכת הכלים DMAIC של Lean Six Sigma כוללת את כל הכלים של Lean ושל שש סיגמא.

רמות ההסמכה לעיסוק בשיטה מוגדרות כצבעי חגורה, בדומה לג'ודו. ההסמכה הגבוהה ביותר היא חגורה שחורה, המסמנת ידע מעמיק בעקרונות ה- Lean Six Sigma.

Lean Six Sigma organization structure

מתחת לחגורה השחורה נמצאות החגורה הירוקה והחגורה הצהובה. לכל אחת מהחגורות הללו קיים מערך מפורט של מיומנויות הנרכשות בתוכנית הכשרה. מערכי המיומנות משקפים אלמנטים משש סיגמא, ניהול רזה ושיטות שיפור תהליכים אחרות כמו תורת האילוצים ותחזוקה פרודוקטיבית כוללת (אנ').

על מנת להשיג אחת מרמות ההסמכה, יש לעבור בחינה ממושכת בנושא Lean Six Sigma ויישומיה.

ביבליוגרפיה

  • George, Michael L. (2002). Lean Six Sigma: Combining Six Sigma Quality with Lean Production Speed. McGraw-Hill Education. ISBN 978-0071385213.
  • Rowlands, David (2003). What is Lean Six Sigma?. McGraw-Hill Education. ISBN 978-0071426688.
  • Kowansky, Elaine (2006). How NOT To Implement Six Sigma: A manager's guide to ensuring the failure of the world's greatest Quality Improvement and Waste Reducing Machine. Xilbris. ISBN 978-1425712266.
  • Bass, Issa (2009). Lean Six Sigma Using SigmaXL and Minitab. McGraw-Hill Education. ISBN 978-0071621304.
  • KellerPaul (2014). The Six Sigma Handbook, Fourth Edition. McGraw-Hill Education. ISBN 978-0071840538.
  • דינארו, דונלד (2005). Training Within Industry: The Foundation of Lean",. Productivity Press. ISBN 1-56327-307-1.
  • מאסאקי, אימאי (1986). The Key to Japan's Competitive Success. McGraw-Hill/Irwin. ISBN 0-07-554332-X.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Summers, Donna C.S (2011). Lean Six Sigma: Process Improvement Tools and Techniques. One Lake St, Upper Saddle River, New Jersey: Prentice Hall. מסת"ב 978-0-13-512510-6.

הערות שוליים

  1. ^ Pyzdek, Thomas, author., The Six Sigma Handbook, מסת"ב 978-1-260-12183-4
  2. ^ Wedgwood, Ian, author., Lean Sigma : a practitioner's guide, מסת"ב 978-0-13-399194-9
  3. ^ The 8 Wastes of Lean, The Lean Way (באנגלית)
  4. ^ Alessandro Laureani, Jiju Antony, Alex Douglas, Lean six sigma in a call centre: a case study, International Journal of Productivity and Performance Management 59, 2010-11-02, עמ' 757–768 doi: 10.1108/17410401011089454
  5. ^ Alessandro Laureani, Jiju Antony, Standards for Lean Six Sigma certification, International Journal of Productivity and Performance Management 61, 2011-12-02, עמ' 110–120 doi: 10.1108/17410401211188560
  6. ^ Summers, S. N., Oxford University Press, 2011-10-31, Benezit Dictionary of Artists
  7. ^ Chuck Mills, Barbara Wheat, Leaning into Six Sigma: The Path to Integration of Lean Enterprise and Six Sigma, The Path to Integration of Lean Enterprise and Six Sigma, 2001
  8. ^ Barbara Wheat, Chuck Mills, Mike Carnell, Leaning into Six Sigma: The Path to Integration of Lean Enterprise and Six Sigma, Boulder City, Colorado: Leaning into Six Sigma, 2001
  9. ^ Shankar, Rama., Process improvement using Six Sigma : a DMAIC guide, MSC Solutions, 2011, מסת"ב 978-606-92911-4-6
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33290173Lean Six Sigma