קרחון אנדרסון (וושינגטון)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרחון אנדרסון

קרחון אנדרסון או קרחון אנדרסןאנגלית: Anderson Glacier) הוא קרחון בשטח הפארק הלאומי אולימפיק מדרום להר אנדרסון במדינת וושינגטון שבארצות הברית.

הקרחון ממוקם בתוך קרקס קרחוני.

מוצאו של הקרחון בגובה 1,900 מטרים מעל פני הים והוא זורם בירידה, יורד הפרש גבהים של 1,600 מטרים, ונשפך אל אגם קרחוני שגובהו 1,508 מטרים מעל פני הים[1].

היסטוריה - נסיגת הקרחון

בין השנים 19272009 נסוג הקרחון ואיבד 90% מפני השטח שלו; נכון לשנת 2011 הקרחון כמעט נעלם לחלוטין[2].

השפעות תרבותיות ופוליטיות

לנסיגת הקרחון השפעות תרבותיות ופוליטיות בארצות הברית, ואף השלכות בינלאומיות:

האומה האינדיאנית קווינולט (Quinault Indian Nation), הסתמכה לאורך ההיסטוריה למחייתה על דיג בנהר קווינולט (בעיקר דיג סלמון)[3]. בעקבות נסיגת הקרחון, שהיה היובל העיקרי של הנהר, נהפך הנהר רדוד, ודגי הסלמון אינם שוחים בו[3]. בשל כך איבדה האומה את מקור מחייתם ההיסטורי, ועליה להזיז את כפריה, בעלות גבוהה מאד אשר אין ביכולתה לשאת בה[3][4].

כמו כן, ראשת השבט איימה לאשר את פרוטוקול קיוטו להגנה על הסביבה, וזאת על אף שארצות הברית סירבה לחתום על אמנה בינלאומית זו[3]; מאחר שבהתאם לאמנות בין השבטים האינדיאניים לארצות הברית, השבטים נחשבים כאומה ריבונית (סוברנית)[5].

לבסוף האומה האינדיאני לא חתמה על פרוטוקול קיוטו, אולם האומה פנתה למדינות שהשתתפו בשיחות האקלים בפריז (Paris Climate Talks) ובקשה את עזרת המדינות שהשתתפו בדיונים[3].

לקריאה נוספת

• J.L. Riedel, Steve Wilson, William Baccus, Michael Larrabee, T.J. Fudge, Andrew Fountain, Glacier status and contribution to streamflow in the Olympic Mountains, Washington, USA, Journal of Glaciology, Volume 61, Issue 225, 2015 , pp. 8-16, DOI: https://doi.org/10.3189/2015JoG14J138

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28718886קרחון אנדרסון (וושינגטון)