קולד טרקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

"קולד טרקי" (באנגלית: Cold Turkey, תרגום חופשי: "תרנגול הודו קר") הוא מונח המתאר את החלטתו של אדם לוותר באופן חד ולא הדרגתי, על הרגל או התמכרות, בניגוד להפחתה הדרגתית בהרגל או שימוש בתרופות תחליף.

היתרון המיוחס לשיטה הוא, תוך הימנעות משיטות משלימות ותומכות, המכור נמנע מחשיבה על ההרגל והפיתוי הכרוך בו ובכך מרעיב את ההתמכרות באופן רדיקלי ולא הדרגתי. חיסרון הקשור לשימוש לרעה בסמים כמו אלכוהול ובנזודיאזפינים הוא תופעות הגמילה הבלתי נסבלות, הנגרמות למכור מחוסר שימוש פתאומי בסם. עקב מחסור הסם בגוף, יכולות לצוץ תופעות גמילה לא נעימות כגון רעידות, כאבי שרירים וראש, תשישות כרונית ובין היתר לחץ מסיבי על הלב וכלי הדם.

במקרה של גמילה מהרואין ואופיואידים, תופעות הנסיגה דומות אך כוללות תופעות לוואי נוספות, המשתנות ממכור למכור.

גמילה פתאומית מסמים כגון אלכוהול, בנזודיאזפנים וברביטורטים, יכולה להיות מסוכנת מאוד, ולגרום אף לשבץ או אירוע מוחי אחר. לאלכוהוליסטים מזה שנים רבות, השיטה יכולה לגרום לסכנת חיים ולדליריום קשה, מה שמעמיד את ה"קולד טרקי" כשיטה לא מתאימה במיוחד לגמילה מאלכוהול[1]. במקרה של גמילה מסמים מסוימים אחרים, כגון אופיואידים והרואין, נקיטה בשיטת הקולד טרקי לא בהכרח מעמידה את המכור בסכנת חיים[2], אך תופעות הגמילה מהסם קשות בהרבה מכל יתר הסמים בגלל הכאב הקשה אותו חש המכור, עקב התרגלות הגוף לעימום קולטני הכאב שהסם גורם. בשביל הצלחה בגמילה מהרואין, נהוג להשתמש בתרופות אופיואידיות סינתטיות כגון נלטרקסון, נרקאן[3], סבוקסון ומתאדון, להקלה מבוקרת ופחות מסוכנת משימוש בסם. בשיטת הקולד טרקי, לרוב נמנעים משימוש בתרופות אלו, אשר ניתנות בתוכניות גמילה הדרגתיות.

בתרבות הפופולרית

מקרים של שימוש במונח בתרבות פופולרית כוללים:

בסרטים

הסרט "קולד טרקי" (1971) (אנ') מאת הבמאי נורמן ליר (אנ'), המתאר עיירה בה התושבים מפסיקים לעשן כדי לזכות ב-25,000$.

במוזיקה

השיר "Cold Turkey" (1969) מאת הזמר ג'ון לנון, מתאר הפסקת שימוש בהרואין

השיר "Hitchin' A Ride" (1997) של הלהקה גרין דיי, הסולן הראשי אומר כי שיטת הקולד טרקי נעשית נדושה.

בשיר "This Place" (2013) של הראפר קייג'.

אטימולוגיה

תיעוד ראשוני של המונח במדיה המיוחס לגמילה ספציפית מסמים נצפה ב-26 בפברואר 1951 במגזין "Time":

"יש צד עמום תקווה אחד לבעיית הסמים בגיל ההתבגרות. שלא כמו אנשים מבוגרים, אחוז נמוך מבני הנוער צורך סמים בגלל קשיים פסיכולוגיים; צעירים בדרך כלל מתחילים להשתמש בסמים או מתוך בורות על הנושא, או מתוך אותם דחפים פזיזים שיובילו אותם לנהיגה פרועה. למרות שהם קלים יותר לגמילה, אין כמעט מתקנים לטיפול בהם. ברייקרס איילנד בניו יורק, צעירים צריכים לסבול את הזוועות של שיטת ה"קולד טרקי" הפתאומית או לא לקבל עזרה בכלל. ברגע שישוחררו מהמתקן, רובם יחזרו מיד לסמים שוב."

השימוש במונח נצפה גם אצל הסופר מיקי ספיליין בספרו "אני, השופט".

ישנן מספר השערות לגבי היווצרותו של המונח:

  • פישוט המושג מאנגלית "suddenly or without preparation", כיוון שתרנגול הודו קר היא מנה הדורשת הכנה קצרה ביותר- בשימוש עיקרי על ידי מכורים להרואין[4].
  • ישנם המאמינים כי מקורו של המונח הוא בהשוואה בין גופת הודו לגמילתו של המכור- הסיבות להשוואה הן הזיעה הקרה וה"עור ברווז"[5].
  • ייחוס לתקופה אחרי חג המולד וחג ההודיה, בה שאריות הודו קר נאכלו, והקישור למנהג צריכת האלכוהול הגבוהה בסוף החג[6].

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ Hughes, John R. (2009). "Alcohol withdrawal seizures". Epilepsy & Behavior. 15 (2): 92–7. doi:10.1016/j.yebeh.2009.02.037. PMID 19249388.
  2. ^ Opiate withdrawal. Medline Plus — NIH.
  3. ^ Also, dieters who cheat on their nutrition plans for a long time and then want to get back on track can go "cold turkey" and start the next day completely fresh. "All About Addiction" by Adi Jaffe, Ph.D.
  4. ^ "Cold turkey" in the Online Etymology Dictionary.
  5. ^ http://www.phrases.org.uk/meanings/96950.html
  6. ^ http://www.proverbium.org/idioms/cold-turkey/
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
קולד טרקי27068410