רבי יעקב אליפנדרי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יעקב אליפאנדרי
מדינה האימפריה העות'מאנית
מקום מגורים האימפריה העות'מאנית (1453–1844)האימפריה העות'מאנית (1453–1844) קושטא
תלמידיו רבי יעקב ששון
בני דורו רבי יוסף קצבי רבי אליעזר אבן שאנג׳י
חיבוריו שו״ת מוצל מאש
אב רבי חיים אלפאנדרי הזקן

רבי יעקב אליפנדרי או אלפאנדארי היה מרבני קושטא במאה ה-17 ומחבר שו״ת מוצל מאש.

תולדותיו

נולד לרבי חיים אלפאנדרי הזקן, מחבר שו"ת "מגיד מראשית". היה מגדולי דורו, כפי שמכנה אותו רבי יהודה רוזאניס, בעל ספר משנה למלך ששלח אליו שאלות[1] וקורא לו בחיבורו ”אחד מגדולי הדור” (משנה למלך הלכות שקלים פרק ד הלכה ו'). כיהן כדיין, ונודע כבעל שטית לימוד מקורית וחוקר חקירות מחודשות, מה שייחד את ספרו והביא רבים מהאחרונים לדון בפסקיו. חלק גדול מכתביו נשרף, ולכן החליט אחיינו רבי חיים לקרוא לספרו של רבי יעקב "מוצל מאש". רבי אליעזר אבן שנג'י כתב פסק להתיר אשה מעיגונה, אך לפני הכרעתו כותב[2]:

אמנם לא אחליט מאמרי עד אשר יסכימו שנים מהמורים דפקיעי ובפרט עד ישקיף וירא מורנו הר"ר יעקב נר"ו ודבר מה יראנו כן יקום וכן יעשה

רבי יוסף קצבי כותב עליו[3]:

מה טובו אהלי יעקב מר ואהלות מאהלי שם ועבר על פני אורו עיני כי טעמתי והיו דבריו בפי כדבש חכלילי. מה נמלצו לחיכי אמרות טהורות אמרי פי אלופי ראש המדברים כאח לי החכם השלם הדיין המצויין הרב המפורסם כמהר"י נר"ו אלק"י יעקב בעזרו....ומי הוא זה אחריו חן ימצא ומה יוסיף יוסף לדבר מדבר...ואני יוסף לעבד נמכר לו לרב הגדול הנז' אף כי ידעתי ביני לבין עצמי ערכי ידעתי ערך גדולת חכמתו עד כי אין ערוך אליה

מתלמידיו היה רבי יעקב ששון[4], מחבר ספר בני יעקב[5].

כתביו

מוצל מאש - שני חלקים:

  1. חלק א' נדפס בשנת התפ"ג יחד עם ספר אש דת לרבי חיים אלפנדרי, שהיה בנו של אחיו, רבי יצחק, ומכיל חמשים וארבע תשובות מהמחבר, תשובה מסבו רבי חיים, מסימן נ"ו עד סימן ס"ט הן תשובות מרבי חיים אחיינו, ואת סימן ע' חיבר רבי אליהו אלפאנדרי, מחבר ספר מכתב מאליהו.
  2. חלק ב' נדפס בשנת תצ"ו ובו חמשים ושניים סימנים, נדפס בסוף ספר רב יוסף למהר"י קצבי, שגם בספרו ישנם שתי תשובות מרבי יעקב, בסימן ב' ובסימן י"ג .

בשנת התרל"ח יצא לאור הספר עם הערותיו של רבי זוסמן סופר אבד"ק האלאש וק' מיישא, ובשנת התשנ"ח יצא לאור הספר כששני חלקיו מאוחדים, יחד עם הערות מכתב ידו של רבי חיים סופר.

לקריאה נוספת

  • שו"ת הסבא קדישא, חלק א' עמודים ט' - י"ב.
  • שם הגדולים, מערכת גדולים, אות ח [יב] מהר"ר חיים אלפאנדרי הזקן

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ראה למשל מוצל מאש סימן ז', שם הוא כותב לו "ילמדנו רבינו" ושם סימן ט"ל
  2. ^ מוצל מאש חלק א' סימן ב'
  3. ^ רב יוסף תשובה כ"ב
  4. ^ מערכת גדולים בערך רבי חיים אלפנדרי
  5. ^ קושטא תע"ד
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34143561יעקב אליפנדרי