תיקון קייל-בינגמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף תיקון קיל-בינגמן)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תצלום לוויין של ארץ ישראל, משנת 2003, הכולל את מדינת ישראל, שטחי הרשות הפלסטינית, וחלקים מירדן, לבנון, סוריה ומצרים

תיקון קייל-בינגמןאנגלית: Kyl–Bingaman Amendment), על שם הסנטורים ג'ון קייל וג'ף בינגאמן, הוא חוק בדיני ארצות הברית אשר נכנס לתוקף עם אישור תקציב הביטחון האמריקני לשנת 1997.

החוק אוסר על איסוף והפצת תצלומי לווין ברזולוציה גבוהה של מדינת ישראל והשטחים המוחזקים על ידה, אלא באישור של רשות פדרלית אמריקנית, ובתנאי שרמת הדיוק אינה עולה על זו שזמינה ממקורות מסחריים שאינם אמריקנים. החוק קובע למעשה צנזורה אמריקנית על תצלומי לוויינים אמריקנים מסחריים של מדינת ישראל בלבד, מכל המדינות בעולם. כיוון שהמקור העיקרי לאורך שנים ארוכות של תצלומי לוויין מסחריים היה מחברות אמריקניות ומקורות הפצת תצלומים באינטרנט היו בעיקר אמריקנים, חברות דוגמת גוגל ובינג, החוק היה כלי רב-עוצמה למניעת הפצת מידע. מסיבה זו תצלומי לוויין של אתרים ויישובים בישראל, המופיעים במפות גוגל הם מטושטשים באופן מכוון. החוק הוא תוצאה של שדלנות ישראלית בבית הנבחרים האמריקני.[1]

הגבלת החוק

באוגוסט 2017 הכריזה הוועדה המייעצת על אמצעי חישה מרחוק לשימוש מסחרי, שהיא חלק ממנהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי המפקחת על יישום תיקון קייל-בינגמן, כי היא בוחנת מחדש את הרזולוציה המקסימלית הקיימת לצילומי לוויין של מדינת ישראל: 2 מטר באותה עת. צעד זה ננקט בתגובה לראיות שהוצגו ולפיהן ניתן לרכוש ממקורות שאינם אמריקנים ובאופן מסחרי, תצלומי לוויין של מדינת ישראל, ברזולוציה גבוהה מן הרזולוציה המקסימלית המותרת ממקורות אמריקנים.[2] צילומי לוויין שמקורם מחוץ לארצות הברית, ברזולוציה גבוהה מזו המותרת למקורות אמריקנים, היו זמינים באופן מסחרי מאז שנת 2012.[3]

במרץ 2018 פורסם מחקר של הארכאולוגים אנדריאה זרביני ומיכאל פרדלי, מאוניברסיטת אוקספורד, אשר הדגימו כי צילומי לוויין של מדינת ישראל, ברזולוציה גבוהה מ-2 מטר, זמינים מזה שנים מהחברה הצרפתית איירבוס ומספר חברות לוויינים נוספות, כולל החברה הדרום קוריאנית קומפסאט, אשר מכרו תצלומי לוויין של מדינת ישראל ברזולוציה של 0.4 מטר מלוויין K3A.

בחודש אוקטובר 2018 דחתה הוועדה המייעצת של מנהל האוקיינוסים והאטמוספירה האמריקני את הראיות ולפיהם תצלומי לוויין, ברזולוציה גבוהה מזו המצויה ממקורות אמריקנים, זמינים בשוק, אולם הוועדה לא הצליחה להפריך את טענותיהם של זרביני ופרדלי. לאחר בחינה נוספת בשנת 2019, מנהל האוקיינוסים והאטמוספירה שינה את החלטתו וקבע רזולוציה מקסימלית חדשה, של 0.4 מטר לתצלומי לוויין של ישראל. החלטה זו פורסמה באופן רשמי בארצות הברית ביום 21 ביולי 2020.

לשינוי בחקיקה האמריקנית הייתה השפעה מיידית על המידע שניתן להפיק מתצלומי לוויין על המתרחש במדינת ישראל, כולל אתרים שהמידע על המתרחש בהם נשמר בסודיות רבה.[4] כך למשל, בחודש פברואר 2021 הבחינה קבוצת מומחי גרעין בינלאומית כי במתחם הכור הגרעיני בדימונה מתרחשת בנייה משמעותית.[5][6]

קישורים חיצוניים

נוסח החוק המקורי באתר Federation of American Scientists

הערות שוליים

  1. ^ Foreign Policy, 3 Aug 2020, Israel Can’t Hide Evidence of Its Occupation Anymore: For More than 20 Years, an Obscure U.S. Law Concealed Satellite Imagery of Israel’s Activities in the Occupied Territories. Because of an Abrupt Reversal, Satellite Technology Can Now Be Used to Defend Palestinians’ Human Rights"
  2. ^ ACCRES (22 בנובמבר 2017). "ACCRES 22nd Meeting Minutes Final" (PDF). National Oceanic and Atmospheric Administration. נבדק ב-6 באפריל 2021. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Zerbini, Andrea; Fradley, Michael (2018). "Higher resolution satellite imagery of Israel and Palestine: Re-assessing the Kyl–Bingaman Amendment". Space Policy. 44–45: 14–28. doi:10.1016/j.spacepol.2018.03.002.
  4. ^ סער הס, הכור מכל זווית, מטוסי קרב חונים בבסיסים: ישראל נחשפת באתר המפות, באתר ynet
  5. ^ Tom Joyner, Clearer view of secretive Israeli nuclear facility is visible by satellite thanks to two archaeologists. abcNews, April 5, 2021
  6. ^ Jon Gambrell, Secretive Israeli nuclear facility undergoes major project. AP, February 25, 2021
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34654053תיקון קייל-בינגמן