קורייר ואייבס
קורייר ואייבס (באנגלית: Currier & Ives) הייתה החברה המצליחה ביותר להדפסי ליתוגרפיה בארצות הברית. החברה פעלה בין השנים 1834 עד 1907 וייצרה למעלה ממיליון הדפסים. ההדפסים, שהיו זולים יחסית לציורי שמן[1], היו תמונות מקובלות שנתלו על קירות בבתים רבים בארצות הברית ובבריטניה. ההדפסים כללו שכפול (רפרודוקציה) של ציורי שמן ויצירות מקוריות בשלל נושאים, בהם סצנות היסטוריות (הידועה בהן היא סדרת מלחמת האזרחים האמריקנית ותמונת רצח אברהם לינקולן), תמונות מחיי הכפר (מראות של עבודות חקלאיות, ציד, דיג וכו'), חיי הים והספנות (ציד לווייתנים, ספינות שונות), מראות מן המערב הישן של אמריקה (נהר מיסיסיפי, מסילות ברזל בערבה, כריית זהב), ניו יורק וסביבתה (חיים עירוניים, נופי נהר הדסון), תמונות קומיות (קריקטורות פוליטיות, בדיחות מצוירות), כרזות (כולל כרזות בחירות) ועוד[2]. בתחילה היו ההדפסים בשחור-לבן ונצבעו ידנית, אך עם התקדמות הטכנולוגיה החלה החברה להפיק גם ליטוגרפיות צבעוניות.
תולדות החברה
נתניאל קורייר (אנ') (1813–1888) החל לעבוד כבר בגיל 15 כפועל בסדנת הדפסים בבוסטון. ב-1833 עבר לפילדלפיה ושנה לאחר מכן הצטרף לסדנה בשותפות עם מדפיס ניו יורקי בשם סטודרט (Stodart), השותפות (שנקראה Stodart & Currier) שרדה כשנה. בין השנים 1835–1856 ניהל קורייר את סדנת ההדפסים "N. Currier, Lithographer", שיצרה בעיקר ליטוגרפיות של אירועים חדשותיים ומן ההיסטוריה הקרובה[3]. ההדפס "התבערה האיומה בספינת הקיטור לקסינגטון, 13 בינואר 1840" (Awful Conflagration of the Steam Boat Lexington) זיכה את קורייר בדף שבועי בעיתון הסאן הניו יורקי.
ב-1857 הזמין אייבס את מנהל החשבונות של החברה, ג'יימס מריט אייבס ((James Merritt Ives; (1824–95), להיכנס עמו לשותפות ומינה אותו למנכ"ל החברה, תוך יצירת המותג Currier & Ives. אייבס, שהיה בעל תפיסה עסקית כמו גם הבנה של טעם הקהל, הכניס מודרניזציה הן בתחום הניהול והן בתחום ההפקה המתועשת של ההדפסים על ידי הכנסת טכנולוגיות של ייצור המוני ומכונות הדפסה מופעלות בקיטור, על מנת להוזיל את המוצר ולהפוך אותו למוצר צריכה. כך הפכה החברה ליצרנית ומשווקת הדפסים לציבור[4]. ושיווקה את עצמה תחת הסיסמה "המרכז להדפסים זולים ועממיים" (The Grand Central Depot for Cheap and Popular Prints)[5].
החברה העסיקה אמנים שעשו להם שם לאחר מכן[6]. בשנת 1866 שכרו שלוש קומות בבנין בפילדלפיה. קורייר נפט ב-1888 ואייבס שבע שנים אחריו, אך בניהם המשיכו להפעיל את החברה, עד שחוסלה ב-1907 עקב כניסת טכנולוגיית דפוס אופסט ועליית הפופולריות של הצילום.
לקריאה נוספת
- LeBeau, Bryan F., Currier and Ives: America Imagined, Smithsonian, 2001 מסת"ב 978-1560989905
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: קורייר ואייבס |
- אתר קרן קורייר ואייבס
- סנדת ההדפס של פילדלפיה
- "Currier & Ives" Opens at Kennedy Museum of Art
- Currier & Ives, Popular Masters of 19th-Century Lithography, הניו יורק טיימס, 7 ביוני 1998
- קורייר ואייבס, Answers.com
- מאמרים(הקישור אינו פעיל) באתר Traditional Fine Arts Organization
גלריות וירטואליות
הערות שוליים
- ^ 5 עד 20 סנט לעבודה קטנה, 1 עד 3 דולר לגדולה. לפי Currier & Ives Prints Acquired by the Springfield Museums
- ^ Currier & Ives, Printmakers to the American People באתר The Long Island Museum of American Art, History and Carriages
- ^ Currier & Ives: An American Panorama
- ^ James Merritt Ives (1824-1895)
- ^ אוסף הנרי פורד
- ^ Behind the Scenes: The Artists Who Worked for Currier & Ives
28832807קורייר ואייבס