BJD

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Crystal Clear app help index.svg
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ראש מפורק של בובת BJD מלפנים ומאחור
זרוע של בובת BJD

בובת BJD (ראשי תיבות באנגלית של Ball-jointed doll) היא בובה העשויה ממפרקים כדוריים המאפשרים גמישות במפרקים: פרקי ידיים, פלג גוף עליון, ירכיים וברכיים. המפרקים מוחזקים יחד על ידי חוטי גומי המוסתרים בתוך הבובה, אשר נותנים לה את המתח הנכון. הדבר מאפשר לתת לבובה כל תנוחה רצויה. בשימוש העכשווי של המושג, הכוונה היא בדרך-כלל לבובות מתוצרת אסייתית[דרושה הבהרה] העשויות מפוליאוריתן (פולימר נפוץ המורכב משרשרות של יחידות אורגניות הקשורות בקשרים אוריתניים. חומר זה משמש ליצור מגוון רב של מוצרים). בובות אלו לרוב לא מיועדות לשמש כצעצועים לילדים אלא לאספנים ואמנים, כגון צלמים ומעצבי אופנה.

היסטוריה

ההיסטוריה המודרנית של בובות BJD החלה במערב אירופה בסוף המאה ה-19. מאז ומתחילת המאה ה-20, יצרנים צרפתיים וגרמנים החלו לייצר בובות חרסינה עם מרפקים גמישים, בגודל של 15–100 סנטימטרים. בשנת 1930 החל האמן גרמני האנס בלמר לייצר בובות עם מפרקים ולהשתמש בהן ביצירותיו הסוריאליסטיות. הוא היה הראשון שהשתמש בבובות לאומנות הצילום.

אמנים יפנים אשר הושפעו מיצירותיו של בלמר ומהצעצועים היפנים המסורתיים, החלו לייצר בובות בעלות מרפקים גמישים, המחוברות באמצעות חוטי גומי. בובות אלו, אשר היו יכולות להגיע לגודל של 120 סנטימטרים, לא היו מיועדות למשחק, והן נחשבות לפרטי אספנות יוקרתיים. מחירן של בובות עתיקות שנוצרו על ידי אומנים ידועים, יכול היה להגיע לכמה מאות אלפי דולרים. קהילת אספני הבובות עדיין קיימת ביפן, ואמני הקהילה אף מפיקים חוברות עם התמונות של הבובות שלהם. בובות ה- BJD הושפעו רבות מהבובות היפניות המסורתיות.

בובות BJD החלו להימכר בצורה מסחרית בשנת 1999, כאשר חברת "וולקס" היפנית יצרה סדרה של בובות בשם "Super Dollfie". הבובות הראשונות מסדרה זו היו בגובה 57 סמ', המרפקים שלהן היו מחוברים על ידי כדורים ומוחזקים בעזרת חוט גומי. הן היו עשויות משרף פוליאוריתני. הן היו עשויות בצורה הניתנת לשינוי ולעיצוב, והיו מיועדות בעיקר לבנות. בובות ה-BJD הראשונות היו תחת השפעה חזקה של אסתטיקת האנימה.

בסביבות השנים 2002–2003 החלו חברות קוריאניות לייצר בובות BJD. זמן קצר לאחר מכן הצטרפו אליהן גם חברות סיניות. הבובות הסיניות הראשונות היו זיופים או מודיפיקציות של בובות יפניות וקוריאניות. לרוב הן היו עשויות מגבס או שרף באיכות נמוכה. החברה הסינית הראשונה שהחלה לייצר בובות מקוריות באיכות גבוהה הייתה חברת "דולזון", שהבובות שלה הופיעו בשוק בשנת 2006. מאז, כמה חברות סיניות נוספות החלו לייצר ולשווק בובות מקוריות משלהן.

מידות

קיימות ארבע מידות מקובלות של הבובות:

  • Tiny - עד 25 סמ' (בדרך כלל נראות כילדים קטנים)
  • YoSD ‏- 25-40 סמ'
  • MSD -‏ 40-50 סמ' (לרוב נראות כבני נוער)
  • SD - ‏50-70 סמ' (בדרך כלל נראות כמבוגרים צעירים)

חברות הייצור לא תמיד מקפידות על מידות אלו. כך למשל קיימות סדרות שלמות של בובות בגדלים 70 או 80 סמ'. גובה הבובות גבוהות ביותר שיצאו לשוק הוא 105 סמ'.

בובות BJD בהתאמה אישית

ישנן חברות המייצרות בובות BJD ומאפשרות התאמה אישית לבובה: לצבוע אותה, להלביש אותה ולהוסיף לה אביזרים כמו פאה ואיפור.

  • Basic - בובה "בסיסית", ללא איפור, בגדים, פאה, אביזרים, ולפעמים אף ללא עיניים. אך הלקוח יכול להזמין לבובה שלו איפור לבוש וכו' תמורת תוספת תשלום.
  • Fullset - "האוסף המלא". הבובה נמכרת כדמות שלמה, כלומר הלקוח מקבל את האיפור הבגדים, הפאה והאביזרים של הבובה יחד איתה.
  • Limited Edition - מהדורה מוגבלת. בובות אלו נמכרות עם איפור וכל האביזרים שלהן כמו בובות ה"Fullset", אך הן נמכרות בזמן מוגבל, ובכמות מוגבלת (לפעמים נמכרת רק בובה אחת מאותה דוגמה).

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא BJD בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0