שרי אורובינדו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. שְׁרִי אוֹרוֹבִּינְדוּ (15 באוגוסט 18725 בדצמבר 1950) היה פילוסוף הודי, יוגי, משורר ופעיל פוליטי.[1] נמנה עם התנועה הלאומית ההודית מהשלטון הבריטי (הראג' הבריטי), עד 1910. היה מאנשי הרוח המשפיעים בהודו במאה ה-20 ונודע כמורה רוחני, שהציג את חזונותיו על התקדמות אנושית והתפתחות רוחנית.

חיבוריו המרכזיים הם: "The Life Divine", שבו הוא מתמודד עם היבטים פילוסופיים של יוגה אינטגרלית, "Synthesis of Yoga", המתמודד עם עקרונות ושיטות של יוגה אינטגרלית, ו-"Savitri: A Legend and a Symbol".

ביוגרפיה

אורובינדו נולד בקולקטה, בנגל, למשפחת גוש המיוחסת. אביו היה רופא וסבו מצד אימו היה סופר ועיתונאי ונודע בכינוי "הסבא של הלאומיות ההודית". לאורובינדו היו שני אחים גדולים ממנו ואח ואחות צעירים ממנו.[2] בגיל ארבע נשלח אורובינדו ללמוד במנזר בדרג'ילינג, וקיבל חינוך יסודי בבית-ספר ציבורי אנגלי. בגיל שבע עבר עם משפחתו לאנגליה ובגיל 11 פרסם את השיר הראשון שלו "אור". שנים אחדות מאוחר יותר התעורר בו להט להביא לשחרורה של הודו משלטון המנדט הבריטי של אותם ימים.[3] אורובינדו למד עבור השירות האזרחי ההודי בקינגס קולג', קיימברידג', אנגליה. לאחר שחזר להודו הוא עבד בעבודות שירות שונות ונהיה מעורב בפוליטיקה לאומית - בקונגרס הלאומי ההודי ובתנועה המהפכנית שהתהוותה בבנגל. הוא נעצר בעקבות מספר הפצצות הקשורות לארגונו במשפט פומבי שבו התמודד עם אישומים בבגידה בגין קונספירציית אליפור. עם זאת, ניתן היה להרשיע ולכלוא את אורובינדו רק בשל כתיבת מאמרים נגד השלטון הקולוניאלי הבריטי בהודו. הוא שוחרר לאחר שלא ניתן היה לספק מספיק ראיות. במהלך שהותו בכלא חווה חוויות מיסטיות ורוחניות, ולאחר מכן עבר לפונדיצ'רי, ועזב את הפוליטיקה לעבודה רוחנית.

בפונדיצ'רי, פיתח אורובינדו תרגול רוחני שהוא כינה יוגה אינטגרלית. הוא האמין בהכרה רוחנית שביכולתה לא רק לשחרר את הטבע האנושי אלא לשנות אותו, ולאפשר חיים אלוקיים עלי אדמות. ב-1926, בעזרת מירה אלפסה (המכונה "האם"), יהודייה צרפתייה שהייתה בת זוגו הרוחנית של אורובינדו וממשיכת דרכו, נוסד 'אשרם שרי אורובינדו'. עם מותו בשנת 1950 הנהיגה את האשראם על שמו. מפורסמים רבים נמשכו לאשראם בפונדיצ'רי, ביניהם בתו של נשיא ארצות הברית מרגרט וודרו וילסון, שהגיעה לאשראם ב-1938 ונשארה חברה וחסידה עד יום מותה.[4]

שרי אורובינדו הגה את רעיון העיר האוניברסלית אורוויל ("עיר השחר"), שחזונה הוא אחדות ותושביה יראו עצמם כבעלי ייעוד רוחני. העיר הוקמה בשנת 1968 במדינת טאמיל נאדו, על ידי מירה אלפסה, אשר בהשראתה הוקמו מרכזים נוספים בעולם לעבודה רוחנית ואקולוגית.

הוגים ישראליים, בכללם שמואל הוגו ברגמן וראש ממשלת ישראל, דוד בן-גוריון, גילו עניין רב בהגותו של אורובינדו ועמדו בקשר עם מירה אלפסה ועם תלמידיו.

לקריאה נוספת

  • יצחק בר-יונה, שרי אורובינדו והאם – פרקים מתוך היוגה האינטגראלית, 2009
  • אורי לוטן, יש חדש במערב - תולדות הניו אייג', מדף הוצאה לאור, 2006

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שרי אורובינדו בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Chaama, Sridhar, Remembering a guru, ‏16 August 2012
  2. ^ Heehs, Peter, The Lives of Sri Aurobindo, Columbia University Press, 2008
  3. ^ אמיר קלמן, אווטאר: אגדת אורובינדו, באתר nrg‏, 6 באפריל 2010
  4. ^ אורי לוטן, אהבה סופר מנטלית, באתר nrg‏, 17 בנובמבר 2004
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0