קרב גנגוט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קרב גנגוט
תמונה מהמאה ה-18
מלחמה: מלחמת הצפון הגדולה
תאריכי הסכסוך 7 באוגוסט 1714
מקום אזור חצי האי חנקו בפינלנד
תוצאה ניצחון רוסי
הצדדים הלוחמים

רוסיה הצאריתרוסיה הצארית רוסיה הצארית

מפקדים

גוסטב וטראנג

כוחות

99 גלאות, 15,000 נחתים

19 ספינות מפרש ו-3 גלאות

אבדות

125 הרוגים, 341 שבוים

7 ספינות, 370 הרוגים, 570 שבוים

קרב גנגוט היה קרב ימי שהתרחש ב-7 באוגוסט 1714 בין הכוחות של רוסיה הצארית לבין כוח שוודי כחלק של מלחמת הצפון הגדולה. הקרב הסתיים בניצחון רוסי. קרב זה היה הניצחון הראשון של הצי הרוסי. הוא איפשר לרוסים פעילות חופשית בים הבלטי.

לקראת אביב 1714 דרום ומרכז פינלנד היו בשליטה רוסית. הרוסים שאפו לקבל מוצא חופשי לים הבלטי, אולם הים היה בשליטה שוודית, ואלו לא איפשרו לרוסים גישה בצורה שהרוסים שאפו אליה, לכן הגיעו הרוסים למקנה שיהיה עליהם להכניע את השוודים.

בסוף יוני 1714 הצי הרוסי התרכז במזרח פינלנד במטרה להנחית את הכוחות לחיזוק הכוח הרוסי בעיר טורקו הנמצאת כ-100 ק"מ מערבית לאזור. אספקת תגבורות לכוח הרוסי שישב באזור לא הייתה אפשרית ולכן הוחלט להעביר את התגבורת והאספקה דרך הים. הצי השוודי חסם את הצי הרוסי להמשך המסע שלו ליעד. בשלב זה, פטר הגדול פקד על הצי להתארגן להעברת חלק מהספינות דרך לשון יבשתית שאורכה כ-2.5 ק"מ לצד השני של חצי האי. בהיוודע המהלך, הצי השוודי התפצל. החלק הראשון בפיקוד נילס ארנשולד החל בתנועה למקום בו הספינות הרוסיות היו צפויות לחזור לים, החלק השני החל בהכנות למתקפה על הצי הרוסי שנשאר במקום.

מהלך הקרב

פיוטר הגדול החליט לנצל את הפיצול בכוח השוודי. בבוקר 6 באוגוסט לא הייתה רוח כלל. כתוצאה מכך, ספינות המפרש השוודיות התקשו לנוע בים. כוח רוסי בהרכב של 20 ספינות משוטים החל בפריצה דרך הכוח השוודי אך במרחק גדול מספיק ממנו כדי לא להיות חשוף לכוח האש. לאחר הצלחת המהלך, כוח נוסף בהיקף של 15 ספינות ביצע את הפריצה. השוודים היו בדעה ששאר הכוח הרוסי ימשיך במהלך דומה והחליטו להחזיר את הכוח שקודם לכך נשלח למקום הנחיתה הצפוי של הרוסים. הרוסים ניצלו את יכולתם לנוע בעזרת משוטים וכוח בהרכב של 23 ספינות תקף את השוודים. תחילה השוודים עמדו יפה במתקפה אך ההתקפה השלישית בה השתתפו ספינות בכמות גדולה בהרבה הייתה מוצלחת והרוסים הצליחו להשתלט על 10 ספינות שוודיות כולל ספינת הדגל של מפקד הכוח נילס ארנשולד שנלקח בשבי. שאר הספינות עזבו לכיוון האי אלנד.

השלכות הקרב

הניצחון בקרב איפשר לרוסים לנוע בחופשיות במפרץ הפיני ובמפרץ הבוטני ולתת תמיכה משמעותית לכוח היבשה בפינלנד.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרב גנגוט בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0