קונבנציית ברידג'
קונבנציית ברידג, באנגלית: Bridge convention, היא מוסכמה אודות הכרזה לא טבעית או סדרת הכרזות לא טבעיות הקשורות זו בזו, באמצעותן מתארים שחקנים את הקלפים שברשותם בשלב ההכרזה בברידג'.
הכרזת טבעית מבטיחה מספר מינימלי של קלפים בסדרת המוכרזת. בהכרזת חוזה ללא שליט עשויה להבטיח יד מאוזנת. הכרזה לא טבעית אינה מבטיחה מספר קלפים בסדרה המוכרזת. גם הכרזת כפל או הכרזת Redouble עשויה להיות חלק מקונבנציה.
קונבנציות משמשות כאמצעי תקשורת בין שותפים בברידג'. באמצעותן יכול כל אחד מהשותפים לתאר את הקלפים שלו, ולקבל תיאור של הקלפים של שותפו. שימוש בקונבנציות מחייב תיאום מוקדם בין השותפים.
[1]
סוגי קונבנציות
קונבנציות מתארות כוח ומבנה יד. לקונבנציה עשויות להיות מטרות שונות.אפשר לסווג אותן על פי הצד המכריז ומטרת ההכרזה.
קונבנציות רגילות של הפותח והמשיב
בקונבנציות אלה אחד השחקנים מכריז הכרזת פתיחה, ושותפו מכריז הכרזה בהתאם לכללי הקונבנציה. בהמשך עשוי להיות דו-שיח של הכרזות של הפותח והמשיב, המתארות את חלוקת הקלפים שלהם ואת הכוח בנקודות.
דוגמאות לקנבנציות כאלה:
- סטיימן (ברידג')
- ג'קובי טרנספר
- סמולן (ברידג')
- צבע רביעי מחייב
- Bergen raises
- Jacoby 2NT
- Inverted minors
- Multi two diamonds
- Preemptive bid
- Weak two bid
- XYZ
קונבנציות לבחינת היתכנות סלאם
קונבנציות אלה מטפלות במצבים בהם הפותח והמשיב בוחנים את האפשרות להכריז סלאם. המטרה היא להבחין בין מצבים בהם ההסתברות לביצוע סלאם גבוהה, לבין מצבים בהם היא נמוכה. במצבים בהם ההסתברות גבוהה מכריזים סלאם. במצבים בהם ההסתברות אינה גבוהה נמנעים מהכרזת סלאם.
דוגמאות לקונבנציות כאלה:
קונבנציות התערבות
קונבנציות אלו מיועדות למצבים בהם שחקן מתערב אחרי הכרזת פתיחה של יריב ו/א הכרזת פותח והכרזת משיב.
דוגמאות לקונבנציות מסוג זה:
קונבנציות של הפותח והמשיב אחרי התערבות
קונבנציות אלו מתארות התערבות לא טבעית של המשיב או של פותח אחרי הכרזת התערבות.
דוגמאות לקונבנציות מסוג זה:
קונבנציות המשתמשות בכפל או ב-Redouble
- ערך מורחב – הכרזת כפל בברידג'
המשמעות הטבעית של הכרזת כפל היא הענשה. המכפיל מאמין שהכרוז לא יצליח לבצע את החוזה ובאמצעות הכפל רוצה שהוא ושותפו יקבלו ניקוד גבוה יותר, אם וכאשר הכרוז לא יצליח לבצע את החוזה. גם המשמעות הטבעית של Redouble היא מענישה. במשך הזמן התפתחו קונבנציות ברידג' בהן לכפל יש משמעות אחרת. בערך המורחב "הכרזת כפל בברידג'" אפשר לראות דוגמאות. דוגמאות להכרזת Redouble לא טבעי: SOS Redouble, Support Redouble.
תקנון ביחס לשימוש בקונבנציות
התאגדות הברידג' העולמית (World Bridge Federation) והתאגדויות ברידג' אזוריות או התאגדויות ברידג' של מדינות, אוסרות או מגבילות את השימוש בחלק מהקונבנציות בתחרויות רשמיות. מדובר בקונבנציות מסובכות במיוחד ו/או בתפיסה שונה לחלוטין מתפיסות מקובלות של הכרזה בברידג'.
הסיבה לאיסור היא קושי של שחקני ברידג שאינם מכירים את הקונבנציה להתמודד איתה. כשהשימוש מוגבל הוא מוגבל לתחרויות ברמה גבוהה במיוחד.
קטגוריית הקונבנציות המוגבלות ביותר נקראת HUM.אלה הם ראשי תיבות של: Highly unusual method.
קטגוריה מוגבלת פחות אבל עדיין מוגבלת נקראת תווית חומה.
קישורים חיצוניים
- Conventions,Bridge Guys
הערות שוליים
- ^ Conventions,Bridge Guys
קונבנציית ברידג'34701179Q955224