ACT UP

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אקט אפ - קואליציית איידס לשחרור כוח
פעילות מאבק במגפת האיידס
מדינה ארצות הברית, ניו יורק
מייסדים לארי קרמר
תקופת הפעילות 1987–הווה (כ־38 שנים)

אקט אפ - קואליציית איידס לשחרור כוח (AIDS Coalition to Unleash Power - ACT UP), היא קבוצת פעולה ישירה לשיפור תנאי חייהם של נשאי איידס, ולמאבק במגפת האיידס על ידי חקיקה, מחקר וטיפול רפואי, במטרה לייצר מדיניות שתביא לבסוף להכחדת הנגיף ולהפסקת המוות ממנו.

אקט אפ נוסדה באופן רשמי בשנת 1987. לארי קרמר התבקש לדבר במסגרת כנס נואמים, והרצאתו מרובת המשתתפים עסקה בפעולה הנדרשת למאבק באיידס. לפי דאגלס קרימפ, הציג קרמר את השאלה הבאה בפני שומעיו : "האם אנו רוצים להקים ארגון חדש שיוקדש לפעילות פוליטית?" בתשובה נענה מן הקהל ב"כן!" מהדהד. כ-300 אנשים נפגשו ימים מספר לאחר מכן להקמת הארגון.

מבנה הארגון

אקט אפ היה בנוי בתחילה כארגון פעולה אנרכיסטי ללא מנהיגות מובהקת. הדבר היה מכוון מצידו של מייסד הארגון לארי קרמר. הארגון היה מורכב וועדות, כאשר כל ועדה הייתה מדווחת ל"וועדה המתאמת" אחת לשבוע. הצעות ופעולות הובאו בדרך כלל לדיון בוועדה המתאמת ולאחר מכן להצבעה, אולם גם כל וועדה בנפרד יכלה להצביע עליהן בכל זמן. גרג ברודווייץ' (Gregg Bordowitz), פעיל בארגון בתחילת דרכו תיאר את התהליך: ""כך פועלת עבודה פוליטית עממית ודמוקרטית. במידה מסוימת, זה איך שפוליטיקה דמוקרטית אמורה לעבוד באופן כללי. אתה משכנע אנשים בתוקפם של הרעיונות שלך. אתה צריך לצאת לשם ולשכנע אנשים". על אף השאיפה למבנה אנרכי ודמוקרטי, נותרו אנשים מסוימים בארגון בעלי יכולת גבוהה יותר להציג את דעותיהם ולגונן עליהן. לארי קרמר "תוייג" פעמים רבות כ"מנהיג" הראשון של הארגון. ככל שהארגון התבגר, כך קמו בתוכו יותר קבוצות קטנות שדחפו להצגת הרעיונות שלהן, ו"ההנהגה" התחלפה באופן תדיר ולעיתים בפתאומיות.

חלק מהוועדות היו לפי דברי פעילים:

  • ועדת פעולה
  • ועדת כספים
  • ועדת יישוג
  • ועדת טיפול ומידע
  • ועדת מדיה
  • ועדת גרפיקה
  • ועדת שיכון

(אולם יש לציין שלאור ההתנהלות האנרכית והבלתי רשמית של הארגון, חלק מהוועדות כונו ביותר משם אחד.)

מלבד הוועדות פעלו בארגון גם "קבוצות זיקה" בלתי פורמליות, שפעמים רבות התכנסו סביב נושאים ספציפיים או על בסיס קשרים אישיים, לעיתים בתוך הוועדות. קבוצות אלו סיפקו לחברים בהן סולידריות באירועים פוליטיים גדולים יותר מורכבים באמצעות ערבות הדדית, וכן ארגנו פעולות פוליטיות קטנות יותר כחלק מפעולות רחבות. כך למשל קבוצת "החלפת המחטים" הציגה במסגרת "יום הייאוש" אלפי מחטים רפואיות משומשות שאספה לפקידי משרד הבריאות בניו יורק.

עצמאות מוסדית

בשלבים המוקדמים של אקט אפ היה דיון בשאלה האם לרשום את הארגון באופן רשמי כ"ארגון ללא מטרות רווח" על מנת לאפשר תרומות פטורות ממס. בסופו של דבר הוכרע כנגד רישום הארגון כיוון שכפי שמריה מגנטי (Maria Maggenti) אמרה: "הם לא רצו שום קשר עם הממשלה". סוג זה של אתוס בלתי מתפשר אפיין את הקבוצה בשלביה המוקדמים; בסופו של דבר זה הוביל לפילוג בין אלו בקבוצה שרצו להישאר עצמאיים לחלוטין ומי שראה הזדמנויות לפשרה ולהתקדמות על ידי "השתלבות בתוך (הממסד נגדו הם לחמו)".

עם השנים

אקט אפ נכנס למערכה באופן יעיל ואפקטיבי מאוד לתקופתו. אולם מתחים פנימיים שפעלו בארגון, וכן השינויים שחלו במשבר האיידס הובילו להשתנותו. לאחר הפעולה בקמפוס המכונים הלאומיים לבריאות, הביאו מתחים אלו להתנתקות של וועדת הפעולה וועדת הטיפול והמידע מהארגון, ולהקמת ארגון "קבוצת הטיפול והפעולה" ( Treatment Action Group - TAG). בשנים האחרונות סביב השינויים שחלו במשבר האיידס החברות בארגון אקט אפ מתדלדלת, על אף שישנם סניפים המוסיפים להפגש. ארגון "Housing Works" - ארגון שירותי האיידס הגדול ביותר בניו יורק, וארגון Health GAP הנאבק להרחבת הטיפול באיידס לנשאים בכל העולם - שניהם צמחו ישירות מארגון אקט אפ.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ACT UP בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ACT UP33739264Q343047