תיל ממעיד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תיל ממעיד מחובר למוקש יוגוסלבי
פריצת ציר ממוצב עישייה למוצב ריחן על ידי נגמחו"ן, פלסים, גששים וטנק.

תיל ממעיד הוא מנגנון הפעלה פסיבי, המורכב בדרך כלל מחוט תיל מתוח ומשמש להפעלת מוקשים ומטעני חבלה.

סוגים

תיל ממעיד הוא חוט דק ומתוח, שכאשר נוגעים בו או דורכים עליו – הוא מפעיל את מטען הנפץ שאליו הוא מחובר. מטרת החוט היא לשמש כטריגר למוקש, ולאפשר את הפעלתו בצורה פסיבית, ללא צורך בהפעלה מרחוק או בהפעלה בלחיצת כפתור, כאשר באים איתו במגע. תיל ממעיד נמצא בשימוש גם במוקשים נגד אדם, גם במוקשים ימיים, במטעני גחון ובצורה שונה מעט – גם במלכודות ללכידת חיות. החוט יכול להיות מתוח מצד לצד לרוחב הדרך, או להיות מתוח על הרצפה באזור מסוים בדרך.

במוקשים נגד אדם, התיל הממעיד ממוקם לרוב בגובה הקרסול או הברכיים, מכיוון שזהו הגובה שבו רוב האנשים יבואו איתו במגע. במוקשים נגד כלי רכב, התיל ממוקם בדרך כלל על הקרקע ומופעל רק כאשר עובר עליו משקל כבד, כדי להבטיח שהוא לא יופעל בשוגג על ידי בעלי חיים או בני אדם.

היתרון המרכזי בתיל ממעיד הוא שניתן להסתיר אותו בקלות בעלווה, או לקבור אותו באדמה בצורה שהופכת אותו לכמעט בלתי נראה בעין בלתי מזוינת. דבר זה מבטיח שהוא לא ייחשף על ידי כוחות האויב לפני הפעלתו.

הדרך להימנע מהפעלת מטענים ומוקשים בשל התיל הממעיד היא באמצעות שימוש בטכניקת "פריצת ציר", שבמהלכה כוחות חיל הנדסה מכשירים את תוואי הדרך למעבר כלי רכב וחי"ר כדי לסרוק ולנטרל, בין היתר, מוקשים ומטענים. עם זאת, ישנן גם דרכים פרימיטיביות יותר לחשיפת חוטי תיל ממעיד, כגון שימוש בסמני לייזר שיבחינו בחוטים, או באמצעות התזת ספריי חוטים, פרקטיקה ששימשה את חיילי צבא ארצות הברית במהלך מלחמת עיראק.[1][2][3]

הערות שוליים

  1. ^ TIME.com: Not So Silly String In Iraq -- Nov. 27, 2006 -- Page 1, web.archive.org, ‏6 בדצמבר 2006
  2. ^ A Serious Use For Silly String - CBS News, web.archive.org, ‏28 באוקטובר 2020
  3. ^ The Raw Story | FOX VIDEO: 'Silly String' is saving lives over in Iraq, web.archive.org, ‏12 באוקטובר 2007
ערך זה הוא קצרמר בנושא צבא. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35901525תיל ממעיד