רבש"ץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רכז ביטחון שוטף צבאי (בראשי תיבות: רבש"ץ נכתב גם :רבש"צ) הוא האחראי על אבטחת יישוב בשגרה ובחירום עד הגעת כוחות צה"ל או משטרה. עליו מוטל התפקיד להיות חוליית הקישור בין גורמי ביטחון אזוריים וחירום כלליים, היישוב ותושביו.

הרבש"ץ כפוף מנהלית למזכיר היישוב ככל שמדובר בוועד מקומי במועצה אזורית או לממונה חירום ובטחון ברשות המקומית. וכפוף מקצועית למפקד החטיבה שהיישוב נמצא בתחומה.

באזורים הכפופים לצה"ל ביהודה ושומרון עובד הרבש"צ מול הכוחות עליהם מוטלת אבטחת הישוב בו הוא מתגורר ואחראי על מערכת הביטחון הישובי יחד עם כיתת כוננות, כך גם ישובי סמוכי גדר בגבולות. בפנים הארץ הוא כפוף למשטרת ישראל ונקרא: רב"ש (רכז ביטחון שוטף)

את שכר הרבש"צים מממן משרד הביטחון מתקציבו. הרבש"צים ממלאים את תפקידם מתוקף כתב מינוי, הניתן להם מאת מפקד החטיבה המרחבית (חטמ"ר), אשר בגזרתה הם פועלים. המינוי ניתן בהתאם לצו בדבר הסדרת השמירה ביישובים[1].

תפקידים

  • ניהול הבטחון השוטף ביישוב
  • ניהול השמירה ביישוב בעת חירום
  • קיום קשר עם גורמי הביטחון באזור היישוב
  • ניהול המתקנים והציוד שבתחום אחריות הרבש"ץ

הכשרה

ההכשרה של הרבש"ץ מתבצעת במסגרת צה"ל בקורסים של בית הספר להגנת היישוב. אחת לשנה מתקיים בבית הספר להגנת יישובים בבסיס האימונים לכיש של פיקוד המרכז קורס ייחודי המכשיר רבש"צים מכל רחבי הארץ לפיקוד על כיתת הכוננות ביישוב בו הם גרים.

בפקודות צה"ל נקבע, כי הרבש"ץ ישמש כמפקד היישוב בשגרה וכממונה על השמירה. מינוי הרבש"ץ יבוצע על ידי אלוף הפיקוד או על ידי מי שהוסמך על ידיו - מפקד החטמ"ר. הרבש"ץ ממלא את תפקידו בשליחות צה"ל, וכפוף למפקדת החטמ"ר. הרבש"ץ אחראי בתחום היישוב, בין היתר, על הטיפול בחיילי הגנ"ש (הגנת יישובים), במרכיבי הביטחון ובכיתת הכוננות. הרבש"ץ חייב לעבור הכשרה במסגרת קורס רבש"צים וזאת כתנאי להעסקתו. ניתן להעמידו לדין צבאי על כל עבירה הנוגעת לנושאים המוטלים עליו. לרבש"צ יש אפשרות לסגן רבש"ץ שממלא את מקומו בהיעדרויות קצרות. בפקודות צה"ל נקבע, כי נוהל מינוי ממלא מקום הרבש"ץ הוא כנוהל מינוי רבש"ץ ותפקידיו של ממלא מקום רבש"ץ הם כתפקידיו של רבש"ץ.

ביהודה ושומרון

תפקידו של רבש"ץ ביהודה ושומרון הוא מקיף ומורכב יותר מאשר תפקידו בשאר חלקי הארץ. הוא פועל גם מחוץ לתחום היישוב, מטפל בשאלות ביטחון פנים, והפעלת כיתת הכוננות.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ יהודה והשומרון צו מס' 432, תשל"א-1971 (להלן: "צו השמירה")
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0