שורת מחץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שורת מחץ או פאנץ' לייןאנגלית: punch line) היא צירוף, מילה או משפט המופיעים בסוף קטע כגון כתבה, שיר או בדיחה ומהווים את הפואנטה שלו, השיא או ההפתעה, על פי רוב בצורה הומוריסטית[1]. שורת מחץ ידועה לרוב כמרכיב השלישי בבדיחה האופיינית, לאחר הפתיחה והנרטיב.[דרושה הבהרה]

מבנה הבדיחה ותפקיד שורת המחץ

הצורה האופיינית והנפוצה של בדיחה מורכבת משלושה חלקים, המכונים לעיתים AAB. לרוב, שני חלקיה הראשונים של בדיחה מצורת AAB יחלקו מכנה משותף כלשהו, כאשר הראשון יהיה פתיח לבדיחה בו יוצגו הדמויות (אם הן קיימות) או האירועים, מעין אקספוזיציה, ואילו השני יציג נרטיב קבוע אשר במהלכו הפרטים שנחשפו בפתיח יקדמו עלילה מסוימת. חלקה השלישי של הבדיחה יהיה שורת המחץ, כאשר תתבצע סטייה מהמכנה המשותף של חלקים א' וב', מה שיגרום להפתעה בקרב המאזינים ובכך ייצור הומור. השם AAB ניתן משום ששני החלקים הראשונים, הזהים, נקראים בשם המשתנה A ולעות זאת שורת המחץ, המסתייגת מהעלילה של חלקים אחד ושתיים, תסומן במשתנה B[2].

להלן דוגמה לבדיחה בעלת מבנה AAB:

  • A – מדען אחד רצה לבדוק אם עכביש יכול לקפוץ גם בלי רגליים. הוא הוריד לעכביש את כל הרגליים ואמר לו: "קפוץ!". העכביש לא קפץ.
  • A – המדען אמר לו שוב "קפוץ!". העכביש לא קפץ.
  • B – אז המדען רשם במסקנות: עכביש בלי רגליים אינו שומע.

שלבי ה-A מקדמים נרטיב חוזר במהלכו המדען מצווה על העכביש לקפוץ ללא רגליים. בהתאם לנאמר בחלק A הראשון, המסקנה המתגבשת היא שעכביש ללא רגליים לא מסוגל לקפוץ, אלא שאז חלק ה-B, שורת המחץ, סוטה מכך ומביא מסקנה לא צפויה, ומכאן ההומור.

קיימות גם בדיחות AB או AAAB, אך הן פחות נפוצות. גם בבדיחות מצורות אחרות שורת המחץ תמיד תקיים את תנאי הסתירה שמובילה אל ההפתעה שיוצרת הומור.

בדיחות ללא שורת מחץ

ישנן בדיחות שלא כוללות שורת מחץ בכוונה תחילה. לעיתים קרובות בדיחות מסוג זה יהיו חלק מעלילה מתמשכת, כמו במערכונים לצורך העיניין, בהם ההומור הוא חלק מבנייה (Builld-up) מתמשכת, ולכן ההומור לא נוצר מתוך סטייה אלא כחלק מקו העלילה. לעיתים בדיחות ללא שורת מחץ יפצו על חסרונה באמצעות מבוכה שגורמת לצחוק. צורה זו של בדיחות שחיכה בקומדיות מצבים הבנויות על סיטואציות מביכות היוצרות הומור.

סוג אחר של בדיחה ללא שורת מחץ היא הבדיחה השטותית, שבה אין שורת מחץ מכיוון שכל הבדיחה, מתחילתה ועד סופה, לא כוללת נרטיב אחיד ולכן אין אלמנט של סטייה או שינוי[3]. ניתן לראות בבדיחות מסוג זה כבדיחות ABB, כאשר ה-A הוא האקספוזיציה ושני חלקי ה-B הם הנרטיב המשתנה והלא מאורגן.

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ "שורת מחץ"אתר=מילון אבניאון
  2. ^ APA PsycNet, doi.apa.org
  3. ^ Victor Raskin, The primer of humor research, Berlin ; New York : Mouton de Gruyter, 2008, עמ' 49, מסת"ב 978-3-11-018616-1
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30981094שורת מחץ