שירלי שרון-זיסר
מדינה | ישראל |
---|---|
עיסוק | פסיכואנליזה |
פרופסור שירלי שרון-זיסר היא פסיכואנליטיקאית לאקאניאנית, ראש החוג לשעבר בחוג לספרות אנגלית ואמריקנית באוניברסיטת תל אביב, מטפלת באומנות, מורה ברשת הלאקאניאנית ובעלת מינוי להוראת פסיכואנליזה במוסדות לימוד של השדה הפרוידיאני בעולם שתחת חסות המחלקה לפסיכואנליזה באוניברסיטת פריז-8, חברה באסכולה הלאקאניאנית החדשה, וסופרת. זיסר חיברה עשרות מאמרים וספרים, בעברית ובשפות אחרות, בתחומי הפסיכואנליזה והאומנויות.
רקע מקצועי
שירלי הייתה תלמידתה של הפסיכואנליטיקאית הצרפתייה מישל מונטרלה[1], אשר בעצמה הייתה תלמידתו של הפסיכאנליטיקאי והפסיכיאטר הצרפתי הידוע ז'אק לאקאן. היא חברה בחברה הישראלית לפסיכואנליזה באסכולה הלאקאניאנית החדשה, וכן מורה במוסד הלימוד הרשת הלאקאניאנית, ובעלת מינוי להוראת פסיכואנליזה במוסדות לימוד של השדה הפרוידיאני בעולם.
הכשרתה האקדמית של שירלי כוללת תואר שני בטיפול באומנויות מאוניברסיטת לסלי בבוסטון, ארצות הברית, תואר דוקטור בהצטיינות מאוניברסיטת תל אביב, פוסט-דוקטורט מאוניברסיטת קורנל בארצות הברית, פרופסורה באוניברסיטת תל אביב.
השילוב של פסיכואנליזה ואומנות, בעבודתה וכתיבתה של שרון-זיסר, נוכחת לכל אורך דרכה. כן בהוראתה בארץ ובעולם.
פסיכורטוריקה
בתחום הפסיכואנליזה, עוסקת שירלי בחומר העיקרי עמו עובדים בקליניקה - השפה. משום כך, מחקרה ועניינה העיקרי קשור בתחום הרטוריקה, כפי שזה הובנה ונכתב בעת העתיקה וברנסנס האנגלי במיוחד. שילוב זה, של פסיכואנליזה ורטוריקה, זכה לכינוי 'פסיכורטוריקה' על ידי תלמידיה.
שאלת השפה והקשר בינה לבין הגוף מופיע עוד בכתביו הראשונים של זיגמונד פרויד, כאשר שם הוא מנסח למעשה את הלא-מודע באופן אשר לאקאן אמר אודותיו כי "הלא-מודע מובנה כשפה"[2]. בעקבות עבודתה הקלינית, ומתוך התנסות אנליטית אישית, כותבת זיסר אודות קשר זה בין השפה והגוף אשר מגולם דרך אופני הכתיבה בלא-מודע.[3] כך היא מחלצת גם מתוך אופנים שונים של עבודת אומנות: ציור - הוספה של שכבות צבע על גבי בד הקאנבס, ופיסול - חציבה או סיתות באבן הגולמית עד חילוצו של הפסל מתוכה.[4] כך, חידושה של זיסר קשור, בין השאר, לאופני הכתיבה וההתערבויות הקליניות אשר ניתן לזהות בהן שני מתווים - מתווה ההוספה אשר מזוהה יותר עם הפרקטיקה הפסיכותרפית אליבא דפרויד, או מתווה ההחסרה אשר מזוהה יותר עם הפסיכואנליזה, ובעיקר הלאקאניאנית.
חיים אישיים
שירלי היא אשתו של אייל זיסר, ולהם שלושה ילדים.
ספריה בעברית
- המוות הוא אמו של היופי - מאת אפרת ביברמן ושירלי זיסר, בהוצאת אוניברסיטת תל אביב, יצא לאור בשנת 2015.
ספריה באנגלית
- Critical Essays on Shakespeare's A Lover's Complaint - בהוצאת Routledge, יצא לאור בשנת 2017.
- Art, Death and Lacanian Psychoanalysis - בהוצאת Routledge, יצא לאור בשנת 2018.
- Writing, Speech and Flesh in Lacanian Psychoanalysis - בהוצאת Routledge, יצא לאור בשנת 2022.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
33453514שירלי שרון-זיסר