קרב איי אולנד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף קרב גוטלנד)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קרב איי אולנדשוודית: Åland. האיים נקראים בפינית Ahvenanmaa), שנקרא גם קרב גוטלנד (בשוודית: Gotland) הוא קרב ימי שנערך במימי הים הבלטי, במלחמת העולם הראשונה, בשני ליולי 1915. הקרב נערך ליד איי אולנד שהם כיום אוטונומיה בתחומי פינלנד, ומול חופי האי גוטלנד שבשוודיה. בקרב זה התנגשו ספינות של הצי הגרמני הקיסרי וצי האימפריה הרוסית, וכן צוללת בריטית. בהתנגשות זו, בה מלכתחילה היה להן יתרון כוח, ניצחו ציי מדינות ההסכמה עליהן נימנו הן רוסיה והן בריטניה.

הסיירת הגרמנית "אלבטרוס"

רקע - הלוחמה בים הבלטי

בים הבלטי התכתשו בעיקר הצי הרוסי והצי הגרמני. הצי הגרמני היה גדול ומודרני יותר, אם כי בים הבלטי היה לרוסים לרוב יתרון מספרי מקומי. הבסיסים הגרמניים העיקריים שכנו אמנם לחוף הים הצפוני, אך אוניות מלחמה גרמניות היו יכולות להגיע בקלות לים הבלטי דרך תעלת קיל. בשל כך היה הצי הרוסי בעיקר בעמדת מגננה, והסתפק בהתקפת שיירות גרמניות לשוודיה. פעולות הציים השונים בים הבלטי הוגבלו משמעותית בשל פעולות מיקוש נרחבות שביצעו הצדדים השונים. פעולת מיקוש כזו היוותה רקע לקרב המתואר.

הכוחות היריבים ונסיבות הקרב

בראשון ליולי 1915, בערב שטרם הקרב, הסיירת הגרמנית 'אלבטרוס' (Albatross) (אנ') זרעה מוקשים ליד איי אולנד שבצפון הים הבלטי. את פעולתה איבטחו הסיירת המשוריינת 'רון' (Roon), הסיירות הקלות 'אוגסבורג' (Augsburg) ו'ליבק' (Lübeck), המיושנת יותר, ושבע משחתות: S126, S131, S141, S142, S147, S149, G135. מפקד הכוח היה הקומודור יוהנס פון קארפף (von Karpf). עם סיום משימתו, פון קארפף הודיע על כך בשדר שנקלט ופוענח על ידי הרוסים.

הספינות הגרמניות יורטו בידי שייטת רוסית שהייתה בדרכה להפגיז את ממל, אך פנתה ממסלולה המקורי עקב הידיעות המודיעיניות אודות הימצאות הגרמנים. זו כללה את הסיירות המשוריינות 'אדמירל מקרוב' (Адмирал Макаров) ו'באיאן' (Баянь) ואת הסיירות הקלות 'אולג' (Олег) ו'בוגטיר' (Богаты́рь). במרחק מה מאחוריהן עשו דרכן גם הסיירת המשוריינת 'רוריק' (Рюрик) והמשחתת 'נוביק' (Новик). על כל אלה פיקד תת-אדמירל מיכאיל קורונטוביץ' בכירב (Бахирев). הכוח הרוסי קיווה לנצל את ההזדמנות שנקרתה לפניו להשמיד כוח גרמני נחות בכוחו.

מהלך הקרב

ההתקלות

הרוסים עשו דרכם מדרום צפונה בעוד הגרמנים, שסיימו את הנחת המוקשים, פיצלו את כוחם, או שעמדו לעשות זאת. חלק אחד, ובו 'רון', 'ליבק' והמשחתות G135, S141 ו - S142, החל זה עתה עושה דרכו דרומה - מזרחה לליבאו (Libau, כיום לייפאיה שבלטביה). ארבע המשחתות האחרות החלו עושות דרכן דרומה - מערבה לריקסהפט (Rixhöft, כיום רוזווייה (Rozewie) בפולין), ויתר הספינות: 'אוגסבורג' ו'אלבטרוס', טרם פנו בטרם נראו הרוסים. ב-6:30 בבוקר השני ליולי גילו הכוחות זה את זה מבעד לערפילים פזורים. חלק אחד מן הכוח המפוצל, ובו 'אלבטרוס', 'אוגסבורג' ושלוש משחתות, הוא שנתקל ראשון ברוסים, אך יתר הכוח הגרמני לא אחר להצטרף, וכמה דקות אחר כך החלו חילופי אש תותחים בין הצדדים.

תחילת הקרב

עם יצירת המגע בין הצדדים בררו הספינות השונות את מטרותיהן. 'באיאן' החלה לירות על S149 אשר הובילה את הטור שפניו לליבאו. 'אוגסבורג' ירתה על 'אדמירל מקרוב', שמצידה ירתה על 'רון'. 'רון' ו'באיאן', אשר כבר ירתה על S149, ירו זו בזו ממרחק. 'בוגטיר' ו'אולג' ירו על G135, ובהמשך החליפה 'אדמירל מקרוב' את 'אולג'. זו האחרונה פנתה לירות ב-S141. בדקות הראשונות לא היו לירי תוצאות, בין היתר בשל הערפילים.

המשך הקרב

בהמשך, לאחר כמה דקות של קרב, שני הצדדים העלו את יעילות כלי נשקם והושגו פגיעות ראשונות. G135 שיגרה שלוש פצצות טורפדו. הראשונה החטיאה את 'באיאן'. השנייה גרמה לשריפה, והשלישית פגעה ב'בוגאטיר' והרסה מחסן תחמושת. במקביל, 'רון' פגעה ב'באיאן' ובשל הפגיעה ניזוקו אחד מחדרי המנועים ואחד מחדרי הדוודים. 'אדמירל מקרוב' פגעה הן ב'רון' והן ב-G135. גם S141 שיגרה טורפדו אשר פגע ב'אדמירל מקרוב', וגרם להצפה זמנית בשני חדרי מנועים. משחתת זו, מצידה, ספגה פגיעה מ'אולג', אשר שיתקה את אחד ממנועיה ואת אחד מחדרי הדוודים. טורפדו ששיגרה לעברה 'אדמירל מקרוב' - החטיא.

הטורפדות ששיגרו הגרמנים שיבשו במידת מה את המערך הרוסי וטור המשחתות שהובל על ידי G135 ניצל זאת כדי לנסות ולחמוק דרומה. 'אוגסבורג' העלתה מסך עשן, וניסתה כך לסייע ל'אלבטרוס', הפגיעה מבין הסיירות, לחמוק מערבה, ואחר כך דרומה. 'רון' ו'ליבק' פנו אף הן דרומה. ארבע המשחתות האחרות התפצלו: שתיים פנו מערבה, והאחרות דרומה - מערבה. הגרמנים המשיכו בשיגור טורפדות: S141 ו-S142 שיגרו כל אחת טורפדו לכיוון 'אולג', ו-S142 שיגרה טורפדו נוסף לכיוון 'אדמירל מקרוב'. כולם החטיאו. 'באיאן', בעודה מתכתשת עם 'רון', פגעה ב'אוגסבורג' בתותחיה המשניים, ו'אולג' הוסיפה עוד שלוש פגיעות. 'אוגסבורג', בעודה מתמודדת עם שריפות שפרצו כתוצאה מפגיעות אלה, השיבה מלחמה ופגעה ב'אדמירל מקרוב'. בהמשך 'רון' פגעה ב'באיאן' עוד פעמיים. 'ליבק' החלה לירות ב'אדמירל מקרוב' - ללא תוצאות לעת עתה.

כיוון שהמערך הרוסי ממילא השתבש, בשעה 06:46 הורה מפקדו על פעולה עצמאית של הספינות. 'רון' הוסיפה ופגעה ב'באיאן' חמש פגיעות נוספות. גם S149 הורתה על פעולה עצמאית של המשחתות בטור שהובילה, ו'ליבק' קיבלה הוראה לסייע להן לחמוק. למעשה, בשלב זה מערכי הספינות היו משובשים והן היו מפוזרות באי סדר יחסי בתוך מעגל דמיוני שקוטרו כתשעה ק"מ. בעברו הצפון מערבי היו 'אלבטרוס' ו'אוגסבורג' החומקות דרומה. ממזרח להן 'באיאן' הפונה מזרחה ומעט דרומה, ו'אולג' ו'אדמירל מקרוב' הפונות דרומה. ממערב לאחרונה עשו גם S149 ו-S126 דרכן דרומה. מדרום להן עשו דרכן מזרחה, כלפי 'רוריק' הפונה צפונה - מזרחה, G135, S141 ו-S142. 'רון' פנתה דרומה מערבה הישר אל מול 'רוריק'.

בינתיים שיפרה 'ליבק' את ביצועי תותחיה ופגעה ב'אדמירל מקרוב' אשר מצידה ירתה הן ב'ליבק', הן ב-S149, הן ב'רון', והחטיאה תחילה את כולן. בהמשך הפך הירי שלה למדויק יותר והושגו ארבע פגיעות ב'ליבק', אשר העלו אש בספינה. אחר כך הוסיפה וירתה, וגם פגעה, ב-S147, אשר ספגה גם שתי פגיעות מ'אולג'. 'רון' השיבה אש כלפי 'אדמירל מקרוב', ולבסוף פגעה בה פעמיים. הירי של 'באיאן' ב'אוגסבורג', וב-S149 החטיא, אך הושגה פגיעה ב'רון'. שני טורפדות ששיגרה S149 ב'אדמירל מקרוב' וב'אולג' החטיאו, כמו גם אש התותחים שירו שתי האחרונות באותה משחתת, טורפדו שירתה S126 לעבר 'אולג', וירי של האחרונה ב'ליבק'. 'רוריק' ירתה הן ב'רון', ופגעה, הן ב-S126. אחר כך פנתה וירתה לעבר S131, ופגעה, וכן ב-G135, והחטיאה.

בהדרגה החלו הסיירות להתרכז בהתמודדות זו עם זו ופחות במטרות אחרות. 'רון' שיגרה טורפדו לעבר 'אדמירל מקרוב', וזה החטיא וסיכן את 'ליבק'.

ניצחון רוסי

בהמשך הקרב 'אלבטרוס' נפגעה קשות מן הירי ונאלצה לעלות על החוף של האי השוודי גוטלנד הסמוך, שם הוחזקה עד סוף המלחמה. בזמן שהגרמנים המשיכו לסגת, תחילה 'נוביק' ואחר כך 'רוריק', התכתשו, כל אחת בתורה, עם 'ליבק'. בעוד 'ליבק' מצליחה להתחמק, 'רון' ו'רוריק' פתחו בקרב ארטילרי מטווחים רחוקים, בו לא נפגע רצינית אף אחד מן הצדדים. הסיירות המשוריינות 'פרינץ אדלברט' (Prinz Adalbert) ו'פרינץ היינריך' (Prinz Heinrich) חשו לתגבר את הצד הגרמני, ו'פרינץ אדלברט' טורפדה בדרכה על ידי הצוללת הבריטית E9 מצפון לדנציג, ובקושי רב עשתה דרכה אל בסיסה.

אחרית דבר

למרות ניצחון רוסי לא-מכריע זה, לא וויתרו הגרמנים על היזמה, ובחודש הבא - אוגוסט - ניסו לחדור למפרץ ריגה, דבר שהוביל לקרב מפרץ ריגה.

לוח זיכרון להרוגי ה'אלבטרוס'

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרב איי אולנד בוויקישיתוף

היסטוריה של הצי הרוסי במלחמת העולם הראשונה (ברוסית):

היסטוריה של הצי הרוסי (באנגלית):

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
קרב איי אולנד24329618