קנאת סופרים תרבה חכמה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך זה נמצא בתהליך עבודה מתמשך. הערך פתוח לעריכה.
אתם מוזמנים לבצע עריכה לשונית, מכלולזציה וסגנון לפסקאות שנכתבו, וכמו כן לעזור להרחיב ולהשלים את הערך.
ערך זה נמצא בתהליך עבודה מתמשך. הערך פתוח לעריכה.
אתם מוזמנים לבצע עריכה לשונית, מכלולזציה וסגנון לפסקאות שנכתבו, וכמו כן לעזור להרחיב ולהשלים את הערך.

קנאת סופרים תרבה חכמה היא אמרה תלמודית שמשמעה כי ישנה קנאה חיובית - "קנאת סופרים" הגורמת למקנא ריבוי חכמה, בניגוד להסתכלות הכללית על קנאה שנתפסת כשלילית ופסולה.

מקור האימרה

הגמרא [1] למדה עיקרון זה מתקנתו של עזרא הסופר שיושיבו שני סופרים זה לצד זה, שכן "קנאת סופרים תרבה חכמה" - כלומר, קנאתם זה בזה תוביל לתוצאות טובות יותר.

בספרי המוסר למדו את אמירה זו למעשה, כך בספר אורחות צדיקים[2]כתב, שלמרות שהקנאה היא דבר מגונה הרי שאדם ש"ישים קנאתו על ענייני יראת שמים" זו מידת העליונים. כבהתבסס על הפסוק, ”אל יקנא לבך בחטאים, כי אם ביראת ה' כל היום” (משלי פרק כ"ג פסוק י"ז.) ועל דרך זו הוא הסביר את האמרה שקנאת סופרים תרבה חוכמה. משום ש"אם יראה אדם שלומד, ייתפש קנאה בלבו ויאמר, כי זה לומד כל היום, גם הוא יעשה כן, וכן לעניין כל המצוות, יקנא כל אחד בחברו לתפוש מעשה חבריו הטובים. ובאם יראה רשע ויש בו מידה אחת טובה – יקנאהו על אותה מידה, ויעשנה גם הוא". אך האורחות צדיקים מבהיר, כי המקנא בחברו שהוא עוסק בתורה ובמעשים טובים, ואינו מקנא בו שיחשוב "זה עושה כך, גם אני אעשה כן", אלא חושב שהדבר תלוי במעלות או יתרונות שונים שחברו מחזיק בהם וחושב כיצד להזיק לחברו: זה לא נכנס בכלל והוא חסרון מהותי.

בנוסף, בתנא דבי אליהו[3] מוסיף ואומר, שחייב אדם לומר, 'מתי יגיעו מעשי למעשי אבותי, אברהם, יצחק ויעקב', כלומר למדוד את עצמו מול מעשי האבות, בכל יום.

משמעות האמרה

משמעות האימרה הינה שהקנאה אינה פסול טוטלי והיא כלי שניתן להשתמש בו בזמן שהמטרות שלו טובות, כדוגמת קנאת סופרים שגורמת ריבוי חכמה. כלומר הקנאה היא אמצעי להשגת התורה שעל ידי הקנאה תתרבה לימודו, אך למדונו רבותינו בעלי המוסר שצריך להיזהר שזה לא יצא מהגדר של האמצעי ויהפוך למטרה להשיג בהצלחותיו את השני, אלא המטרה למלאות רצון קונו בצורה המקסימלית,

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ תלמוד בבלי, מסכת בבא בתרא, דף כ"א עמוד ב' ודף כ"א עמוד ב'
  2. ^ י"ד
  3. ^ פרק כה