תור הזהב של הקומיקס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עטיפת החוברת הראשונה בסדרת הסולו של סופרמן, גיבור-העל שהביא לתחילתו של תור הזהב בקומיקס (יוני 1939, אמנות מאת ג'ו שוסטר.)

תור הזהב של הקומיקסאנגלית: Golden Age of Comic Books) מתייחס לפרק זמן היסטורי בשוק הקומיקס האמריקאי שנמשך מסוף שנות ה-30 של המאה ה-20 ועד לסוף שנות ה-40 או לתחילת שנות ה-50 של המאה ה-20. במשך זמן זה, חוברות קומיקס מודרניות פורסמו לראשונה על ידי חברות כ-DC קומיקס ומארוול קומיקס וזכו להצלחה ופופולריות. הארכיטיפ של גיבור-העל נוצר, ורבים מגיבורי-העל המפורסמים ביותר הפציעו לראשונה, ביניהם סופרמן, באטמן, ועוד.

תקופת זמן זו הציגה את חוברת הקומיקס כדוגמה אמנותית לזרם המיינסטרים וכן הביאה לביסוסו של לקסיקון אמנותי ומוסכמות יצירתית על ידי סופרים, מאיירים ועורכים מהראשונים בדורם. תור הכסף של הקומיקס היה המשכו של תור הזהב, כשלאחריו הגיעו תור הארד של הקומיקס והעידן המודרני של הקומיקס.

היסטוריה

מאורע אחד שבישר על תחילתו של תור הזהב של הקומיקס היה הצגתו של סופרמן בחוברת Action Comics מס' 1 משנת 1938, תחת פרסומה של חברה שתיקרא לימים DC קומיקס. כמה מתארכים את תחילתו של תור הזהב עוד בתחילת שנות ה-30 של המאה ה-20. בשנת 1933 פורסם הקומיקס הראשון בגודל המתאים, שלימים יגדיר את הפורמט. כמה היסטוריונים, ביניהם רוג'ר סאבין[1], מתארכים את תחילתו של תור הזהב לפרסומן של חוברות הקומיקס הראשונות שמציגות סיפורים מקוריים מאשר הדפסות מחודשות של רצועות קומיקס מעיתונים בידי DC קומיקס לעתיד, כלומר שנת 1935. בין השנים 19391941, חברות DC קומיקס ו-All American Publishing הציגו גיבורי-על פופולריים כבאטמן ורובין.


מלחמת העולם השנייה השפיעה רבות על שוק הקומיקס של התקופה. חוברות קומיקס, בעיקר אלה שעוסקים בגיבורי-על, צברו פופולריות בזמן המלחמה כאמצעי בידור זול ונגיש אודות הניצחון של הטוב נגד הרע. חברות קומיקס הראו את גיבוריהם נלחמים במדינות הציר, שערי גיליונות הציגו גיבורים המכים בפרצופו של אדולף היטלר, מנהיג כוחות הנאציזם[3], או שנלחמים בקריקטורות של חיילים יפנים.

למרות שיצירתם של גיבורי-העל הייתה התרומה הגדולה ביותר של תור הזהב לתרבות הפופ, ז'אנרים נוספים הופיעו בדוכני העיתונים, כמו הומור, מערבונים, רומנים, וסיפורי הרפתקאות בג'ונגל. היסטוריית הקומיקס לפי סטרנקו מציינת, כי היו אלה הדמויות של חברת של קומיקס כמו מיקי מאוס, דונלד דאק וטרזן - שהיוו השראה לסרטי האנימציה של חברת וולט דיסני - שעקפו את המכירות של גיבורי-העל[4].

אחרית המלחמה והעידן האטומי

עטיפת חוברת קומיקס ספקולטיבית מ-1952. בכותרת: "רק אמריקה חזקה תוכל למנוע מלחמה אטומית"

כמו מלחמת העולם השנייה, המרוץ הגרעיני של שנת 1945 הפך לנושא חם בקומיקסים שלאחר המלחמה. עד לסוף שנות ה-40 של המאה ה-20 החלו להופיע חוברות קומיקס למטרת חינוך והסברה כמו "דאגווד מפצל את האטום". גיבורי-על בעלי כוחות גרעיניים הופיעו לראשונה, כמו ת'נדרבולט האטומי ואיש האטום. סרטון הטלוויזיה "סופרמן נגד איש האטום" הציג את מאבקו של סופרמן בנבל-על בעל כוחות גרעיניים, בו בעת שחולשתו לקריפטונייט הזכירה את הסכנות של קרינה מייננת. בניגוד לדמויות רציניות אלה הוצגו חיות מצחיקות כמו "העכבר האטומי" ו"הארנב האטומי". היסטוריון הקומיקס פרנק זאס מציין שדווקא יצירות חמודות שכאלה עזרו לקהל הקוראים הצעיר להתמודד עם הפחדים שבנשק הגרעיני ולנטרל חרדות שעלו עקב הכוח האטומי[5]. גיבורי-העל החלו להילחם בקומוניסטים, וכמה מהם היו מעורבים במלחמת קוריאה.

סופה של תקופה

כאשר מלחמת העולם השנייה הסתיימה, הפופולריות של שוק הקומיקס העוסק בגיבורי-העל דעכה. במאמץ לשמור על הקוראים, המפרסמים החלו להרחיב את פעילותם אל מעבר לגיבורי-העל לז'אנרים כמלחמה, מערבונים, רומנים, פשע, מדע בדיוני וספרות אימה. כתוצאה מכך, רבים מסדרות גיבורי-העל בוטלו.

המשכו של תור הזהב, תור הכסף של הקומיקס, מזוהה בתור ההתחלה להצגתו של גיבור-העל המצליח הראשון מאז תור הזהב, הפלאש בארי אלן[6].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תור הזהב של הקומיקס בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Comics, Comix and Graphic Novels: a History of Comic Art, מסת"ב 0-7148-3993-0
  2. ^ Morse, Ben. "Thunderstruck". Wizard #179 (September 2006)
  3. ^ Captain America #1, March 1941
  4. ^ Steranko History of Comics Volume 2, מסת"ב 0-5175-0188-0
  5. ^ Ferenc M. Szasz, "Atomic Comics: The comic book industry Confronts the Nuclear Age", in Atomic Culture: How We Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, eds. Scott C. Zeman and Michael A. Amundson (Colorado: University Press of Colorado, 2004)
  6. ^ Showcase #4, October 1956
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27918749תור הזהב של הקומיקס