רוברט קינג מרטון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף רוברט ק. מרטון)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רוברט מרטון

רוברט קינג מרטוןאנגלית: Robert King Merton; ‏5 ביולי 1910 - 23 בפברואר 2003) הוא סוציולוג יהודי אמריקאי, אחד החוקרים הנודעים בסוציולוגיה. מוכר בין היתר עקב היותו זה שטבע את הביטויים נבואה המגשימה את עצמה, מודל לחיקוי (Role model) ואפקט מתי.

חייו

מרטון נולד בפילדלפיה, בן למשפחת שקולניק היהודית שהיגרה ממזרח אירופה. לאחר לימודיו הוא שינה את שם משפחתו למרטון, אך מעולם לא הסביר מדוע. מרטון למד ולימד באוניברסיטת הרווארד עד 1941, אז עבר לאוניברסיטת קולומביה. בשנת 1957 כיהן כנשיא האגודה האמריקאית לסוציולוגיה.

מרטון, יצא מהמסורת הפונקציונלית בסוציולוגיה שטענה כי לכל אירוע או תפקיד יש מטרה או תרומה לחברה. למרות שכיום קמו מתנגדים רבים לתאוריה זו, ובייחוד הזרם הסוציולוגי הביקורתי, תרומתו של מרטון לחקר הסוציולוגיה אינה מוטלת בספק.

מרטון חקר, בין השאר, את התנהגותם של ארגונים ביורוקרטיים, וניתח את כשליהם.

מרטון כינה בשם דיספונקציות תופעות לא צפויות, לא מכוונות ולא רצויות של מערכות ביורוקרטיות. על-פי מרטון, קיימת דרישה של הנהלתו של כל ארגון להגדלת המהימנות של הארגון בייצור ובמגע עם הלקוחות. על כן מגבירה ההנהלה את הפיקוח על עובדי הארגון והתהליכים המתרחשים בו, פיקוח הנעשה באמצעות הדגשה ופיתוח של תהליכי פורמליזציה (תקנון, כללים, קביעת סטנדרטים וכו').

לתהליך זה שלוש תוצאות דיספונקציונליות:

  • מעבר מיחסים בינאישיים ישירים ליחסים בינאישיים פורמליים, כלומר- מבוססים על כללי העבודה הפורמליים ועל יחסי התפקידים אותם ממלאים האנשים.
  • הפיכת הכללים שנקבעו כדי לסייע לפיקוח למטרה בזכות עצמם, ולא כאמצעי (לדוגמה: היצמדות למכסת ייצור מסוימת שנקבעה על ידי ההנהלה, למרות שיעיל יותר לשנותה).
  • סיווג (קטגוריזציה) - מיון המשימות השונות העומדות בפני הארגון והתגובות הניתנות להן למספר מצומצם של מודלים קבועים בלא התייחסות לייחודה של כל משימה (לדוגמה: נוהלי פתיחה באש בצה"ל).

על-פי מרטון, דיספונקציות אלו מגבירות את עצמן, שכן הן מקבעות את הצורך לבצע פיקוח באמצעות פורמליזציה, ולא באמצעים אחרים.

מלבד זאת, שימוש בפורמליזציה מצמצם את התחרות בין העובדים, ומאפשר התפתחותה של 'רוח צוות'. רוח צוות זו מחדדת את הדיספונקציות שכן היא מתגבשת סביב הכללים הפורמליים, וכמו כן שואפת לספק הגנה לפרט כנגד גורמים חיצוניים. הגנה זו פוגעת ביעילות הארגון, שכן לרוב גורמים חיצוניים אלו הינם דרישות ההנהלה והלקוחות. הטיה זו להגנה על העובדים מפני דרישות המערכת יוצרת צורך של ההנהלה בהעמקת הפורמליזציה.

בנו של מרטון, רוברט קרהרט מרטון, הוא זוכה פרס נובל לכלכלה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רוברט קינג מרטון בוויקישיתוף


ערך זה הוא קצרמר בנושא סוציולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23106006רוברט קינג מרטון