רכבות ברוסיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מפת מסילות הברזל של רוסיה
רכבות פרברים חשמליות במוסקבה.
קובץ:Царскосельская железная дорога.jpg
הרכבת הרוסית הראשונה, ציור מהמאה ה-19.

תחבורת הרכבות ברוסיה נוטלת חלק חשוב ומשמעותי מאד בכלכלת המדינה. הרכבות ברוסיה הופעלו לראשונה באוגוסט 1837.


היסטוריה

לידת הרכבות הרוסיות

ממשלת רוסיה החלה לדון בהקמת מסילות ברזל ברוסיה כבר מתחילת המאה ה-19, כאשר הבסיס להקמת גוף לניהול רכבות ברוסיה הייתה מחלקת הקישור הימי (Департамент водных коммуникаций) שהוקמה ב-1789 על פי צו קיסרי של פאבל הראשון. את הארגון ניהל ניקולאי רומיאנצב גם כשזה הפך ב-1809 למינהל התחבורה והוא כיהן כשר התחבורה הקיסרי. באותה שנה הוא הביא להקמת מכון התחבורה הצבאי.

מסילות הברזל הראשונות ברוסיה הונחו לראשונה בשנות 1830. ב-1834 הגיע לביקור ברוסיה המהנדס האוסטרי, פרנץ אנטון פון גרסטנר שהציע לקיסר ניקולאי הראשון להקים קו רכבת. ב-1836 הצאר הורה להקים את קו הרכבת סנקט פטרבורג-צארסקויה סלו. העבודות על בניית הקו נמשכו עד סוף 1837 ובקיץ אותה שנה יצאה לדרך הרכבת הרוסית הראשונה.

המשך הפיתוח

אחת התוצאות של מלחמת קרים הייתה האצה בבניית מסילות ברזל. כמו כן, במהלך מחצית השנייה של המאה ה-19 חוברו למערכת כל הערים הגדולות ונבנו תחנות מרכזיות במרכזי הערים. מערכת מסילות הברזל באותה תקופה הייתה שייכת למדינה.

במהלך תחילת המאה ה-20 מסילות הברזל הרוסיות התחברו עם אלה של סין והמדינות השכנות. באותה עת הוקמה מסילת הברזל הטרנס-סיבירית שעודנה עד היום מסילת הברזל הארוכה ביותר בעולם.

תהליך חישמול הרכבת החל בשנת 1929 והיה מהיר מאוד. אורך מסילות הברזל עם הנעה חשמלית בברית המועצות היה הארוך בעולם.

התקופה הפוסט סובייטית

בתקופה הסובייטית מערך הרכבות פותח והוקמה מסילת הברזל הטרנס-אסיאתית. ב-1991 האחריות על מסילות הברזל הרוסיות הוטלה על משרד הרכבות הרוסי שב-2003 פורק והוחלף על ידי חברת הרכבות הרוסית.

בשנת 2009 הופעל קו רכבת מהירה בין מוסקבה לבין סנקט פטרסבורג. בקו זה הופעלו רכבות מתוצרת סימנס. משך הנסיעה הוא כ-4-5 שעות והרכבות נעות במהירות ממוצעת של 200 קמ"ש. בשנים 2010-2015 הופעלו רכבות מסוג זה גם במסלול מוסקבה - ניז'ני נובגורוד - סנקט פטרסבורג.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רכבות ברוסיה בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0