פריצת iOS
פריצת iOS היא תהליך הסלמת הרשאות המאפשר למשתמש להסיר את ההגבלות שיצרה חברת אפל במערכות ההפעלה iOS ו-tvOS שבמכשירים ניידים מתוצרתה, כמו iPad, iPhone, iPod Touch ו-Apple TV. המכשירים הניידים של אפל תוכננו על ידה כך שיריצו רק תוכנות שאושרו בחתימה מוצפנת. גורמים שונים יצרו תוכנות המאפשרות לערוך שינוי קל בקושחה (firmware) של המכשיר, כך שיעקוף את בדיקת החתימה. פעולה זו בדרך כלל עושה שימוש בסדרה של טלאי תוכנה בליבת מערכת ההפעלה. פריצת המכשיר מאפשרת, בגרסאות שונות, שליטה מלאה על מראה המכשיר באמצעות ערכות נושא, והתקנה של תוספים וכלים שימושיים למערכת ההפעלה שאינם זמינים דרך חנות האפליקציות הרשמית. תוספים, אגב, שחלקם אומצו על ידי אפל במהלך השנים. בנוסף, בעזרת הפריצה ניתן להתקין כלים המאפשרים התקנה של תוכנות הזמינות בחנות ה-App Store של אפל בלי לשלם עליהן (דבר שהפך את הפריצה לפופולרית).
הפריצה הנפוצה ביותר היא פריצה באמצעות התוכנה "redsn0w", שפותחה על ידי קבוצת ההאקרים Dev-Team. הפריצה באמצעות התוכנה נעשית על ידי הכנסת המכשיר למצב DFU (מצב בו ניתן לעשות הפעלות מחדש ומחיקות כלליות, אך עם מעקף של חומות האבטחה שמוצבות על ידי אפל), ובעזרת קודים מתקינה אוטומטית את Cydia על המכשיר.
יש לציין ש-Cydia אינה התוכנה היחידה ממנה ניתן להוריד תוכן פרוץ. ישנן עוד אפשרויות.
הליך הפריצה הפשוט ביותר הוא שינוי ב"סים" של אייפון, כך שניתן יהיה לעשות בו שימוש באמצעות כל חברה סלולרית. פריצה מקיפה יותר נועדה לשנות את הקושחה של אפל. גרסאות פריצה כאלו יוצאות זמן מה אחרי הוצאת עדכון למערכת ההפעלה iOS, והן מנוטרלות בעדכונים הבאים של מערכת ההפעלה. סוג אחר של פריצה מכוון לנסות לשמר את התוכנות הבלתי חתומות. עד היום, כל עדכון של מערכת ההפעלה מאלץ את המשתמש בגרסה פרוצה לבצע את הפריצה מחדש ולהתקין על המכשיר את כל התוכנות הבלתי חתומות מחדש.
חסרונותיה הבולטים של פריצת מכשירים המבוססים על מערכת ההפעלה iOS הם האטה ניכרת במהירות העבודה, ביישומים שלא נבדקו על ידי אפל, ותפוגת האחריות. חברת אפל מסירה את האחריות ממכשיר פרוץ, גם אם לבעל המכשיר חבילת אחריות בתוקף, אך ניתן להחזירה על ידי פירמוט המכשיר (ריסטור).
כשגרסה 6.1.3 יצאה אפל הצליחה לחסום את פריצת evasi0n שפורצת את האייפון 5, אבל לאחר כמה זמן התוכנות redsn0w ו-sn0wbreeze עברו עדכון גרסה שמאפשר לתוכנות לפרוץ את 6.1.3.
בגרסאותיה האחרונות של ה-iOS, לקחו לחברי קבוצות הפריצה חודשים ארוכים לפתח פריצה עקב האבטחה הכבדה שאפל הוסיפה לקושחותיה.
חוקיות הפריצה
אפל טוענת שפריצת המכשיר אינה חוקית ותביא לביטול האחריות עליו, אולם ספריית הקונגרס בארצות־הברית קבעה ביולי 2010 כי הליך הפריצה עצמו אינו מהפרות זכויות היוצרים המכוסות ב"חוק המילניום הדיגיטלי (DMCA)"[1] כלל זה אינו חל על השימושים במכשיר הפרוץ, כמו הורדת תוכנות בלי תשלום. בין מפתחי פורצי התוכנה לאפל מתנהל מאבק מתמיד בו עדכוני תוכנה או קושחה של אפל משנים פריטים במערכת ההפעלה של המכשיר, ואלו מבטלים את הפריצה ומסירים תוכנות שהורדו בחסותה, כשמפתחי תוכנות הפריצה, מצידם, עמלים כדי ליישם שינויים לעקיפת שינויים אלו של אפל.
סוגי פריצות
ישנם ארבעה סוגי פריצה: פריצה קשורה (Tethered), פריצה חצי קשורה (Semi-Tethered), פריצה חצי לא קשורה (Semi-UnTethered) ופריצה בלתי קשורה (UnTethered).
- פריצה קשורה: סוג פריצה זו היא הקלה ביותר לכתיבה אך המסובכת ביותר לשימוש. אם מכשיר נפרץ בפריצה קשורה, ומכבים אותו, הדרך היחידה להפעיל אותו היא דרך חיבור למחשב והפעלת התוכנה המשמשת לפריצה. בדרך כלל משוחררת הפריצה הקשורה ראשונה, ולאחר מכן, משוחררת גרסה חדשה אשר מסוגלת לפרוץ פריצה לא קשורה.
- פריצה חצי קשורה: סוג פריצה זו דומה לפריצה חצי לא קשורה אבל עם כמה שינויים. כאשר מכשיר פרוץ בפריצה חצי קשורה, ניתן להדליקו ולבצע Just Boot דרך PP助手 במכשיר, אך שום דבר הקשור לפריצה (Cydia וכל מה שהורד ממנה) לא יפעל עד שהמשתמש יכנס ממכשיר לPP助手 ויבצע Just Boot מחדש.
- פריצה חצי לא קשורה: סוג פריצה זו דומה יותר לפריצה לא קשורה מאשר לפריצה קשורה. כאשר מכשיר פרוץ בפריצה חצי לא קשורה, ניתן להדליקו ולבצע Just Boot ללא התוכנה המשמשת לפריצה (למשל Checkra1n), אך שום דבר הקשור לפריצה (Cydia וכל מה שהורד ממנה) לא יפעל עד שהמשתמש יחבר את המכשיר למחשב ויבצע Just Boot מחדש דרך התוכנה.
- פריצה לא קשורה: סוג פריצה זה הוא הנפוץ ביותר, הקשה ביותר לכתיבה והנוח ביותר למשתמש. כאשר מכשיר פרוץ בסוג פריצה זה, ניתן להדליקו ולבצע Just Boot מלא ללא חיבור למחשב, וכל האפליקציות עובדות כרגיל.
ראו גם
הערות שוליים
- ^ הפריצה לאייפון חוקית, אך תסיר את האחריות של אפל, באתר nrg, 27 ביולי 2010
28082872פריצת iOS