שטיינרנה רוזה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:Steinerne Rose.jpg
שטיינרנה רוזה
קובץ:Stamps of Germany (DDR) 1977, MiNr 2206.jpg
בול משנת 1977 המנציח את שטיינרנה רוזה

שטַיינֶרְנֶה רוֹזֶהגרמנית: Steinerne Rose, ורד אבן) הוא שמו של גוף סלעי בדרום-מזרח תורינגיה בגרמניה, אשר לאחר שעבר בליה ספרואידית, נראה כניצן של ורד. גאוטופ[1] זה נחשב למונומנט טבעי ייחודי באירופה.[2]

גאולוגיה

שטיינרנה רוזה מצוי ברמה התורינגית-פרנקונית בתחומי רכס Thüringer Schiefergebirge, שתרגום שמו מגרמנית: הרי הלווחה של תורינגיה.

ורד האבן מורכב מדיאבז[3] – סלע תת-געשי המקביל בהרכבו לבזלת הגעשית ולגברו הפלוטוני, שהתגבש כדייק בסלעי הסביבה. מחדר זה נוצר בדבון לפני אלפי שנים. לאחר שנחשף לבליה בצלית נשרו מפניו קליפות קונצנטריות שיצרו את ה"ניצן" הסלעי הנראה כיום.

ראשי כרוב

שטיינרנה רוזה נמצא כ-700 מטרים צפונית לרובע קלוסטר בעיירה סאלבורג-אברסדורף, אך אינו היחיד מסוגו. גוף סלעי נוסף, שהתגלה בשנת 1996 במהלך שיקום של מחשוף בצוק מתחת למצודה בעיירה רונבורג הסמוכה,[4] היה נושא למחקר נרחב ותואר כ"ראש כרוב". גם גוף זה היה מורכב מדיאבז שחדר לסלעי הסביבה באמצע הדבון, לפני אלפי שנים, וגם בו חלה בליה ספרואידית האחראית למראה הייחודי.

ה"כרוב" של רונבורג התמוטט במהלך מפולת סלעים שהתרחשה בשנת 2010, אך באותו צוק קיימים גופים נוספים, קטנים יותר, וגם הם מתוארים כ"ראשי כרוב".[5]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שטיינרנה רוזה בוויקישיתוף

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0