הרב שמואל די-סיני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות רבנית ריקה. שמואל (ריקרדו) די-סיניאיטלקית: riccardo di segni. נולד ברומא ב- 13 בנובמבר 1949) הוא רב ורופא איטלקי, משמש כרבה הראשי של יהדות רומא וכסמכות הרוחנית הבכירה ביותר ביהדות איטליה.

חייו

יליד איטליה, דור שלישי למשפחת רבנים. אביו ד"ר משה די-סיני, היה רופא ופרטיזן. למד בבית המדרש לרבנים ברומא והוסמך לרבנות בשנת 1973, וכן למד רפואה והתמחה ברדיולוגיה. עד 2014 שימש מנהל מחלקת רדיולוגיה בבית החולים סן ג'ובאני ברומא. כמו כן, משמש סגן מנהל החברה הלאומית האיטלקית לביואתיקה. במסגרת זו מפרסם מאמרים בכתבי עת ומשתתף בכינוסים וועדות בתחומי הביואתיקה היהודית.

בין השנים 19992007 היה חבר במועצת המנהלים של רבני איטליה וסגן נשיא כנס רבני אירופה. בשנת 2001 התמנה לרבה של רומא, עוד בחייו של הרב הקודם אליהו טואף, שפרש מן התפקיד. כקודמו, גם הרב די-סיני תומך ומקדם דיאלוג יהודי-נוצרי. הוא נפגש עם האפיפיור יוחנן פאולוס השני, והשתתף בהלוויתו ב-2005. לאחר בחירתו של האפיפיור בנדיקטוס ה-16, הביע דאגה להמשך קיומו של השיח הבין-דתי, בעקבות החלטת אספת הרבנים האיטלקית להשעות זמנית את השיחות עם הכס ה"קדוש". כמו כן, ביקר במסגד של רומא (אנ').

החל משנת 2010 משמש כמנהל בית המדרש לרבנים ברומא.

בשנת 2014 השתתף בסרט הדוקומנטרי "המסתורין של דנטה" (אנ') מאת לואיס נירון (אנ'), העוסק בהגותו של דנטה אליגיירי. כמו כן, מרבה להופיע בתקשורת האיטלקית בענייני יהדות ואתיקה.

ספריו

בעברית:

  • נותן טעם לשבח – טעמי הכשרות בפרשנות היהודית (רומא, ה'תשנ"ח, 1998).
  • סדר התיקון לליל הושענא רבא שנוהגים לקרא בארץ ישראל ובכמה מקומות בגולה וכנהוג בק"ק רומא בתוספת הקדמות והערות באיטלקית (רומא, תש"ס).

באיטלקית:

  • היה שותף בתרגום האיטלקי של התלמוד הבבלי.
  • Le unghie di Adamo' (ציפורניו של אדם), נפולי, 1981 - אנתרופולוגיה יהודית.
  • Il Vangelo del Ghetto (הבשורה של הגטו), רומא 1985 - על אותו האיש ומקורות הנצרות באגדה היהודית.
  • Guida alle regole alimentari ebraiche (מדריך לכשרות) - הורחב ממהדורה למהדורה, מהדורה ראשונה 1976, מהדורה שנייה 1986, מהדורה שלישית 1996.
  • Bibbia ebraica - Pentateuco e Haftaroth (התנ"ך העברי - חומשים והפטרות). 2001. בשיתוף רבנים וחוקרים מאיטליה ומישראל.
  • פרסם עשרות מאמרים בכתבי עת מקצועיים בנושאי ספרות התלמוד, פלאוגרפיה, כתבי יד עבריים, יחסי יהדות ונצרות, האגדה היהודית, אנתרופולגיה יהודית, היסטוריה יהודית ועוד.

באנגלית:

  • "רשימת כתבי היד שבספרית בית המדרש לרבנים האיטלקי" פורסמה ב"עלי ספר", ה'תש"ן (1990).

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הרב שמואל די-סיני בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25681437שמואל די-סיני