תרומת דם בישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מדבקת "תרמתי דם" המחולקת בתחנות מגן דוד אדום לאחר תרומת הדם

תרומת דם היא לקיחה של דם מאדם לשם נתינתו או נתינת תוצריו, באמצעות עירוי דם, לאדם אחר. במדינת ישראל ניתן לתרום כל שלושה חודשים. תרומת הדם מתבצעת במנות של 450 מ"ל +3 מבחנות לבדיקת איידס, צהבת, עגבת וסוג הדם.

הגבלות רפואיות לתרומת דם

תרומת הדם מותנית ברמת המוגלובין בין 12-16 לנשים ובין 13-18 אצל גברים, הנבדקת באמצעות דקירת אצבע. בעבר נערכה הבדיקה רק אצל נשים וצמחונים משום שנשים מאבדות דם במהלך הווסת וצמחונים אינם אוכלים בשר וכתוצאה מזאת יכולה להיות ירידה ברמת המוגלובין.[דרוש מקור]

מצבים בהם תרומת הדם לא תעורה, בשל חשש מזיהום:

  • על התורם להרגיש טוב במשך שלושת הימים שלפני התרומה; אם לא מתקיים תנאי זה, התורם אינו יכול לתרום.
  • נטילת תרופות מסוימות או סמים בהזרקה או בהסנפה.
  • חולי המופיליה.
  • שהייה במדינות שבהן קיימת שכיחות גבוהה של מחלת האיידס או ספגת המוח ("הפרה המשוגעת").
  • עשיית קעקוע או עגיל בגוף בתקופה של ששה חודשים שלפני התרומה.

התרמות חירום

כאשר צפוי או קיים צורך מיוחד במנות דם, עקב אירוע המוני או בגלל הדלדלות מאגרי הדם, יוצא בנק הדם בקריאה לציבור לתרום דם. בישראל נערכות גם התרמות מאורגנות כאירוע שבשגרה במקומות עבודה, בסיסים צבאיים, מוסדות חינוך ומרכזי קניות, בנוסף גם בישיבות על ידי העמותות עזר מציון או זכרון מנחם. כאשר אין התרמה מאורגנת, ניתן לתרום דם באופן עצמאי במתקני מגן דוד אדום. התרמות הדם מפורסמות באתר מגן דוד אדום.

מאגרי הדם עשויים להדלדל לא רק עקב שימוש במנות דם רבות אלא גם עקב תפוגת תוקף מנות הדם. מנות דם שפג תוקפן משמשות לייצור מנות של גורם קרישה: מכל מאה מנות דם ניתן לייצר מנה אחת של גורם קרישה.

ביטוח דם

מד"א, תעודת תורם דם, ביטוח אישי
מד"א, תעודת תורם דם, ביטוח קיבוצי

בישראל מקנה תרומת דם ביטוח דם. ביטוח הדם תקף למשך שנה מתרומת הדם האחרונה, ומכסה את בני המשפחה מדרגה ראשונה של התורם. עשר תרומות דם רצופות מקנות לתורם ביטוח דם לכל חייו, החל מהגעתו לגיל 65 או אם נבצר ממנו לתרום לצמיתות.

בהיעדר ביטוח דם, על מקבל עירוי הדם לדאוג להביא תורמי דם שיכסו את מספר מנות הדם הדרושות לו (בלי קשר להתאמת סוג הדם), למעט מנות דם טריות שצריכות להיות מאנשים שאינם קרובי משפחה מקרבה ראשונה, לניתוחים כגון ניתוחי מעקפים בהם נדרשות תוספת של מנות כאלו.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תרומת דם בישראל בוויקישיתוף

הערות שוליים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0