רוי מור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רוי מור
Roy Moore
מור, 2011
מור, 2011
לידה 11 בפברואר 1947 (גיל: 77)
גדסדן, אלבמה
שם מלא רוי סטיוארט מור
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
השכלה האקדמיה הצבאית של ארצות הברית, אוניברסיטת אלבמה
עיסוק משפטן, שופט, פוליטיקאי
מפלגה המפלגה הרפובליקנית
דת אוונגליזם
בת זוג קיילה מור (מאז 1985)
https://www.roymoore.org/

רוֹי סְטִיוּאָרְט מוּראנגלית: Roy Stewart Moore; נולד ב-11 בפברואר 1947) הוא פוליטיקאי ומשפטן אמריקאי, שופט לשעבר בבית המשפט העליון של מדינת אלבמה. הוא גם מייסד ונשיא הקרן למשפט מוסרי. מור היה מועמדה של המפלגה הרפובליקנית בבחירות המיוחדות לסנאט ארצות הברית מטעם אלבמה 2017 שנערכו על מנת למלא את מקומו של הסנאטור ג'ף סשנס.

מור נבחר לתפקיד נשיא בית המשפט העליון של אלבמה בשנת 2001, אך הודח מתפקידו בנובמבר 2003 בידי בית המשפט העליון לאחר שהפר את תקנות האתיקה המשפטיות בעקבות סירובו להסיר פסל של שני לוחות הברית עם עשרת הדברות שהציב מחוץ למשכן בית המשפט[1]. מור התמודד פעמיים על מועמדות המפלגה הרפובליקנית לתפקיד מושל אלבמה (ב-2006 ו-2010), אולם הפסיד בשלב הבחירות המקדימות. מור נבחר שוב לנשיאת בית המשפט ב-2013, אך הושעה במאי 2016, כאשר קרא לשופטים במדינתו להמשיך ולאכוף חרם על נישואים חד-מיניים, בניגוד לפסיקת בית המשפט העליון של ארצות הברית.

עקב ערעור שלא צלח, התפטר מור באפריל 2017 מבית המשפט העליון באלבמה, והודיע ​​כי יתמודד למושב הריק של מדינתו בסנאט של ארצות הברית, אשר פונה על ידי ג'ף סשנס, לאחר שאישר הסנאט את מינוי לתובע הכללי של ארצות הברית[2][3]. בבחירות המקדימות ניצח מור את הסנאטור לותר סטרנג', מחליפו של סשנס בסנאט.

במהלך התמודדותו לסנאט עלו טענות מרובות לפיהן מור רדף או תקף נערות בשנות השלושים לחייו. חמש נשים טוענות כי מור תקף אותם כשהיו עדיין בתיכון[4]. מור הכחיש טענות אלו[5] ומספר סנאטורים ובכירים רפובליקנים קראו לו להסיר מועמדותו לפרוש מהמירוץ. הוא הוסיף לכנות טענות אלה "חדשות מזויפות" שנועדו להכתים את מסע הבחירות שלו. מור קיבל 48.4% מהקולות, שיעור תמיכה שלא הספיק לו כדי לזכות במושב, והוא הפסיד למועמד הדמוקרטי דאג ג'ונס.

מור נחשב לחסיד הימין הרדיקלי בארצות הברית[6]. הוא משך את תשומת הלב הארצית ועורר מחלוקות וסערות רבות עקב תפיסותיו הגזעניות, האנטישמיות והאסלאמופוביות, אמונתו כי על הנצרות לעמוד במרכז סדר היום וקשרי העבר שלו לארגוני עליונות לבנה ונאו-קונפדרציה. מור היה קול מוביל בתנועה אשר קידמה את הטענה הכוזבת כי הנשיא לשעבר ברק אובמה לא נולד בארצות הברית[7].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רוי מור בוויקישיתוף
  • אתר האינטרנט הרשמי של מסע הבחירות של מור לסנאט (באנגלית)

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

רוי מור25795531