שריר הפה החוגי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שריר הפה החוגי
Orbicularis oris.jpg

שריר הפה החוגי הוא מקבץ של שרירים בשפתיים המקיף את הפה.[1] זהו שריר סוגר (אנ') שמורכב מארבעה ריבעים עצמאיים המשתלבים למעגל.

שריר הפה החוגי הוא אחד משרירי השלד המשמשים בנגינה של כלי הנשיפה ממתכת וכלי נשיפה מעץ. שריר זה סוגר את הפה ומכווץ את השפתיים.

מבנה

שריר הפה החוגי אינו שריר סוגר פשוט כמו שריר העין החוגי. הוא מורכב משכבות רבות של סיבי שריר המקיפים את פתח הפה בכיוונים שונים. הוא מורכב בחלקו מסיבים שמקורם בשאר שרירי הפנים שמוחדרים לשפתיים, ובחלקו מסיבים המתאימים לשפתיים. מבין הראשונים, מספר ניכר של סיבים מגיעים משריר המחצצר ויוצרים את השכבה העמוקה יותר של שריר הפה החוגי.

חלק מסיבי שריר המחצצר – אלו הקרובים לאמצע השריר – מתכסים בזווית הפה, אלו הנובעים מהלסת העוברת אל השפה התחתונה ואלו מהלסת התחתונה אל השפה העליונה. הסיבים העליונים והתחתונים ביותר של שריר המחצצר עוברים על פני השפתיים מצד לצד ללא תהליך דיקוסציה (אנ').

השכבה השנייה, נוצרת משני צדדיה על ידי שריר הקנינוס (אנ') ושריר הטריאנגולריס (אנ'), החוצים זה את זה בזווית הפה. אלה משריר הקנינוס עוברים לשפה התחתונה, ואלו משריר הטריאנגולריס לשפה העליונה, שלאורכה הם עוברים, שם הם חודרים לעור ליד הקו החציוני. בנוסף לאלה, סיבים משרירים נוספים מתערבבים עם הסיבים הרוחביים שתוארו לעיל, בכיוון אלכסוני.

לבסוף, נוצרים סיבים שבאמצעותם השריר מחובר עם הלסת העליונה ומחיצת האף והלסת התחתונה. בשפה העליונה, אלה מורכבים משתי רצועות, רוחבי ומדיאלי, משני צידי הקו האמצעי.

משמעות קלינית

תינוקות נולדים מדי פעם ללא צד אחד או שניים משריר הפה החוגי, וכתוצאה מכך ניכרת צניחה קלה בצד הפגוע של הפנים.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שריר הפה החוגי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "orbicularis oris muscle". TheFreeDictionary : Mosby's Dental Dictionary, 2nd edition. 2008. נבדק ב-2010-10-03.


הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0