רפלקס בבקין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תינוק מדגים "רֶפְלֶקְס בֶּבְּקִין", הוא פותח את פיו כאשר לוחצים קלות בשתי כפות ידיו.

רֶפְלֶקְס בֶּבְּקִיןאנגלית: Babkin reflex) מתאר תופעה נוירולוגית השכיחה אצל תינוקות, שבה לחיצה קלה בכפות ידיהם גורמת למספר תנועות ידועות בגופם, כמו פתיחה הפה, עצימת עיניים, והטיית הראש וכיפופו כלפי פנים כאשר הם במצב פרקדן (שכיבה על הגב). פעמים שרק אחד מהסימנים מופיע (בדרך כלל פתיחת הפה), ופעמים שכל אלה מופיעים.

רפלקס בבקין, בדומה לרפלקסים רבים אחרים אצל תינוקות, הוא רפלקס פיזיולוגי מולד, שנעלם בחודשים הראשונים לחייו של התינוק, בדרך כלל עד שלושה או ארבעה חודשים (כ-12 שבועות).

במילים אחרות , ההתפתחות של האורגניזם תמיד חוזרת לרפלקסים של הבשלות (בגרות) המוקדמת, אם הספקת החמצן אינה טובה בגלל הרפלקסים שמבשילים יותר לאחרונה נדרש יותר חמצן כדי להיות מופקים. כך לדוגמה, אם הרך הנולד לחוץ אז התגובה הנגדית הפרימיטיבית שלו מופיעה שוב (המפרי, 1969). כמו כן, במעקב אחרי מספר סוגים של פגיעות מוחיות אצל תינוקות, בוגרים הפגינו את רפלקס בבקין, אחד הרפלקסים הבסיסיים שמורכב מפתיחת הפה או פיהוק, הפניית הראש כלפי פנים הגוף, והרמה או כיפוף של הראש (בבקין 1960). רפלקס זה נצפה מוקדם מאוד אצל ילדים בתוך 14 שבועות בגיל ההריון, אבל זה נעלם בין שלושה לארבעה חודשים שלאחר הלידה (המפרי 1969)[1]

אטימולוגיה

רפלקס בבקין קרוי על שמו של ד"ר בוריס בבקין (Boris Petrovitch Babkin) (אנ'), חוקר נוירו-פיזיולוג רוסי, בן סוף המאה התשע עשרה (1877-1950), שחקר תופעה זו ותיאר אותה.

ראו גם

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ תרגום חופשי מתוך The Development of Implicit and Explicit Memory עמ' 67 ראה שם
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26191783רפלקס בבקין