ריתוק (שחמט)
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
בשחמט, ריתוק היא טקטיקה שבה כלי מאיים על כלי, כך שאם הכלי המאוים יזוז, הוא יחשוף את הכלי שמאחוריו להכאה, ומאחר שהכלי שמאחוריו חשוב יותר, הוא לרוב יעדיף לא לזוז. במקרה שהכלי שמאחוריו הוא מלך, הכלי איננו יכול לזוז כלל, או שהוא יכול לזוז רק לאורך ציר ההתקפה של הכלי המרתק אותו.
רק הכלים "ארוכי הטווח": מלכה, רץ וצריח מסוגלים לבצע ריתוק.
סוגי ריתוקים
- ריתוק מוחלט - ריתוק למלך כך שאי אפשר להזיז את הכלי המרותק כלל, גם לא לאורך ציר ההתקפה של הכלי המרתק; ריתוק של פרש למלך הוא תמיד ריתוק מוחלט.
- ריתוק חלקי - ריתוק למלך כך שאפשר להזיז את הכלי המרותק רק לאורך ציר ההתקפה של הכלי המרתק או להכות באמצעותו את הכלי המרתק; ריתוק של מלכה תמיד יהיה חלקי ולא מוחלט מאחר שמלכה יכולה לזוז גם לאורך ציר ההתקפה של צריח וגם של רץ.
- ריתוק יחסי - ריתוק לכלי שאינו המלך שלא מונע לחלוטין את סטייתו של הכלי המרותק מציר ההתקפה של הכלי המרתק אלא רק הופך אותה ללא כדאית מאחר שמאחורי הכלי המרותק יש כלי חשוב יותר או חזק יותר (למשל מלכה) או כי אם הכלי המרותק יוזז זה יאפשר איום משמעותי (למשל מט).
- ריתוק לכאורה - לכאורה הזזת הכלי המרותק אינה כדאית כי מאחוריו יש כלי חזק יותר, אך דווקא אם הכלי המרותק יוזז והכלי שמאחוריו יוכה השחקן שהזיז את הכלי המרותק יזכה (ראו: מט לגל).
ריתוק (שחמט)34336327Q828074