LOMO

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
LOMO
נתונים כלליים
מוצרים עיקריים עדשות, ציוד צילום, ציוד צבאי, מצלמות, ציוד סאונד, רשמקול ומקליט

LOMOרוסית: Ленинградское Oптико-Mеханическое Oбъединение מילולית: האיגוד המכני-אופטי הלנינגרדי) היא יצרנית עדשות וציוד רפואי ומצלמות, המבוסס בעיר סנקט פטרבורג, רוסיה. מצלמת Lomo LC-A הייתה השראה לתנועת הצילום הלומוגרפית.[1][2]

היסטוריה

מצלמת סטילס מדגם לוביטל 166.
LOMO LC-A

החברה הוקמה בשנת 1914 בפטרוגרד (כיום סנקט פטרבורג). היא הוקמה כחברה מוגבלת צרפתית-רוסית לייצור עדשות ומצלמות וייצרה משקפות לרובים במלחמת העולם הראשונה. בשנת 1919 החברה הולאמה. בשנים שלאחר מכן התארגנו מחדש התעשיות האופטיות הממלכתיות מספר פעמים.

בשנת 1921 נקרא המפעל בשם המפעל לאופטיקה ממלכתית, GOZ. בשנת 1925 התחדש ייצור המצלמות ומספר עיצובים של עדשות שנבדקו בשנים 1925–1929. בשנת 1928 נצטווה המפעל לייצר מצלמת 9x12, המכונה FOTOKOR. רפורמות וארגונים מחדש נוספים של המפעלים האופטיים הסובייטיים במספר שלבים הביאו בסופו של דבר לכך שהמפעל בלנינגרד הפך ל-GOMZ, המפעל האופטי-מכני הרוסי.

בתקופת המעבר משנת 1932 עד 1935 פותח עותק של מצלמת לייקה, מצלמת ה-VOOMP I. אחריו הגיע VOOMP II או "החלוץ" שיוצר במספרים קטנים. במקביל, מעצבי המפעל החלו בפיתוח מצלמת רפלקס לעדשה יחידה לסרט סינון 35 מ"מ, אולי בהשראת עבודות דומות בגרמניה, במיוחד כדוגמת ה-Zeiss Ikon בדרזדן. המצלמה החדשה, שנקראה "ספורט", הוצגה בערך באותה תקופה עם מצלמת ה-Ihagee Kine Exakta בשנת 1936.

בתקופה שהמפעל כונה GOMZ (המפעל האופטי-מכני הממלכתי), החברה הוסבה תחת ניהולו של מיכאיל פנפילוב, לאיגוד, שאיחד כמה תעשיות ובכך הוקם LOMO בשנת 1962. פנפילוב היה מנכ"ל המפעל עד 1984, אז פרש והוחלף על ידי גאורגי חיז'ה כמנכ"ל. בשנים 1990–1997 כיהן איליה קלבאנוב מנכ"לית.

כיום LOMO מייצרת אופטיקה צבאית, מכשירי מחקר מדעיים, מיקרוסקופים קרימינולוגיים, ציוד רפואי ומגוון מוצרי צריכה. היא הפיקה את המצלמה הרוסית הראשונה בשנת 1930. מותגי ציוד הקולנוע החובבני היו LOMO ו-AVRORA למצלמות ודגמי רוס למקרנים. Ritm היה מותג LOMO לציוד סאונד מקצועי. החברה ייצרה את מצלמת הקול והמקרן Super 8 היחידה בברית המועצות. זה היה גם היצרן הסובייטי העיקרי לעדשות אנמורפיות מקצועיות.

החברה הופרטה בשנת 1993 והיא נסחרה בשוק המניות הקלאסי של RTS. החברה מוסמכת ISO 9001 ומייצאת מוצרים לרחבי העולם. מכשירי ראיית לילה וטלסקופים מהווים 30% מייצוא החברה. גרמניה היא היבואנית הגדולה ביותר של מוצרי LOMO. ציוד רפואי, כבלי סיבים אופטיים ואנדוסקופים, רכיבים אופטיים ומצלמות שמיועדים בעיקר לשוק הרוסי ומדינות אחרות בשטחי ברית המועצות לשעבר. ציוד צבאי ומכשירי מחקר מדעיים מהווים חלק ניכר מהייצור לייצוא למדינות כמו ישראל, הודו, ארצות הברית, קנדה, מקסיקו ושווקים בינלאומיים אחרים.

טלסקופ מקסוטוב של החברה זוכה להערכה רבה על ידי אסטרונומים חובבים. המילה LOMO משמשת לעיתים קרובות גם למצלמות Lomo LC-A ולמצלמות צרכניות אחרות מבית LOMO; בעוד שלמצלמות יש קהל גדול ברחבי העולם, המצלמות עצמן הן מוצר מינורי עבור LOMO והם אינם מהווים את נתח ההכנסות העיקרי של החברה. LOMO היא כיום גם יצרנית דגמי יציקה בסולם 1:43. מפעל LOMO מייצר המוני דגמים בקנה מידה 1:43 של כלי רכב של שנות השלושים עד 1950 על גבי מרכב AMO, ZiS, ZiL ו-GAZ.

LOMO נחשבת בסנקט פטרבורג במרכז הרפואי המתקדם שלה, עם מתקנים מאובזרים לטיפול מתקדם במגוון מצבים רפואיים. למרכז הרפואי LOMO יש מוניטין יציב בתחום הניתוחים והטראומה הכללית, אונקולוגיה ורדיולוגיה, רפואת ילדים, פיזיותרפיה והתמחויות רפואיות אחרות. מכשירים רפואיים כמו אנדוסקופים ומיקרוסקופים כירורגיים המיוצרים על ידי LOMO משמשים את הרופאים במרכז הרפואי LOMO ובכך נותנים משוב מהיר מהרופאים למהנדסים ומעצבי הציוד הרפואי.

בשנות ה-90 שימשה החברה כספונסר ראשי של מועדון הכדורגל זניט סנקט פטרבורג.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא LOMO בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ קטלוג ויקי של USSRPhoto.com של מצלמות המיוצרות על ידי LOMO
  2. ^ Dowling, Stephen (2012-11-21). "Did the Lomo camera save film photography?". BBC News Online. נבדק ב-2012-11-21.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28730035LOMO