cGMP
-
מבנה מולקולרי של cGMP
cGMP (ראשי תיבות של Cyclic guanosine monophosphate) הוא נוקלאוטיד מעגלי (ציקלי) הנגזר מגואנין טריפוספאט (GTP) הוא פועל כשליח שני בדומה ל-cAMP. מנגנון הפעולה הסביר ביותר שלו הוא שפעול של פרוטאין קינאזות תוך תאיים כתגובה לקשירת הורמונים פפטידיים בלתי-חודרי ממברנה, לפני השטח החיצוניים של התא.
סינתזה
גואנילאט ציקלאז (GC) מקטלז סינתזת cGMP. האנזים הזה ממיר GTP ל-cGMP. הורמונים פפטידיים כגון פפטיד פרוזדורים נטרויטי משפעלים GC הקשור לממברנה בעוד ש-GC מסיס (sGC) בדרך כלל משופעל על ידי חנקן חמצני כדי לעורר סינתזת cGMP. בנוסף, sGC יכול להיות מעוכב על ידי ODQ.
השפעות
cGMP הוא ווסת משותף למוליכות תעלות יונים, גליקונאוגנזה ואפופטוזה. הוא גם מרגיע רקמות שריר חלקות. בכלי דם, הרגעת שרירים חלקים של כלי הדם מובילה להתרחבות ומגבירה את זרימת הדם.
cGMP הוא שליח שניוני בפוטוטרנסדוקציה בעין. בפוטורצפטורים בעין של יונקים, נוכחות אור מפעילה פוספודיאסטראז, שמפרק cGMP. תעלות הנתרן בפוטורצפטורים נשלטות על ידי cGMP, ולכן פירוק cGMP גורם לסגירת התעלות, שמובילה לקיטוב מוגבר בממברנת הפלסמה של הפוטורצפטור ולבסוף מידע חזותי נשלח למוח. בעיה בתהליך זה תוביל לעיוורון צבעים מסוג Achromatopsia.
קישורים חיצוניים
CGMP31914488