ציון (הערכה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ציון הוא מתן ערך המשקף את איכותה של פעילות מסוימת, לפי סקאלה נתונה.

לעיתים הציון הוא "עובר" או "נכשל" בלבד (במבחן נהיגה מעשי, למשל), אך בדרך כלל מדובר בסקאלה רחבה יותר.

לעיתים ניתן לציון אופי תחרותי (קונקורס), ובמקרה זה לא חשוב רק ערכו המוחלט של הציון, אלא גם מיקומו ביחס לנבחנים אחרים. בתחרות בהתעמלות מכשירים, למשל, נותנים השופטים ציון לכל אחד מהמשתתפים, והמנצח הוא בעל הציון הגבוה ביותר.

כאשר לנבדק מסוים ניתנת סדרה של ציונים, מחושב לעיתים גם ציון ממוצע (שהוא ממוצע הציונים) או ציון משוקלל (שהוא ממוצע משוקלל המתחשב במשקלו של כל ציון).

אף שציון הוא דרך פשוטה וברורה לשקף את איכותה של פעילות מסוימת, לעיתים לא די בו. בעת הערכה של עובד, למשל, ניתן לתת לו ציון הערכה לפי קריטריונים שונים, ואף לכלול ציון זה בנוסחה לחישוב הבונוס השנתי, אך פעמים רבות נדרשת גם הערכה מילולית המשקפת טוב יותר את תרומתו של העובד למקום העבודה.

במערכת החינוך

השימוש בציונים נפוץ במערכת החינוך, לשם הצגת רמתו של התלמיד במבחן מסוים, במקצוע או קורס שנלמד במשך סמסטר מסוים, או בשנת הלימודים, או במאפיינים נוספים שלו, כגון התנהגותו.

ציוניו של כל תלמיד מפורטים בתעודה שהוא מקבל באופן תקופתי.

ציונים ניתנים בשלושה סוגים של סקאלות:

  • סקאלה נומרית, למשל בטווח 0 - 10 (שהיה נפוץ בעיקר בעבר) או בטווח 0 - 100 (הנפוץ יותר כיום). ההגדרה הרווחת בישראל (בעיקר בבתי ספר) היא שציון של 55 ומעלה הוא ציון "עובר", ושכל ציון מתחת ל-55 הוא ציון "נכשל".
  • סקאלה מילולית, למשל: טוב, בינוני, גרוע. סולם המדידה המילולי הנפוץ בישראל הוא: מצוין, טוב מאד (ט"מ), כמעט טוב מאד (כט"מ), טוב, כמעט טוב (כ"ט), מספיק, מספיק בקושי (מ"ב), בלתי מספיק (ב"מ, מתאר בדרך כלל ציון "נכשל"). לעיתים ניתן להוסיף תחומי ביניים, באמצעות שימוש ב"פלוס" או ב"מינוס" (לדוגמה - "טוב מאד מינוס" או "טוב פלוס"). במסגרות חינוכיות שונות קיימת בדרך כלל התאמה בין הציון המילולי לבין טווח ציונים מספריים כלשהו בסקאלה 0–100.
  • סקאלת אותיות (נפוצה בעיקר בארצות הברית) - A+, A, A-, B+, B, B-, C+, C, C וכו'.

בשלושת סוגי הסקאלות, מחולקים הציונים לשתי קבוצות: כאלה המייצגים הצלחה וכאלה המייצגים כישלון. ציון "נכשל" פירושו חוסר הכרה בלימודים שבהם ניתן ציון זה, ובעקבותיו נדרש התלמיד לעבור מבחן חוזר, או לחזור על פרק הלימודים שבו נכשל. במקרים קיצוניים מביא ציון "נכשל" להפסקת הלימודים.

לציון תפקיד במתן משוב להורים על השגי ילדיהם וכן הוא משמש ככלי הערכה הקובע קבלה לבתי ספר אחרים, אוניברסיטאות, יחידות צבא מסוימות ועוד. מבחנים הקובעים ציונים משמשים גם כתמריץ לתלמידים לחזור וללמוד היטב את חומר הלימודים. מנגד יש הטוענים שלעיתים שיטות חינוך מבוססות ציונים גורמים לתלמידים לחץ מיותר וגורמים לתלמידים ללמוד בשביל הציון ולא בשביל הידע, ולכן בשיטות חינוך אלטרנטיביות במקרים רבים לא נערכים מבחנים ולא מוענקים ציונים.

במערכות אחרות

השימוש בציונים מקובל גם במערכות אחרות, כדי להעביר בצורה תמציתית ונוחה להשוואה מידע על איכותו של גורם נבדק. מבקר קולנוע, למשל, יסכם את ביקורתו במתן ציון לסרט שאותו ביקר. במדריך טיולים ניתן ציון לכל אתר המופיע בו, וכך גם במדריך מסעדות. במקרים אלה הסקאלה מצומצמת יחסית, ומכילה כשלוש עד חמש רמות בלבד.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
ציון (הערכה)22360414