תפוז אנשים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף Blogtv)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לעדכן ערך זה. הסיבה היא: יש בערך חלקים שלא התעדכנו מאז 2013, אם לא לפני..
אתם מוזמנים לסייע ולעדכן את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעדכון הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לעדכן ערך זה. הסיבה היא: יש בערך חלקים שלא התעדכנו מאז 2013, אם לא לפני..
אתם מוזמנים לסייע ולעדכן את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעדכון הערך, ניתן להסיר את התבנית.
תפוז אנשים
נתונים כלליים
מייסדים עופר גיסין, שי גיסין
תקופת הפעילות 1996–הווה (כ־28 שנים)
משרד ראשי יד חרוצים 12, תל אביב
מוצרים עיקריים פורומים, בלוגים, סרטונים
רווח הפסד של 1.18 מיליון ש"ח ב–2016
 
www.tapuz.co.il

תפוז אנשים הוא אתר קהילות פורומים ישראלי. במרץ 2017 "קו מנחה" מכרה את זכויותיה באתר תפוז[1], אך נכון ליולי 2020 "קו מנחה" היא עדיין זו שממשיכה להפעיל את תשתיות ושרתי האתר. ביוני 2021 חזר האתר לבעלות ביזפורטל.

היסטוריה

לוגו ישן של האתר
לוגו ישן נוסף

בשנת 1996 הוקם אתר האינטרנט תפוז אנשים על ידי חברת אשנב לאינטרנט של האחים שי ועופר גיסין. תחילתו הייתה כאינדקס אתרי אינטרנט בעברית בלבד. לקראת סוף שנת 1998 נמכר חלק מהאתר לחברת זן מדיה בבעלותם של גלעד בימן וניר לוטן בהשקעה של 70 אלף דולר אמריקאי.

בשנת 1999 השלימה חברת זן מדיה את רכישת הבעלות בהשקעה נוספת של 400 אלף דולר[2] ובהמשך נכנסו להשקעה בתפוז קבוצת "מבטח שמיר"[3] ו"קבוצת סמוראי". בעלי קבוצת "תפוז", ניר לוטן וגילי בימן תכננו להנפיק את חברת "תפוז שער האינטרנט הישראלי בע"מ" מפעילת אתר תפוז בבורסה לפי שווי של 200 מיליון שקל[4], ודחו הצעה של חברת סלקום לרכוש את האתר תמורת 28 מיליון דולר. משרדי החברה מוקמו אז בווילה בסביון[5] וגררו חשיפה רבה בעיתונות כסמל לבועת האינטרנט דאז. ההנפקה לא יצאה לפועל, ולאחר כשנה נקלעו האתר ובעליו לקשיים כספיים.

ביולי 1999 הרחיב אתר תפוז את תחום פעילותו מאינדקס אתרים בודד, לאתר מבוסס תוכן גולשים המכיל פורומים וצ'אט עם מערכת הרשמה והתחברות לאתר. כיום, אינדקס תפוז, שחלקו הגדול לקוח מפורטל "אחלה" (אתר שבעבר התחרה בתפוז), פועל כמנוע החיפוש החדש של תפוז אנשים בשיתוף גוגל (המלווה בקישורים ממומנים).

בתחילת שנת 2000 נקלע האתר לקשיים כלכליים, ומנהליו החליטו להתמקד בתחום הקהילות והפורומים ולהמעיט ביצירת תוכן עצמי כאשר החלו לקדם את הצ'אט של תפוז בקמפיין "דובשנית", ובמקביל לו החלו לפרסם הודעות מהפורומים בעמוד הראשי ולתת להן יחס של תוכן לכל דבר.

במאי 2000 השיק פורטל תפוז מערכת פרסום חדשה המשתמשת בטכנולוגית realmedia[6]. באוגוסט 2000 מוזג לתפוז צ'אט ה-iCity. בספטמבר 2000 אתר תפוז בשיתוף רשת סטימצקי, השיקו את אתר ibooks[7] למכירת ספרים דרך האינטרנט. שותפות זו נמשכה עד שנת 2007 בה פתחה רשת סטימצקי אתר עצמאי משלה.

בתחילת שנת 2001 החל איחוד האתרים וואלה!-IOL ואליאב צירף לשורותיו את מנהלות הפורומים של IOL שפוטרו, נטע זילברג (מנהלת תחום הקהילות בתפוז) ונורית גזית (מנהלת הקהילות בגו-נקסט) דאז. תפוז החלו בשדרוג מערכות הפורומים, ואף היו הראשונים לאפשר צפייה בהודעות באותו עמוד מבלי לעבור לעמוד אחר, אופציה שכיום נמצאת בשימוש במרבית הפורומים בישראל.

בינואר 2001 נמכר האתר לאיש העסקים אילן בן דב, מנכ"ל חברת סאניקום, בסכום של 450 אלף דולר במזומן[8]. תוכניתו של בן דב הייתה לשלב את תפוז ביצירת יישומים ותוכן סלולרי לחברה המשותפת של סאני ופלאפון – "gonext".

ביולי 2001 התמזג אתר תפוז עם פורטל האינטרנט "אחלה פורטל לישראל" או בשמו המקוצר "אחלה", שהיה בבעלות חברת סאניקום. כיום פורטל אחלה כבר אינו קיים, אך האינדקס שהיה בו, הועבר לתוך אתר תפוז ועדיין פעיל.

בפברואר 2002, שינתה "תפוז" את שמה ל"תפוז אנשים"[9], כחלק מהליך של מיתוג מחדש וזאת כדי להדגיש את עצם היות הגולשים מרכז האתר, לדברי המנכ"ל דאז. בנוסף עוצב סט אמוג׳י ייחודי לאתר בדמויות תפוז ע״י גל ממליה ואורן פייט שהפך למזוהה עם הפורטל. לקראת סוף שנת 2002 היה תפוז הפורטל הראשון שדיווח על מעבר לרווח תפעולי.

ביולי 2003 הושקה באתר מערכת הבלוגיה[10], שירות המאפשר לפתוח בלוג אישי באתר תפוז.

בינואר 2004 העלו תפוז את שירות "BlogTV" שאפשר לכל גולש לשדר תוכנית שידור משלו. השירות גרר חשיפה תקשורתית רבה, בעיקר בזכות שידורי הכדורגל (בחסות ספורט 5) והחשיפות האישיות של הגולשים ששידרו. במקביל להשקת BlogTV, הושק גם צ'אט המצלמות "Chat TV"[11].

במאי 2004 הושק שירות "תפוז קומונות" בשיתוף עם חברת "פרטנר תקשורת", שמאפשר לגולשים לפתוח קומונה (פורום קהילתי קטן בניהול המשתמש) משלהם.

בסוף 2004 הועלתה בפעם השלישית האפשרות של הנפקת אתר תפוז באמצעות חברת "תפוז אנשים בע"מ" בבורסה, אך בסופו של דבר ההנפקה לא יצאה לפועל. החברה הונפקה בבורסת תל אביב רק במרץ 2006 ומניותיה נשלטו בעבר על ידי קבוצת סאני אלקטרוניקה שבבעלות איש העסקים אילן בן-דב.

ביולי 2006, השיקה תפוז את אתר קטעי הווידאו "FLIX". האתר מאפשר לגולשים להעלות קטעי וידאו ולנהל מאגר סרטונים הניתנים לצפייה, תגובה ודירוג על ידי שאר הגולשים. הקטעים מנוהלים באתר על ידי תגיות המתארות את נושא הסרט.

באוקטובר 2006 התעוררה סערה בקרב חברי הקהילות בתפוז לאור שינוי בתקנון. גל המחאות גרם להנהלת הפורומים לצאת בהבהרה כי גם בעתיד לא ייפגעו זכויות היוצרים של הגולשים בפורומים, וכי התקנון החדש נוגע בעיקר לזכותו של אתר "תפוז אנשים" למכור תוכני בלוג TV ובלוגים.

בפברואר 2007, היו תפוז הראשונים בעולם הבלוגים הישראלי שהציעו תשלום לבלוגרים בעבור כמות צפיות ברשומות והבלוג עצמו. מודל התשלום מתבסס על כמות הצפיות בבלוג. באוקטובר 2007 תפוז השיקו את אתר ההימורים "shapo".

ביולי 2008 השיקו תפוז את מערכת הפורומים החדשים. באוקטובר 2008 השיקו בתפוז את שירות העולמות החדשים (פרופיל משתמש באתר תפוז) עם אפשרויות של עדכונים, הוספת חברים ועוד. לקראת תחילת חודש מאי 2009 תפוז השיקו את דף הבית החדש ודפי משנה.

ביוני 2009 החלו תפוז ו-bizportal בשיתוף פעולה שבמסגרתו הפורומים הכלכליים של תפוז עלו באתר ביזפורטל שלקחה עליו חסות, ותכני חדשות הכלכלה של אתר ביזפורטל עלו באתר תפוז[12].

בספטמבר 2013 נמכר אתר תפוז אנשים (כולל "flix" ו"דף הבית הראשון שלי") לחברת קו מנחה בסכום של 4.3 מיליון ש"ח, והחברה הבורסאית שבעבר הפעילה את האתר שינתה את שמה ל"יוזר טרנד".

במרץ 2017 נמכר אתר תפוז אנשים (כולל "flix") לחברת אורנג' הולדינגס בתמורה ל-1.5 מיליון ש"ח[13]

ביוני 2020, הושק האתר במתכונת מחודשת עקב חוסר היכולת לתמוך במערכת הישנה. פלטפורמת flix לא הועברה לאתר החדש[14].

פורומים וקומונות

נכון לאפריל 2013 קיימים בתפוז כ-1,200 פורומים ממגוון אשכולות וסוגים. מנהלי הפורומים הם גולשים מתנדבים, מעל גיל 16 הנבחרים על ידי תפוז. הפורומים של תפוז נפתחים רק לאחר שהוכחה דרישה ופעילות לנושא מסוים.

מכיוון שלא כל אחד יכול לפתוח ולנהל פורום - תפוז פתחה אופציה לפורום אישי שאפשר לפתוח ללא ההליך המלא המכונה "קומונה". כל גולש בתפוז זכאי לפתוח באמצעות חשבון המשתמש שלו קומונה משלו שהוא יכול לעשות בה כרצונו. המשתמש רשאי לקבוע את הנושא ולנהל את התוכן ואת המתרחש בה.

לקראת סוף שנת 2009, החלו תפוז לשתף פעולה עם אתר Mako (שבבעלות שידורי קשת), ובמסגרתו הופיעו הפורומים של תפוז באתר Mako במיתוג משותף[15].

תפוז היכרויות

בעבר היו לתפוז אנשים שלושה אתרי היכרויות, אך מאז 2009 אין ברשותה אתרי הכרויות כלשהם. אתר ההיכרויות הראשון שלה היה בשם Duet בשיתוף חברת גלסופט בע"מ. לאתר היה פורום וצ'אט. האתר הזה נסגר ונפתח במקומו אתר אחר בשם Dating. בין החידושים של האתר היו היכרויות טלפוניות בה כל חבר באתר קיבל תא קולי אישי מוגן בסיסמה להשארת הודעות.

ביולי 2006 רכשה חברת תפוז שליש מאתר ההיכרויות "כפיות". בנוסף לכך אתר כפיות סיפק לערוץ 2 זוגות רווקים לצורך תוכנית חדשה בשם "מבחן הזוגיות" ושילם עבור החסות, במקביל לתוכנית נפתח על כך פורום בתפוז. אתר התוכנית היה בחסות חברת בזק. עם השנים תפוז מכרה את חלקה באתר כפיות וכיום אין לה שום חלק בו.

הבלוגיה

הבלוגיה היא מערכת הבלוגים של "תפוז". היא מהגדולות במערכות הבלוגים הישראליות. מערכת הבלוגים של תפוז קמה ביולי 2003, ובראשיתה הייתה פשוטה יחסית. מערכת הבלוגים התפתחה וביולי 2005 הושקה תחת שם חדש: "הבלוגיה". עד יולי 2007 התפרסמו בבלוגיה כמיליון רשומות ורשומים בה עשרות אלפי בלוגים.

ביולי 2005 עברה מערכת הבלוגים שדרוג מאסיבי. המערכת כונתה מעתה הבלוגיה ונבנה עבורה פורטל דינאמי במטרה להתחרות ב"ישראבלוג", קהילת הבלוגים הוותיקה. אחת האפשרויות שהוצעה בתפוז היא העברת הבלוג מישראבלוג לתפוז, אפשרות שגררה תגובה חריפה וחסימת האפשרות מצד נענע, שבבעלותה אתר "ישראבלוג".

בפברואר 2007 הכריזו בעלי האתר תפוז על תקדים בעולם הבלוגים בישראל: תשלום לבלוגרים עבור רשומות (פוסט, תוכן) שהם מפרסמים (8 ש"ח עבור 1,000 צפיות), כלומר על הרווח שהם יוצרים לבעלי האתר דרך הפרסומות שמופיעות בבלוג ובתפוז כולו. את הכסף יוכלו לקבל הבלוגרים כאשר כבר צברו לפחות 80 ש"ח - כלומר כעשרת אלפים צפיות ומעלה. החל מ-1 באפריל 2012, התשלום שונה ל 6 ש"ח עבור 1,000 צפיות[16]. באוגוסט 2015, הופסק מודל התשלום עבור הבלוגרים[17].

ב-2009 הכריזה הנהלת הבלוגיה בתפוז כי הבלוגיה צפוי לעבור שינויים. שינויים אלה יכללו שינוי מראו הגרפי של הבלוג, שינוי פני דף הנהלת הבלוג וגם אפשרויות חדשות כמו: הוספת סקריפטים ב-HTML (לא כולל JavaScript מסיבות אבטחה שונות).

FLiX

לוגו Flix

פליקס (אנגלית: FLiX) היה אתר שיתוף וידאו של אתר תפוז אנשים אשר הוקם בשנת 2006[18]. האתר החל כמעין גרסה ישראלית ל-YouTube, ואחר כך המשיך והתפתח ונוספו בו פינות, ערוצים, מצעדים ותחרויות נושאות פרסים כספיים. כשלושה חודשים לאחר יום השקתו הכיל האתר למעלה מ-12,000 קטעי וידאו. באוקטובר 2020, האתר נסגר.

BlogTV

לוגו BlogTV

BlogTV נוסד בינואר 2004 והופעל על ידי חברת יוזר טרנד. עם הקמתו היה לחלק מאתר "תפוז אנשים", והיה בלוג ששילב צ'אט, מצלמה ומיקרופון[19]. האדם המשדר ניהל חדר תוכן משלו בעזרת המצלמה, בטכנולוגיית אדובי פלאש, תוך כדי דיבור עם הגולשים בחדר. גם אורחים בחדר יכלו להפעיל את מצלמתם, באישור מנהל החדר.

ב-BlogTV הונהגה מדיניות חובת חשיפת פנים בשידורי הלייב[20]. כמו כן, ניתנו מצלמות רשת חדישות חינם לשדרנים מובילים על מנת שיוכלו לשדר באופן איכותי יותר.

בפברואר 2006, נכנסה BlogTV לשוק הסלולר כאשר פיתחה אפליקציה המאפשרת לבעלי טלפון סלולרי מסוג דור 3 לשדר תוכנית וידאו באתרה. אפליקציה זו זכתה במקום הראשון בקטגוריית מוצר הווידאו הסלולרי הטוב ביותר במסגרת התחרות השנתית של הכנס 3GSM World Congress שהתקיימה בברצלונה. במאי אותה שנה זכתה שוב, הפעם בפרס ה-Trend Leader במסגרת תחרות התוכן הסלולרי Global mobile content awards שהתקיימה בסיאול, קוריאה הדרומית.

במאי 2006 פוצלה פעילות שידורי BlogTV לחברת בת פרטית בעלת אותו שם כשמלוא מניותיה מוחזקות על ידי תפוז. גיל בול מונה למנכ"ל החברה החדשה והיה אחראי על פעילותה בשוק הבינלאומי. במאי 2007 הועלה לרשת אתר BlogTV העולמי בייסודו של גיל אשר התפטר יום לפני עלייתה. בדצמבר 2008 חברת BlogTV פורקה, ופעילות שידורי הווידאו שלה מוזגה לחברת תפוז.

ביולי 2006 הוקם BlogTV קנדה, בשיתוף חברת Alliance Atlantis. בספטמבר 2007 שתי החברות סיימו את ההתקשרות ביניהם.

בינואר 2008 החלה BlogTV בשיתוף פעולה עם חברת ICQ שבמסגרתו אייסיקיו קידמה את אתר בלוגTV ותכניו במוצרי הפרסום ובתוכנת המסרים המיידים שלה שבשוק הרוסי. ואילו בלוג. טיוי קידמה את תוכנת האייסיקיו באתר הבית שלה.

במרץ 2008 מונה גיא אליאב למנכ"ל החברה. בדצמבר 2008 החליט לפרוש ואורן לוי מונה להחליפו. ביולי 2008 שי שילר מונה ליושב ראש דירקטוריון החברה. באמצע שנת 2011 נסגר בלוגTV הישראלי, כאשר משתמשיו בחלקם עברו ל-BlogTV העולמי. בלוגTV מבוגרים המשיך בפעילותו. ביוני 2011 נמכרה[21]‏ BlogTV למייסדה אורן שמכר[22] אותה מכר במרץ 2013 לחברת YouNow האמריקאית תמורת סכום לא ידוע. כשבועיים לאחר המכירה האתר נסגר.

קישורים חיצוניים

אתר האינטרנט הרשמי של תפוז אנשים

הערות שוליים

  1. ^ קו מנחה - דוח רבעון 2 לשנת 2017
  2. ^ עיסקה ראשונה בפורטל ישראלי: זן מדיה רכשה את תפוז, באתר גלובס, 30 במרץ 1999
  3. ^ צביקה רובינס, ‏גם מאיר שמיר על האינטרנט: מבטח שמיר תרכוש עד %20 מתפוז, באתר גלובס, 7 בספטמבר 1999
  4. ^ איי אונליין, קבוצת האינטרנט תפוז מתכננת להנפיק בבורסה בת"א לפי שווי 200 מיליון שקל, באתר TheMarker‏, 28 במרץ 2000
  5. ^ השקמה 22, סביון. משרדי זן מדיה לשעבר google street view
  6. ^ אסנת כותן, ‏פורטל תפוז משיק פרסום משופר ברשת, באתר גלובס, 15 במאי 2000
  7. ^ סטימצקי ותפוז הקימו חנות ספרים מקוונת, באתר ynet, 19 בספטמבר 2000
  8. ^ דורון אביגד, ‏סאני רוכשת את הפורטל תפוז ב-450 אלף דולר; תג המחיר ההתחלתי היה 7.2 מיליון דולר, באתר גלובס, 7 בינואר 2001
  9. ^ פורטל תפוז מותג מחדש: לאתר עוצב לוגו חדש ושם החברה שונה לתפוז אנשים, באתר TheMarker‏, 12 בפברואר 2002
  10. ^ עידו קינן, "תפוז אנשים" משיק מערכת בלוגים, באתר של "רשת 13", 1 ביולי 2003 (במקור, מאתר "nana10")
  11. ^ תפוז
  12. ^ רות שפירא, Bizportal ותפוז ישתפו פעולה, באתר News1 מחלקה ראשונה‏, 16 ביוני 2009
  13. ^ הדיווח על כך, באתר במערכת ההודעות של בורסת ת"א
  14. ^ אור אליעז, ‏הסוף לאתר הפורומים תפוז ולאתר הווידיאו FLIX?, באתר ‏מאקו‏‏, ‏23 ביוני 2020‏
  15. ^ נועה פרג, ‏אתר Mako של קשת משיק שיתוף-פעולה עם אתר תפוז, באתר גלובס, 10 בנובמבר 2009
  16. ^ תשלום עבור צפיות
  17. ^ תפוז הפסיקה את מודל התשלום לבלוגרים, נתי טוקר
  18. ^ רן רימון, ‏תפוז משיקה אתר חדש לשיתוף קבצי וידיאו בדומה ל-YouTube ו-MySpace, באתר גלובס, 12 ביולי 2006
  19. ^ BlogTV
  20. ^ BlogTV: חובה לחשוף פנים במצלמת רשת
  21. ^ תפוז מוכרת את פעילות BlogTV לחברה בבעלות אורן לוי, באתר גלובס, 5 ביוני 2011
  22. ^ אתר למנויים בלבד מיה אפשטיין, הסטארט-אפ האמריקאי YouNow רכש את BlogTV הישראלית, באתר TheMarker‏, 14 במרץ 2013
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34679675תפוז אנשים