שרה ודינגטון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שרה ודינגטון
לידה אבילין, טקסס, ארצות הברית
פטירה אוסטין, טקסס, ארצות הברית

שרה ודינגטוןאנגלית: Sarah Weddington;‏ 5 בפברואר 194526 בדצמבר 2021) הייתה פרופסור למשפטים וחברת בית הנבחרים של טקסס, שהייתה ידועה בעיקר בזכות ייצוג "ג'יין רו" בדיונים בבית המשפט העליון של ארצות הברית בתיק רו נגד וייד שבו נקבע כי "כי כל חוק האוסר על הפלה מלאכותית סותר את חוקת ארצות הברית", פסק דין שהיווה ציון דרך בהיסטוריה של ארצות הברית ונחשב לאחד מפסקי הדין החשובים של בית המשפט העליון.

ביוגרפיה

שרה רייגל (Ragle) נולדה ב-5 בפברואר 1945 באבילין, טקסס. הוריה היו לנה קתרינה והכומר המתודיסטי הרברט רייגל. בגיל 19 סיימה תואר ראשון באוניברסיטת מק-מורי (אנ') בעיר הולדתה. בשנת 1964 החלה ללמוד משפטים באוניברסיטת טקסס באוסטין. בשנת 1967 סיימה את לימודי המשפטים וקיבלה תואר יוריס דוקטור (אנ').

הייתה חברת בית הנבחרים של טקסס במשך 3 קדנציות.

שימשה כפרופסור למשפטים באוניברסיטת טקסס באוסטין עד פרישתה בשנת 2012.

בשנת 1968 נישאה לרון ודינגטון, ממנו התגרשה ב-1974.

נפטרה ב-27 בדצמבר 2021.

רו נגד וייד

ערך מורחב – פסק דין רו נגד וייד

לאחר סיום לימודיה התקשתה ודינגטון למצוא משרה במשרד עורכי דין. במקום זה הצטרפה לקבוצה של תלמידי משפטים שניסתה לערער את החוקים שאסרו הפלות.

כעבור 3 שנים, במרץ 1970, יזמה ודינגטון את הפרשה המשפטית שנקראה בהמשך "רו נגד וייד". היא הגישה לבית המשפט המחוזי תביעה בשם נורמה מקורווי, אישה צעירה לא נשואה ובהריון, כנגד החוק של מדינת טקסס האוסר הפלות. התביעה טענה לבטלותו של החוק בשל היותו סותר את חוקת ארצות הברית ואת הזכויות המוגנות מכוחה במסגרת התיקון הראשון, התיקון הרביעי, התיקון החמישי, התיקון התשיעי והתיקון הארבעה עשר לחוקה.

בית המשפט המחוזי קיבל את התביעה ופסק שהחוק האוסר הפלות נוגד את החוקה. טקסס ערערה לבית המשפט העליון.

ודינגטון הציגה את עמדתה בבית המשפט העליון בישיבותיו ב-1971 ובסתיו 1972[1].

ב-22 בינואר 1973 נתן בית המשפט העליון את פסק דינו. בדעת רוב של שבעה שופטים למול שניים הוחלט כי חוק מדינת טקסס, האוסר הפלות, בלתי חוקתי ובטל.

"ג'יין רו" היא נורמה מקורווי, הפכה לאחר פסק הדין בעניינה למתנגדת להפלות ותומכת נלהבת של "התנועה למען החיים", בעקבות הפיכתה לאישה דתית. בנאום בפני עיתונים שנערך ב-18 בינואר 2003 אמרה מקורווי שהיא נוצלה על ידי ודינגטון. עם זאת, בסרט תיעודי שפורסם אחר מותה הודתה מקורווי כי פעילותה בתנועה נגד הפלות היתה שקרית ונעשתה תמורת כסף.[2]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שרה ודינגטון בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ודינגטון, שהייתה בת ה-27, הייתה האדם הצעיר ביותר שניהל תביעה מוצלחת בבית המשפט העליון.
  2. ^ וידויה של האישה שהובילה לאישור הפלות בארה"ב, באתר ynet, 20 במאי 2020
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32864277שרה ודינגטון