ריקסו
ריקאסו ( אנגלית: Ricasso ככל המראה מאיטלקית Ricasso המקור והמשמעות המקורית לא ידועים[1]) הוא חלק מלהב של כלי, בדרך כלל קרוב לשמורה ולידית האחיזה . של סכין, פגיון, חרב או כידון. להבים שמשלבים את הריקאסו הם חלק בלתי נפרד מתרבות חישול הלהב לאורך ההיסטוריה, בחלקים רבים של העולם ומתוארכים החל מתקופת הברונזה ואל תוך המאה העשרים ואחת. לעיתים משמש הריקסו כ"משטח" עליו מטביעים יצרן הלהב או הלקוח אם מדובר בממשלה או צבא ולעיתים המפקח על בקרת האיכות סימן לאמתם, לציון תאריך הייצור ומידע נוסף על הלהב. במדינות מסוימות, משרד בוחן לאומי שולט ובסימון סימני היכר מוטבעים עם פטיש וחותמת מתכת, תהליך שמותיר קצוות חדים לכן, סימון ההיכר נעשה בדרך כלל לפני שהיצירה עוברת לליטוש הסופי שלה.[2]
היו סיבות רבות ליצור להב עם ריקאסו, באירופה, חרבות ארוכות, חרבות, רפייר וחרבות אחרות היו לעיתים מחושלות עם ריקאסו כחלק אינטגראלי מהלהב. אחת מהסיבות להוספת הריקאסו או הימנעות משילובו בלהב היא עיצובית גרידא השארת ריקאסו יכולה גם לחסוך את זמנו של יצרן הלהבים - קטע להב שלא היה בשימוש בהתחשב במטרת יצירת הכלי הסופי לא חייב להיות מעוצב ומושחז. עם זאת, במקרים רבים הם פונקציונליים למדי. מבחינה היסטורית, ריקאסו שולבו בלהב של חרבות מימי הביניים וראשית הרנסאנס. הפונקציה הבסיסית הייתה לאפשר למשתמש להציב את האצבע המורה של המשתמש בחרב מעל השמורה, מה שיכול לאפשר כוח אחיזה ומומנט גבוהים יותר. טכניקה זו הייתה גורם לאבולוציה של הידות המורכבות, שהן אייקוניות של חרבות רפייר וחרבות מתקופת הרנסאנס אחרות, מכיוון שהיד המורכב מאפשר אחיזת ריקאסו תוך הגנה על היד. כמה מהדוגמאות ההיסטוריות הידועות ביותר של ריקאסו נמצאות על חרבות אירופאיות גדולות אותן אוחז הלוחם בשתי ידיים בחרבות אלו נקרא הריקסו לעיתים "ידית מדומה" ומאפשר שימוש בשני ידיים אוחזות בחרב דבר הנותן שליטה בחרב הכבדה Ricasso באתר "מילון ימי הביניים". כאשר נעשה שימוש אגרסיבי החרה הארוכה עם מרחב מספיק כדי לבנות מומנטום כמטוטלת הנשק מוחזק בקצה ידית האחיזה לקבלת טווח הגעה וכוח מיטביים. כמה מומחים ללחימה היסטורית מאמינים שטכניקה זו של הנפת להב מתמשכת שימשה כטקטיקה לסייף לחדור מבנים של חיל רגלים הידועים בשם ריבוע פייק . עם זאת, ברגע שקו המבנה ההגנתי נשבר, הסייף השתמש בריקאסו על חרבו כדי לקצר את אחיזתו, מה שמאפשר לתמרן את החרב בצורה יעילה יותר בעת שהקרב הפך ל קרב פנים אל פנים החיזה של חרב ארוכה דרך הריקאסו הציעה יותר מינוף ויכולת דחיפה. לריקאסו של חרבות בשתי ידיים יש לרוב קבוצה שנייה וקטן יותר של שמורת ללהב מעבר לריקאסו, מה שמאפשר אחיזה משנית. טכניקה זו דומה מאוד לטכניקת חצי חרב, הכוללת אחיזה בחלק האמצעי המושחז של הלהב כדי להפוך את הלהב למעין נשק מנוף .
בעת המודרנית סכינים רבים כוללים קטע משופע. ריקאסו אלה עשויים לשרת מטרות דקורטיביות גרידא, עשוי להציע חוזק להב גדול יותר בנקודת מתח גבוהה, או עשוי להיות מיועד לאחיזה כדי לספק שליטה רבה יותר בעת ביצוע חיתוך מדויק.
קישורים חיצוניים
לקריאה נוספת
- Syed Ramsey Tools of War: History of Weapons in Ancient Times Vij Books India Pvt Ltd, 2016 מסת"ב 938683412X
הערות שוליים
ריקסו39828119Q927227