שכפול מפתחות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מכונת שכפול מפתחות מכנית שהומצאה בשנת 1917

שכפול מפתחות הוא תהליך העתקת או ייצור מחדש של מפתחות.

השכפול מתבצע על בסיס העתקה פיזית של הקומבינציה שעל המפתח, באמצעות מכונות כרסום קונבנציונליות. בשיטת שכפול זאת אי הדיוקים מועתקים למפתח המשוכפל. שיטת העתקת מפתח היא הנפוצה ברוב שכפולי המפתחות הנפוצים לבית ולרכב.

ייצור מפתח: בשיטה זאת השכפול מתבצע בהתאם לקודים הנותנים מידע טכני על עומקי החיתוך והיקפם וזאת בהתאם למידע אודות הקידוד שנמסר על ידי היצרן[1], ללא צורך במפתח המקורי. שיטת ייצור המפתח היא השיטה המדויקת ביותר לשכפול מפתחות והיא נפוצה לרוב במפתחות מוגני שכפול וכן במפתחות למוצרי נעילה ברמת אבטחה גבוהה. בשיטת שכפול זו מסתייעים גם במכונות כרסום בעלות בקרה ספרתית – המכונות גם מכונות CNC.

לאחר החיתוך, המפתח החדש מפורר ומקורצף במברשת תיל המובנית במכונה כדי להסיר שבבים שעלולים להיות מסוכנים למגע.

סרטון המראה את תהליך חיתוך מפתח משונן בשיטת העתקת מפתח

מכונות לשכפול מפתחות

השכפול מתבצע על ידי הוצאת חומר מגלם המפתח באמצעות 2 סוגי מכונות לעיבוד שבבי המשכפלות מפתחות:

  • מכונות כרסום קונבנציונליות – חלק ניכר מהפעלתן מתבצעת ידנית על ידי סיבוב להב או כרסומת וזאת בהתאם לקידוד קומבינציית מוצר הנעילה.
  • מכונות כרסום בעלות בקרה ספרתית CNC – פעולות השכפול מתבצעות על ידי מחשב וללא מעורבות של העובד בשכפול המכני של המפתח.

בקרת שכפול מפתחות

בקרת או הגנת שכפול היא היכולת לשלוט בהרשאות שכפול מפתחות. ההגנה מתבצעת באמצעות ייצור גלמים שונים המוגנים בפטנט והגבלת הפצתם לאזורים שונים, וכן דרישה של הצגת כרטיס שכפול המכיל קוד ייחודי של המפתח ומציג את קומבינציית הנעילה על גבי הכרטיס.

סרטון המראה את תהליך חיתוך מפתח שקעים בשיטת העתקת מפתח

גלמי מפתח

גלמי מפתח (מכונים גם בלאנקים או פרופילים) הם מפתחות גולמיים שטרם נחתכו בחיתוך ספציפי. קודם התהליך של שכפול מפתח המנעולן חייב למצוא גלם תואם למפתח המשוכפל. גורמים חשובים בעת בחירת גלם מתאים לשכפול, הוא; עובי, אורך, רוחב וצורת הלהב (החלק הנכנס לגוף המנעול). גלם המפתח חייב להתאים במדויק למוצר הנעילה וזאת בטרם המפתח החדש יוכנס למכונת השכפול[2].

גלמי מפתח בחנות לשכפול מפתחות

ישנן מאות סוגים של גלמי מפתח. הגלמים נמכרים לחנויות המתמקצעות בשכפולי מפתחות, בטמבוריות, ובחנויות לחומרי בניין. רשימות הגלמים מפורטים בקטלוגים של היצרנים השונים[3].

במדינות רבות, מפתחות עם הכיתוב אסור לשכפל מוגנים מפני שכפול בלתי מורשה והם מוגנים על ידי פטנט רשום וחנויות השכפול מורשות לשכפל מפתחות בהתאם להרשאות השכפול שניתנו על ידי היצרן. לאחר שפג תוקפו של הפטנט הוא כבר לא מוגן משפטית מפני שכפול לא מורשה, אולם הסכם הרישיון עשוי להמשיך להגביל את המפיץ, ולחלק מארגוני הסחר יש סטנדרטים אתיים המונעים מחברים בה לשכפל מפתחות ללא הצגת כרטיס שכפול. חלק גדול מיצרני הגלמים מקפידים להגביל את מכירת הגלמים שלהם רק לחנויות מקצועיות. חלק מהגלמים מיוצרים רק בכמויות קטנות ואינם זמינים בכל חנות.

כרטיס שכפול

כרטיס שכפול הוא כרטיס שנדרש לשכפל או ליצור מפתח חדש. יש מוצרי נעילה הדורשים הצגת כרטיס שכפול לחנות השכפולים קודם ייצור או שכפול המפתח. דרישה זו תקפה גם לאחר שפג תוקפו של רישום הפטנט של גלם המפתח הנתון. מכונות מתקדמות לשכפול מפתחות ידרשו להכניס את הכרטיס לתוך המכונה כדי לקבוע את החיתוך המתאים של המפתח או על ידי פענוח קומבינציית הנעילה בצורה ידנית.

כרטיסי שכפול נמסרים ללקוח בעת רכישת מוצר הנעילה ומשתמשים בו בכל פעם שיש דרישה של שכפולי מפתחות. בדרך כלל מספר המפתחות הראשונים המצורפים לצילינדר נעים מ־3 ועד 5 מפתחות לצילינדר. למנעולי תליה מצורפים בין 2–3 מפתחות ויש מוצרי נעילה המסופקים מפתח בודד. כרטיסי השכפול דומים לכרטיסי אשראי, אם כי לא כולם מכילים פסים מגנטיים. על גבי הכרטיס רשום הקוד הייחודי של המפתח, נתוני המפתח ומידע חשוב אחר על פני הכרטיס. יש כרטיסים שקידוד שכפול המפתח מוצפן בכרטיס באמצעות פס מגנטי או קידודים אחרים. כרטיסים מתקדמים יותר עשויים לאחסן מידע המשמש לביקורת (מקומית או למערכת מרוחקת) בכל פעם שיש שימוש בכרטיס לשכפול או יצירת מפתח חדש.

רמות סיווג שכפול

מניעת שכפול לא מורשה מתחלקת לרמות הבאות:

  • ללא הגנה – מפתחות רגילים ללא הגבלה. השכפול מותר בכל החנויות המשכפלות מפתחות והמחזיקות גלמים תואמים. בעל מפתח המשאיל לחברו נותן בו אמון שלא ישכפל את המפתח. גלמים כאלו מיוצרים על ידי יצרני מפתחות שונים ומופצים ללא הגבלה לחנויות.
  • הגנה בינונית – השכפול מותר רק בחנויות המורשות על ידי יצרן או ספק הגלמים. ורק בהצגת כרטיס שכפול[4]. על מפתחות אלו מוטבע הכיתוב "אסור לשכפל", "Do Not Copy", או "Do Not Duplicate"‏ (DND). גלמי המפתחות מוגנים בפטנט ונמכרים רק לחנויות המורשות והסחר בגלמים אלו הוא אסור. הגנה זאת לרוב מספקת שכן חנויות ברמת הגנה נחשבות כחנויות מקצועיות ששומרות על כללי יצרני גלמי מפתחות מוגני שכפול.
  • הגנה גבוהה – גלם ייחודי. שבנוסף להגבלות לעיל, מיוצר רק ללקוח אחד על ידי היצרן ללא אופציות מכירה. זהו ייצור מיוחד שעלותו גבוהה יותר מייצור גלמים סטנדרטי. בנוסף, על המשתמשים לשלוח בקשת הרשאה לחנות לשכפל מפתחות נוספים ורישום קפדני לכל מפתח.
  • הגנה גבוהה ביותר – גלם ייחודי שהשכפול מתבצע רק על ידי מפעל היצרן. לא ניתן לשכפל מפתחות אלה באופן מקומי. בנוסף, על המשתמשים לשלוח בקשת הרשאה למפעל לשכפל מפתחות נוספים ורישום קפדני לכל מפתח.

בישראל וכן במדינות רבות, אין אסדרה חוקית ואכיפה בנושא הגנת שכפולי המפתחות ולמרות האיסור המפורש המוטבע על המפתח, אין מניעה חוקית לשכפול מפתחות האסורים בשכפול ללא הצגת כרטיס. אם כי ליצרן יש כללים משלו כדי למנוע שכפולים בלתי מורשים ויכול לגרור סנקציות על המשכפל[5].

תחנות לשכפול מפתחות

שכפול מפתחות מתבצע בחנויות לחומרי בניין או טמבוריות, חנויות ייעודיות למוצרי נעילה ושכפולי מפתחות, חנות היצרן, תחנות שכפול ניידות, תחנות שכפול אוטומטיות.

מכונה אוטומטית לשכפול מפתחות בארצות הברית

חנויות לחומרי בניין וטמבוריות מקומיות נותנות מענה לשכפולי מפתחות מסוג משונן ושקעים. בחנויות השכפול הייעודיות רמת המכשור והמקצועיות גבוהה, והם משכפלים את רוב סוגי המפתחות. מפתחות לבית, מפתחות לרכב, מפתחות לכספות, מפתחות חכמים וכן שכפולים במכונות CNC מקצועיות.

חברת רב-בריח וחברת מולטילוק הן השולטות בתעשיית מוצרי הנעילה בישראל[6][7]. הגלמים של החברות מופצות לחנויות לחומרי בניין או טמבוריות וכן לחנויות ייעודיות למוצרי נעילה ושכפולי מפתחות. שכפולי מפתחות ברמת אבטחה גבוהה של החברות מתבצעות על ידי החנויות הייעודיות. ישנן חברות שהיצרן מהווה גם הוא תחנת שכפול. יש מוצרי נעילה שהשכפול שלהם לא מתבצע בישראל אלא רק במדינת היצרן.

ישנן חנויות או מנעולנים שנותנים שירותי שכפול מפתחות עד בית הלקוח באמצעות הרכב. את מכונות השכפול מתקינים ברכב והשכפול הוא מיידי וניתן לבדיקה בבית או רכב הלקוח.

יש מדינות שבהם ניתן לשכפל מפתחות באמצעות מכונות אוטומטיות. השכפולים הם מפתחות מסוג משונן ולרוב הם מוגבלים למספר גלמים מצוצמם.

לקריאה נוספת

  • Phillips, Bill. (2005). The Complete Book of Locks and Locksmithing. McGraw-Hill. מסת"ב 0-07-144829-2.
  • High-Security Mechanical Locks. Graham Pulford October 17, 2007 מסת"ב 978-0750684378
  • LOCKS, SAFES, AND SECURITY An International Police Reference Two Volumes.Marc Weber Tobias. מסת"ב 0-398-07079-2

הערות שוליים

  1. ^ Key Cutting Machines, Mul-T-Lock (באנגלית)
  2. ^ BLOG LOCK, איתור תחנות שכפול לפי פרופיל מפתח
  3. ^ Keys catalogue for household and commercial flat, cruciform, lift and mail box keys, SILCA (באנגלית)
  4. ^ Security card, www.lockwiki.com (באנגלית)
  5. ^ תנאי מכר כללים - Yale, באתר www.yalehome.com
  6. ^ משה גורלי, מולטילוק תובעת את רב בריח: "מנצלת את כוחה המונופליסטי ופוגעת בתחרות", באתר כלכליסט, 18 באפריל 2016
  7. ^ יהודה שרוני, ‏רב בריח תובעת ממולטילוק 20 מיליון שקל על ניצול כוחה כמונופול, באתר מעריב אונליין, 13 בדצמבר 2017
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34919924שכפול מפתחות