קפה ספשלטי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קפה ספשלטי הוא דרגת הקפה הגבוהה ביותר הקיימת, המתייחסת בדרך כלל לשרשרת האספקה כולה, תוך שימוש בקפה ממקור יחיד.[1][2] השימוש במונח החל לראשונה בשנת 1974 על ידי ארנה קנוטסן בגיליון של "Tea & Coffee Trade Journal" על מנת לתאר פולים בטעם הטוב ביותר ומיוצרים במיקרו-אקלים מיוחד.[3]

קפה ספשלטי הוא חלק ממה שמכונה הגל השלישי של הקפה, כלומר, דרישה מודרנית לקפה באיכות יוצאת דופן, הן מעובד והן מבושל ברמה גבוהה משמעותית מהממוצע.

הגדרה

ההגדרה המקובלת של קפה ספשלטי היא קפה עם 80 נקודות ומעלה בסולם 100 הנקודות המשמש את איגוד קפה הספשלטי (Specialty Coffee Association – SCA, איחוד של איגודי הקפה של אמריקה (SCAA) ואירופה (SCAE))). קפה מצטיין מדורג בין 90–100, קפה שציונו 85–89.99 מקבל ציון מעולה, בעוד קפה עם ציון 80–84.99 מדורג טוב מאוד.

באיגוד ישנם תתי מפרטים מפורטים יותר. ה-SCA קובע סטנדרטים לקפה ספשלטי בכל שלב של ייצור הקפה, הכוללים: כמות פגמים מותרים בפולים ירוקים (שעדיין לא נקלו), תקני מים וחוזק חליטה. הדירוג נעשה באופן מדוקדק ומפורט.[4] דרישה מינימלית לקפה ספשלטי היא מספר הפגמים: כדי להיחשב לקפה ספשלטי מספר הפגמים לא יעלה על 5 לכל 350 גרם של פולים טחונים.

אף על פי שיש הגדרות שונות של קפה ספשלטי בהתאם לארגונים בינלאומיים שונים, יש הסכמה כללית לסט של שלוש דרישות מינימום: הקפה היה צריך להיבחר ידנית על ידי קטיף סלקטיבי של פולים בשלים, ציון 80 ומעלה בדירוג ומקסימום 5 פגמים לכל 350 גרם.

ארגונים ופעילים רבים פועלים לכלול אינדיקטורים סביבתיים וחברתיים בהגדרת ודירוג קפה ספשלטי. למשל הביולוג ג'ורג'יו פיראצ'י, נשיא הארגון הלא ממשלתי הפרואני "7Elements Peru"[5] ויצרן קפה הספשלטי הראשון שהופק עם עקרונות אתיים, טוען כי "יש צורך דחוף להגדיר מחדש את מושג האיכות ולהטמיע בו את מרכיב האיכות הסביבתי והחברתי-כלכלי, הן ברמת הייצור והן ברמת ההפצה"; לפי החזון שלו, "אין טעם לדבר על קפה "מעולה" (ספשלטי) אם הוא מופק באמצעות חומרי הדברה מזיקים, דשנים או טכניקות חקלאות שמשפיעות על הסביבה; באותו אופן, "איך נוכל לדבר על מצוינות, אם כוס קפה נוצרת הודות לצורות מודרניות של עבדות וניצול אנושי?".

מקומות גידול

באופן כללי, מגדלים קפה ב"חגורת הפולים", בין אזורי הסרטן והגדי, בהם קיים האקלים הטרופי הנדרש לשגשוג עצי הקפה. קפה ספשלטי גדל בדרך כלל בשלוש יבשות: דרום ומרכז אמריקה, אסיה ואפריקה.[6]

קפה הספשלטי היקר ביותר בעולם הוא קפה פנמה גיישה, שנמכר במעל 1,800 דולר לק"ג.

צריכת קפה ספשלטי

באוסטרליה ובניו זילנד, קפה ספשלטי נחשב לזרם מיינסטרים בקרב חובבי הקפה.[7][8]

בעוד שקפה ספשלטי לא נפוץ בחברות הקפה הגדולות בארצות הברית, הגל השלישי של הקפה הביא לעלייה משמעותית בצריכת הקפה המיוחד. בתי קפה עצמאיים, "בסגנון אוסטרלי", או בעלי מלאכה נפתחו במספר ערים. דו"ח SCAA העריך שבארצות הברית היו 29,300 בתי קפה ספשלטיים ב-2013, לעומת 2,850 ב-1993.[9]

שוק הקפה באירופה מהווה 30% מהצריכה העולמית, וישנו גידול בביקוש לקפה ספשלטי. בשנת 2016, קפה ספשלטי היה בצמיחה הגדולה ביותר בתחום המסעדנות באירופה, עם עלייה של 9.1% מ-2014–2015. במערב אירופה נרשמה צמיחה גדולה במיוחד של 10.5% בשוק בתי הקפה המיוחדים, בעוד שתעשיית הקפה הכוללת ירדה ב-1.5%. בשנת 2021, אירופה היוותה את נתח השוק הגדול ביותר עבור שוק הספשלטי העולמי עם נתח של 46.21% מהכנסות השוק.[10][11]

אסיה צפויה להיות הצרכן הגדול בעולם של קפה ספשלטי, עם צמיחת ערך חדשה של למעלה מ-3.7 מיליארד דולר בין השנים 2016–2020. אף על פי שבאופן מסורתי אסיה נשלטת על ידי צריכת תה, בתי קפה ספשלטיים נפוצים ברחבי ערים קוריאניות, סיניות ויפניות רבות.[12]

כמו כן נרשמו עליות בצריכת קפה במדינות מייצרות. צריכת הקפה הכוללת של ברזיל ב-2014 הייתה 21 מיליון שקיות, קרוב לזו של ארצות הברית עם 23.4 מיליון שקיות. גואטמלה חווה גם עלייה בפופולריות של קפה ספשלטי.[13]

בקטר ובשאר אזור המפרץ, צריכת הקפה המיוחד גדלה בהדרגה לתעשייה משגשגת מאז אמצע שנות העשור הקודם.[14]

איגודים במדינות צורכות

  • איגוד הקפה המיוחד של אמריקה
  • איגוד הקפה המיוחד של אירופה
  • איגוד הקפה המיוחד של יפן
  • איגוד הקפה המיוחד של ניו זילנד
  • איגוד הקפה של סינגפור
  • איגוד הקפה המיוחד של אוסטרליה אסיה
  • איגוד הקפה המיוחד של קוריאה
  • איגוד הקפה המיוחד של דרום אפריקה
  • SCA איטליה

איגודים במדינות מייצרות וצורכות

  • גביע המצוינות של ANACAFE בגואטמלה
  • איגוד הקפה המיוחד של בוליביה
  • איגוד הקפה המיוחד של ברזיל
  • פדרציית הקפה הקולומביאנית
  • איגוד הקפה המיוחד של קוסטה ריקה
  • איגוד הקפה האפריקאי
  • אגודת קפה משובח איצלקו באל סלבדור
  • איגוד הקפה המיוחד של הודו
  • איגוד הקפה המיוחד של אינדונזיה
  • Asociación de Cafés Especiales de Nicaragua
  • איגוד בתי הקפה המיוחדים של פנמה
  • איגוד הקפה המיוחד של דרום אפריקה
  • Asociación Mexicana de Cafés y Cafeterías de Especialidad AC

הערות שוליים

  1. ^ What is Specialty Coffee?, Specialty Coffee Association
  2. ^ Gurimi erez, מהו קפה ספשלטי: קפה מסחרי לעומת קפה ספשלטי, באתר Minuto, ‏2021-07-07
  3. ^ SCA News, Specialty Coffee Association, ‏2023-07-26
  4. ^ Coffee Standards, Specialty Coffee Association
  5. ^ The Seven Elements | Indigenous permaculture from peruvian cloud forest, The 7 Elements (ב־)
  6. ^ Mike Gibson, Everything you need to know about speciality coffee, Foodism, ‏2018-08-13
  7. ^ "'Hipster coffee' gets Australia hot and frothing". BBC News. 2016-06-01. נבדק ב-2023-07-31.
  8. ^ Condé Nast, How Australian Coffee Took Over—And Why New Zealand Coffee Could Be Next, Vogue, ‏2018-01-01
  9. ^ Specialty Coffee Association of America, www.scaa.org
  10. ^ What is the demand for coffee on the European market? | CBI, www.cbi.eu
  11. ^ Specialty Coffee Market Size, Demand & Manufactures Report, www.thebrainyinsights.com
  12. ^ Desk3, Growth and development of the coffee culture in the Asian market, Comunicaffe International, ‏2018-07-02
  13. ^ Malkin, Elisabeth (2017-07-25). "The Hot New Thing in Guatemala, Land of Coffee? It's Coffee". The New York Times. ISSN 0362-4331. נבדק ב-2023-07-31.
  14. ^ 6Wresearch, Qatar Coffee Market (2020-2026) | Report, Share & Forecast, www.6wresearch.com
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38322631קפה ספשלטי