שרלוט סקוט
תבנית מדען ריקה שרלוט סקוט[1] (באנגלית: Charlotte Scott; 8 ביוני 1858 – 10 בנובמבר 1931) הייתה מתמטיקאית בריטית שחיה בארצות הברית ופיתחה רבות את החינוך המתמטי לנשים. היא הייתה האישה הבריטית הראשונה שהשיגה דוקטורט במתמטיקה[2], ופרסמה את המאמר הראשון באמריקה שהתקבל באירופה.
חיים אישיים
ילדות ונעורים
סקוט נולדה ב-1858 לקיילב ואליזה סקוט[3]. היא גדלה במשפחה של נוצרים נון-קונפורמיסטים שהאמינו ברפורמות חברתיות, ובין השאר חינוך נשים. אביה שכר לה מגיל צעיר מורים למתמטיקה, מה שגרם לה להתעניין במתמטיקה כבר בגיל שבע. הסיבה היחידה שהמורים הסכימו ללמד את סקוט היא שאביה היה מנהל של קולג' לנקשייר.
לימודים
באותה תקופה, מעט מאוד מקומות הסכימו ללמד נשים לימוד שאינו יסודי, ושום קולג' לא היה מקבל אותן. היא זכתה במלגה בגיל שמונה עשרה לקולג' גירטון בזכות לימודיה הביתיים. ב-1880, אחרי ארבע שנות לימוד, סקוט הגיע למבחנים הסופיים לתואר ראשון במתמטיקה באוניברסיטת קיימברידג'. סקוט קיבלה את הציון השמיני בגובהו באוניברסיטה, והייתה אמורה לקבל פרס בטקס חלוקת הפרסים של האוניברסיטה. אבל, האוניברסיטה לא נתנה באותה תקופה פרסים לנשים. בטקס, כשהכרוז הגיע לשמיני, כל המחזור של סקוט התחיל לצעוק את שמה ולדרוש שיתנו לה את הפרס, אם כי עדיין לא נתנו לה אותו. אבל, כתוצאה ממקרה זה אוניברסיטת קיימברידג' שינתה את חוקיה והתחילה לתת פרסים לנשים.
זכויות נשים
בהמשך חייה עברה לארצות הברית, והייתה שם מתמטיקאית חשובה. במהלך כל חייה תמכה מאוד בשוויון זכויות פוליטיות ולימודיות לנשים, והאמינה שעל מנת להגיע לשוויון צריכים לדבוק בקונסרבטיזם במקומות בהם לא פגע בנשים. היא לא הסכימה עם נשים שעישנו או שמו מייקאפ, אבל כן הסתפרה בתסרוקות לא מקובלות לנשים. כשלימדה בקולג' ברין מאוור, שלחה את המכתב הבא למנהל הקולג', בנושא כיתות נשים:
"אני מאוד מוטרדת ומאוכזבת בימינו שלפי השקפתך, צריכים להוריד את הרמה של לימודי נשים מהרמה של הלימודים הקיימים לגברים. אני לא חושבת שחברי הצוות האחרים מרגישים אחרת. הם, כמו (כמעט) כל הגברים שפגשתי, ללא ספק שומרים על יחס של סובלנות, חצי משועשעים וחצי נדיבים, בנוגע לשאלה זו. כיון שאפילו גברים שמוכנים לעזור בחינוך של נשים, עושים זאת עם גישה פנימית של התנשאות."
חיים מקצועיים
לאחר שסקוט עברה לארצות הברית ב-1885, היא הייתה אחת מהמורים הראשונים בקולג' ברין מאוור לנשים. היא הייתה המתמטיקאית הראשונה בקולג', והובילה את מחלקת המתמטיקה בקולג'. מתוך תשע נשים שקיבלו תואר דוקטור במתמטיקה בברין מאוור באותה תקופה, היא לימדה שלוש. בשנת 1894 פרסמה סקוט את ספרה "An Introductory Account of Certain Modern Ideas and Methods in Plane Analytical Geometry". סקוט הייתה אחת מהמתמטיקאים הראשונים שהבדילו בין רעיון כללי לדוגמה ספציפית. היא היוותה חלק משמעותי מהמעבר של המתמטיקה להוכחות אבסטרקטיות. בשנת 1891 היא הפכה לאישה הראשונה באגודה האמריקנית למתמטיקה. היא שירתה כאישה הראשונה במועצה העליונה של האגודה האמריקנית, מה שהיה מעמד גבוה מאוד. המאמר שלה, "הוכחה למשפט היסודי של נתר", שמזוהה כמאמר האמריקאי הראשון שהפך למקובל בבריטניה. בשנת 1906 סקוט שירתה כסגנית הנשיא של האגודה האמריקנית למתמטיקה[4].
ראו גם
קישורים חיצוניים
- שרלוט סקוט, באתר פרויקט הגנאלוגיה במתמטיקה
- שרלוט סקוט, באתר MacTutor (באנגלית)
הערות שוליים
שרלוט סקוט35057283Q452086