רצף עירוני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גוש דן מרחוק
מטרופולין באר-שבע בלילה. ניתן לראות ששטח המטרופולין של באר-שבע לא חופף את שטח הרצף העירוני שלה

רצף עירוני הוא רצף טריטוריאלי ישיר של ערים ויישובים עירוניים.

רצפים עירוניים גדולים נקראים מטרופולין, ובישראל קיימות ארבע מטרופולינים רשמיות. לא תמיד מטרופולין תהיה רצף עירוני גדול, ולעיתים תיכלול כמה רצפים עירוניים חסרי קשר עירוני ביניהם (דוגמת שטחים ריקים). יש גם הכוללים שטחים אלה שבין שני רצפים עירוניים כבתוך הרצף העירוני.

רצף עירוני גדול עוד יותר, ועל פי הגדרתו (הנפוצה יותר) הכוללת בו גם שטחים בין שני רצפים עירוניים ישירים, נקרא "מגלופוליס".

גודל

גודלו של רצף עירוני נמדד בשטח, בדרך כלל בקילומטר רבוע.

נפוץ מאוד שרצף עירוני לא יהיה בגודל חופף לשטחי השיפוט של הערים הכלולות בתוכו, מאחר שלפעמים תחום השיפוט של ערים עולה על תחום השיפוט שלהם.

מרכז

רצפים עירוניים, בכל גודל שהוא, מתרכזים בדרך כלל סביב לעיר מרכזית אחת, וכאשר הרצף העירוני גדול דיו כדי להיקרא מטרופולין – המטרופולין נקראת על שם אותה עיר מרכזית, כמו: "מטרופולין ירושלים" או "המטרופולין של ניו יורק".

ערים מרכזיות אלה מהוות בדרך כלל גם ערי אם לשאר הרצף, הערים העתיקות ביותר בו, והערים הגדולות ביותר בו. בישראל, מבין חמש המטרופולינים הגדולות (ארבעת הרשמיות וגוש נצרת), משפט זה אינו נכון רק לגבי גוש דן, בו העיר הגדולה (תל אביב-יפו) נוצרה מתוך יפו, שצעירה גם היא מלוד.[1]

פרוור

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – פרוור

הערים והיישובים העירוניים המרוחקים יותר ברצף הם פרוורים. פרוורים אלה, שיכולים גם להיות קטנים מאוד או עצומים, מסמכים על הערים הגדולות יותר שלצידן, או על ערים אחרות ברצף.

דוגמה לפרוור גדול במיוחד היא העיר ראשון לציון, שלמרות גודלה העצום רוב תושביה לא עובדים בה.[2]

הערות שוליים

  1. ^ על ממצאי החפירות שביצעו גופר ובלוקמן: Blokman N. 1996. Newe Yarak - Lod, A Pottery Neolithic Site in the Shephela. MA Thesis. Tel-Aviv University, Tel-Aviv.
  2. ^ אתר למנויים בלבד רונית מורגנשטרן, בשיתוף עיריית ראשון לציון, ראשון לציון בתנופה: "ראשון איילון", מתחם היי-טק ותעסוקה נוסף מוקם בעיר, באתר TheMarker‏, 9 בדצמבר 2021
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0