רבי משה חיים מצליח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי משה חיים מצליח
שער ספר אם הבנים לרבי משה מצליח
שער ספר אם הבנים לרבי משה מצליח
לידה אזמיר
פטירה 5 בספטמבר 1845
ג' באלול ה'תר"ה
תחומי עיסוק רב, שוחט
רבותיו רבי יצחק רבינו אלבעלי
חיבוריו אם הבנים, שני חלקים
בת זוג רחל
אב רבי יצחק
צאצאים רבי בן ציון אברהם

רבי משה חיים מצליח (? - 5 בספטמבר 1845) היה רב באזמיר. מחבר ספר אם הבנים.

תולדותיו

נולד לרבי יצחק מצליח באיזמיר, למד אצל רבני העיר, וביניהם בישיבת "מגן שאול" של רבי יצחק רבינו אלבעלי, מחבר ספר פרי העץ. מתואר כעני מרוד שסבל מייסורים והיה "הולך ומצטמק"[1].

דבריו מוזכרים בספרי חכמי דורו, וביניהם בספר "בן אברהם" מרבי יום טוב קריספין שכתב על רבי משה: ”ועיין בספר אם הבנים הנדפס מחדש לרב רחומאי, הרב השלם כמהר"ר משה מצליח ז"ל...שפירש שם דבר נאה ומתקבל” (בן אברהם [אזמיר, תרל"ו], דרוש י"ב). רבה של איזמיר, רבי אברהם פלאג'י כתב עליו: ”קולע אל השיערה, בשפה ברורה, מעלת הרב השלם והיה כזית הודו, שקוד על לימודו...נאה דורש בתורה ובנביאים ובכתובים בפיהו נכונה”[2].

נפטר בג' באלול ה'תר"ה[3] בגיל צעיר ונקבר בירושלים. על מצבתו נכתב:

תאניה ואניה, ינהו קריות עם מאגאנסיא על אבדן ריש מתא וריש מחסיא, ה"ה הרב הישיש שו"ב מ' משה מצליח ויעל משה אל האלקים, ח"י אב ומג"ן, בגן אלקים נפשו תתעדן

משפחתו

נישא לרחל. לאחר פטירתו נישאה בשנית ונפטרה בי"ג בסיון התרל"ו. בנם היה הגביר בן ציון אברהם מצליח.

ספרו

כתב ספר בשם אם הבנים (ר"ת (בהיפוך אותיות) של אני הצעיר משה בן יצחק מצליח נר"ו)[4], הכולל דרושים על סדר התורה. בנוסף, בסוף הכרך הראשון (בראשית שמות, תרל"ג) הובאו חידושים ונימוקים על משנה תורה לרמב"ם, ובסוף הכרך השני (ויקרא-דברים, תרמ"ב) הובאו דרושים מלוקטים, ביניהם לנישואים, להספד ושני דרושים לשבת הלבשה. לספר הסכמה מאת הרב אברהם פאלאג'י ורבי יהושע שלמה ארדיט. את הספרים הגיה רבי בן ציון בנימין רודיטי.

קישורים חיצוניים

לקריאה נוספת

  • שמעון וואנונו, אנציקלופדיה לחכמי טורקיה, ירושלים תשס"ו, משה חיים מצליח

הערות שוליים

  1. ^ אם הבנים, הקדמת המגיה
  2. ^ הסכמת הרב הכולל לספר "אם הבנים"
  3. ^ כך מפורש בשער ספרו ובהקדמת המגיה לחלק השני, בניגוד לדברי ואנונו ב"אנציקלופדיה לחכמי טורקיה" בערכו, שנקב בשנת תרנ"ג משום שערבב בינו לבין ר' משה מצליח מירושלים שהיה רבה של מגנסיה. בנוסף לכך הדבר לא ייתכן, שהרי ספריו של הרב שיצאו לאחר מותו על ידי בנו כמבואר בהקדמה, יצאו בשנת התרל"ג והתרמ"ב
  4. ^ שער הספר
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33992117משה חיים מצליח