שוביניזם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף שוביניסטיות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:Fraud of Feminism.djvu
"הונאת הפמיניזם"

שוביניזם הוא כינוי למכלול תופעות של שנאה או זלזול כלפי קבוצות שונות. בשימוש השגור בימינו, הוא מתייחס לזלזול בנשים או אפלייתן לרעה. במקורו, המושג מתקשר ללאומניות ונגזר משמו של ניקולא שובין (Chauvin), חייל אגדתי בצבאו של נפוליאון בונפרטה שהיה ידוע בנאמנותו הגבוהה לקיסר תוך שנאה ליריביו. בעבר תיאר המושג במיוחד קנאות לאומנית קיצונית, או פטריוטיזם, תוך גילוי איבה כלפי בן הלאום האחר, אך מאז הופעת הפמיניזם בשנות השישים והשבעים נוסף לכינוי משמעות של מבנה משפחתי פטריארכלי. יתר על כן, בעיני השוביניסט עמו שלו נתפס כייחודי בעוד ששאר האנשים והעמים נחשבים חלשים או נחותים.

שוביניזם כלאומנות

במאמרה "אימפריאליזם, לאומיות, שוביניזם", כתבה חנה ארנדט כי:

"שוביניזם הוא תוצר כמעט טבעי של המושג הלאומי, מכיוון שהוא צץ באופן טבעי מהרעיון הישן של "משימה לאומית" [...]. ניתן לפרש את המשימה של לאום כהבאת ה"אור" לעמים אלה, שמסיבה כלשהי נותרו ללא משימה לאומית. כל עוד הרעיון לא התפתח לאידאולוגיה שוביניסטית ונותר במרחב המעורפל למדי של הגאווה הלאומית או אפילו הלאומנית, תוצאתו הייתה לעיתים קרובות תחושת אחריות כלפי עמים נחשלים".

המונח אינו מונח שיפוטי – הוא אינו טוען שהשוביניסט טועה או צודק בהשקפותיו, אלא שאלו אינן מנומקות, נובעות מחוסר הגיון, תוך התעלמות מעובדות אשר עשויות לסתור את תורתו.

שוביניזם כהפליה וגזענות

מאז סוף שנות ה-60 של המאה ה-20 המושג שוביניזם מתייחס בראש ובראשונה ליחס מפלה כלפי נשים, ולגזענות. שוביניזם גברי הוא האמונה בעליונות המין הגברי והצדקת העדפתו על-פני המין הנשי. השימוש הזה כל כך נפוץ, שבדרך כלל קיימת התעלמות מן המשמעויות האחרות והראשוניות של המונח.

ראו גם

קישורים חיצוניים