צופר (רכב)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
צופר ששימש מכוניות בראשית המאה ה-20 ואופניים

צופר הוא התקן בכלי רכב המשמיע צליל רם, המשמש את נהג כלי הרכב על מנת להזהיר את משתמשי הדרך האחרים או לאותת להם. צופרים מותקנים בכלי רכב מאופניים ועד משאיות, רכבות וכלי שיט. תקנות התעבורה לגבי רכב מנועי הנע בכביש קובעות כי אין להפעיל צופר בדרך עירונית, אלא אם הדבר דרוש לשם אזהרה מפני סכנה קרובה שלא ניתן למנוע אותה בדרך אחרת. עבור רכבות וכלי שיט קיימות תקנות (למשל במסגרת המשפט הימי) המגדירות באילו תנאים יש להשתמש בצופר.

אופניים

באופניים מותקנים שני סוגי אמצעי אזהרה קולית, המותקנים על הכידון, על מנת להזהיר הולכי רכב ורוכבים אחרים:

מכוניות

צופר רכב חשמלי מודרני

עד 1910 צוידו מכוניות בצופר אופניים מטיפוס החצוצרה. בשנה זו המציא אוליבר לוקס מברמינגהאם, בריטניה צופר רכב חשמלי המבוסס על מנגנון של רמקול המשמיע צליל אחד אופייני (בתדר שבין 400 ל-500 הרץ ובגובה צליל של 107–109 דציבל). עקב תכונות אקוסטיות מותקנים זוג צופרים במרווח (למשל 500 הרץ ו-420 הרץ). חברת ייצור הצופרים הגדולה בארצות הברית היא Klaxon, ושמה מהווה שם גנרי לצופרי מכוניות.

משאיות

במשאיות מועדף צופר העושה שימוש במנגנון אוויר דחוס (ממערכת הבלימה). גם כאן מותקן יותר מצופר אחד במרווח 125–180 הרץ, המספק צליל בגובה 117–118 דציבל.

רכבות

צופר רכבת על קטר

צופרים המותקנים על גבי קטרי רכבת מספקים צפירה רמה היכולה להגיע עד ל-175 דציבל ולהשמע למרחוק, עקב מרחק הבלימה הגדול של הרכבת והצורך להתריע על בואה ממרחק רב. צפירת הרכבת בנקודות מסוימות (לפני הצטלבויות כביש, לקראת עיקולים בעלי ראות נמוכה באזור מיושב, לפני כניסה לתחנה וביציאה ממנה) מוגדרת על ידי תקנות ומסומנת לנהג על ידי תמרורים. צופר רכבת מורכב ממספר קנים המשמיעים יחדיו אקורד. סוגי הצפירות השונים מהווים מילון של סימנים.[1]

רכבות עירוניות כגון רכבת קלה עושות שימוש בצופרים חשמליים המשמיעים צליל ייחודי או אף מנגינה קצרה, המתריעה על בואן.

כלי שיט

צופרי אוויר או קיטור רבי-עוצמה משמשים כלי שיט לאותת זה לזה ולחוף. צופרי כלי שיט הם נמוכי תדר ונמוכים יותר ככל שכלי השיט גדול יותר (55–70 ועד 200 הרץ), עקב העובדה שצלילים נמוכים עוברים מרחקים גדולים יותר.

שימוש ככלי נגינה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צופר בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0