תיכון עירוני ז
תיכון עירוני ז הוא בית ספר תיכון ביפו.
תיכון עירוני ז נוסד בשנת 1955, ברחוב אדם מיצקביץ 14 ביפו. בית הספר שכן בשני מבנים סמוכים זה לזה. המבנים היו בנייני מגורים בני שתח קומות של תושבי יפו הערביים שנטשו אותם במלחמת השחרור בשנת 1948, ברחו או גורשו - השאלה שאין לה מענה חד משמעי עד היום. בית הספר התיכון העירוני העיוני הראשון בתל אביב, שלימים נקרא תיכון עירוני א', נפתח בבניין בית הספר "אחד העם" בשנת הלימודים תש"ו; תיכון עירוני ז היה אם כן התיכון השביעי העירוני שנוסד בתל אביב. לאחר קום המדינה, עם סיפוח יפו והשכונות ועם הגעתם של אלפי עולים חדשים לתחומי תל אביב רבתי, הוכפל מספר תושבי העיר ומספר התלמידים בבתי הספר העירוניים גדל פי שלושה. בשל הגידול המהיר עירית תל אביב שכרה בניינים לצורך הקמת מוסדות חינוך בעיר, שלא בהכרח התאימו למטרה זו[1].
התלמידים הגיעו לבית ספר זה מבתי הספר היסודיים ויצמן, דב הוז, יונה הנביא, הנגב, בארי, בית ספר יחיאלי לבנות, ועוד. באותן שנים רובם של תושבי יפו התגוררו גם הם בבתים הערביים שהתרוקנו מיושביהם. תושבי יפו באותן שנים היו יוצאי מעברות או כאלה שעלו עם קום המדינה, בעיקר מבולגריה, והתיישבו ביפו.
בשנותיו הראשונות היו בבית הספר ארבע מגמות לימוד: הומניסטית, סוציולוגית, ריאלית וביולוגית, ובשעות אחה"צ התקיימו חוגי העשרה: תיאטרון, מוזיקה, וריקודי עם. בסוף כל שנת לימודים התקיים כנס באחד מבתי התרבות בעיר, שבו השתתפו כל בתי הספר התיכוניים והציגו את תוצרי חוגי העשרה אלה. מנהל בית הספר יוסף ליפשיץ היה ידוע בגישתו הנוקשה לתלמידים וללימודים. בשם גישתו האליטיסטית והמחמירה סילק מבית הספר ילדים רבים שלא עמדו בדרישות הציונים שקבע, וכך יכול היה להתגאות בהישגי בית הספר, שמאה אחוז של תלמידיו עמדו בבחינות הבגרות. בכל בוקר עמד המנהל בשער בית הספר ושלח הביתה כל מי שלא הגיע בתלבושת אחידה מוקפדת, לרבות אורך החצאית. שמו של מנהל בית הספר עלה לכותרות בשנת 1972 כאשר אשתו נרצחה בביתה[2]. מעולם לא נמצא הרוצח אך הייתה סברה בציבור בתקשורת ובמשטרה שהרצח הוא על רקע נקמנות במנהל יוסף ליפשיץ.[3] למרות האוכלוסייה החלשה של יפו באותן שנים, בוגרים רבים של עירוני ז התבלטו בתחומים שונים עם השנים והתפרסמו בהישגיהם, ביניהם: פרופ' אלי שאלתיאל, פרופ' ברוך ברכה, יונה אליאן (זריצקי), חיים רמון, וכן אחרים שגדלו להיות רופאים מנהלים בכירים ואנשי עסקים.
בשנת 1964 עבר תיכון עירוני ז למשכנו החדש ברחוב חידושי הרי"ם ביפו. הטקס תועד ביומני גבע, אך שם תואר כבית ספר חדש, ולא כבניין חדש למוסד קיים וידוע בעל שם: בית הספר החדש התיכון עירוני ז׳ נחנך ביפו בטקס במעמד ראש העירייה מרדכי נמיר והנדבן האמריקני וולטר ארצט, שבית הספר קרוי על שמו.
עם מעברו למשכנו החדש נקרא בית הספר קריית חינוך יפו- עירוני ז'. כיום לומדים בו כ-500 תלמידים בחטיבת הביניים ובחטיבה העליונה.
על אופיה של קריית החינוך כיום, מסופר בהרחבה בכתבה בהארץ: על מורכבות החיים ביחד של אוכלוסייה מעורבת, ערבית ויהודית, בבית ספר המוגדר ממלכתי יהודי, על הנכבה שאסור לדבר עליה בפומבי בכיתה, אך היא מדוברת מאד בבתי התלמידים היפואים.
קישורים חיצוניים
אתר רשמי של קרית החינוך עירוני ז
מודעה של עירית תל אביב קריאה להרשמה לבתי ספר תיכוניים בעיר שנת 1958
כתבה מפורטת מפי בוגרים ותיקים אודות בית הספר, פורטל יפו, 2010
- ^ מערכת החינוך בתל אביב במעבר ממנדט לעצמאות – שינוי והתמדה, ערן אלדר, מכון עזריאלי ללימודי ישראל, אוניברסיטת קונקורדיה, מונטריאול, קנדה, עמודים 32 31 https://www.concordia.ca/content/dam/artsci/azrieli/docs/EducationalSystemTelAvivEranEldar.pdf
- ^ דבר, 28 אפריל 1972
- ^ מידע מבוסס על שיחות עם בוגרי בית הספר משנות הששים המוקדמות. https://www.facebook.com/batiaalsheh