שלום (גופן)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סריקה של עמוד מתוך קטלוג מולכו - גופן "שלום". מקור: מולכו, אילן, "טיפוגרפיה עברית", בצלאל, אקדמיה לאמנות ועיצוב, ירושלים, 1980.

שלום הוא גופן עברי שעוצב על ידי גרשום פלוטקין, מעצב תפאורות במקצועו. תאריך עיצוב הגופן אינו ידוע. האותיות עוצבו בהשראת אותיות משנת 800 לספירה הנוצרית. האות נקראת על שמו של שלום סיון, מייסד הוצאת קריית ספר. האות הופיעה בקטלוג הגופנים "טיפוגרפיה עברית" של אילן מולכו, בצלאל, משנת 1980 (אות מס' 39). בקטלוג זה נכתב כי האות שמשה להדפסת כתבי קודש, והייתה זמינה להדפסה בסידור מכונה מונוטייפ עם טעמי מקרא ובסדר צלם פוטון ללא טעמים.

ניתוח האות

הגרסה של הגופן "שלום" אשר מופיעה בקטלוג "טיפוגרפיה עברית" היא מסוג אות כותרת ואות מקורות, כלומר שהגופן מתאים לעיצוב כותרות, הזמנות, וכתבי קודש. נראה שהגופן כולל סדרת ספרות וסימני קריאה שעוצבו במיוחד לפי סגנון הגופן.

לאותיות יש אופי קליגרפי יהודי, וקונטרסט גבוה בין הקווים האופקיים העבים לקווים האנכיים הדקים יותר, הנפגשים בצד ימין למעלה של האות בחיבור צולב.

רוב האותיות מורכבות משלד מרובע, אך עם זאת קיימות גם אותיות בעלות שלד משולש ברור (כגון ג',ל',נ',פ',ף',צ',ק').

קווי הגג הם ישרים, וקווי הבסיס של האות (באותיות ב',מ',ם',נ',ס',ע',פ',צ',ש') מוטים כלפי מטה, מה שנותן לאות מבנה משולש ולעיתים מעוגל (כגון ט', מ', ס', ע', פ', צ', ש').


ישנן כמה אותיות המראות מאפיינים ייחודיים:

  • האות ק' המכווצת כלפי מעלה.
  • האות ם' בעלת הבסיס הנמוך מקו הבסיס של האות.
  • האות ג' המזכירה את אותה האות בגופן "גנוזות".
  • האות ש' בעלת המבנה המעוגל.

"שלום" כגופן מחשב (גרסה דיגיטלית)

כיום נמכרת גרסה דיגיטלית על ידי חברת מסטרפונט.

P culture.png ערך זה הוא קצרמר בנושא אמנות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0