פרנסיס פוקויאמה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פרנסיס פוקויאמה
Francis Fukuyama
פוקויאמה בסאן פאולו, 2016
פוקויאמה בסאן פאולו, 2016
לידה 27 באוקטובר 1952 (גיל: 71)
ענף מדעי כלכלה פוליטית, יחסים בינלאומיים, מדע המדינה
מקום מגורים ארצות הברית

פרנסיס פוּקוּיאמַהאנגלית: Francis Fukuyama; נולד ב-27 באוקטובר 1952, שיקגו) הוא פילוסוף ופרופסור אמריקאי לכלכלה פוליטית, מחבר של ספרים רבים בתחום זה.

פוקויאמה נחשב לאחד מתלמידיו הבולטים של אלאן בלום.

תולדות חייו

פרנסיס פוקויאמה נולד בשכונת הייד פארק שבשיקגו, וגדל בניו יורק ובעיירה סטייט קולג', פנסילבניה. הוא בן למיעוט היפני אמריקאי. אביו, יושיו פוקויאמה היה כומר פרוטסטנטי, בעל תואר דוקטור לסוציולוגיה מאוניברסיטת שיקגו; אימו, ילידת יפן, הייתה בתו של פרופסור לכלכלה, אשר עמד בראש המחלקה לכלכלה באוניברסיטת קיוטו והיה נשיא האוניברסיטה העירונית של אוסקה. קיבל תואר ראשון מאוניברסיטת קורנל בלימודים קלאסיים, ודוקטורט במדע המדינה מאוניברסיטת הרווארד.

משנת 2010 נושא במספר תפקידים באוניברסיטת סטנפורד, לפני כן שימש כפרופסור לכלכלה פוליטית בינלאומית וראש התוכנית לפיתוח בינלאומי בבית הספר ללימודים מתקדמים של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס.

ספריו

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – קץ ההיסטוריה והאדם האחרון

פוקויאמה זכה לפרסום עולמי בעקבות מאמרו "קץ ההיסטוריה?" מ-1989. במאמר זה העלה את האפשרות כי נפילת הגוש הקומוניסטי לא הייתה עוד מהלך בהיסטוריה האנושית הארוכה של סכסוכים בין השקפות, אידאולוגיות וצורות משטר, אלא סימנה את קצה של היסטוריה זו, ואת המעבר לתקופה שבה הדמוקרטיה הליברלית תשרור בכל מדינות העולם, מבלי שאידאולוגיה אחרת תקרא עליה תיגר. סכסוכים בין מדינות יהיו מוגבלים לכיסים נקודתיים מעטים. את הרעיון המרכזי במאמר פיתח פוקיואמה לספר בשם "קץ ההיסטוריה והאדם האחרון". (1992, יצא לאור בעברית בהוצאת אור-עם, 1993).

בנוסף חיבר ספר העוסק בשאלת היחס בין אמון הדדי ושגשוג כלכלי ("Trust: The Social Virtues and the Creation of Prosperity") וספר העוסק בהשפעות ההתפתחויות הביוטכנולוגיות על האנושות ("Our Posthuman Future: Consequences of the Biotechnology Revolution"). בספר זה הוא למעשה שינה את התאוריה שהציג ב"קץ ההיסטוריה". לטענתו, ביוטכנולוגיה מאפשרת שינוי האבולוציה והטבע האנושי ולפיכך עלולה להוות סיכון לדמוקרטיה הליברלית. השינוי בטבע האדם יכול להוביל לחוסר שוויון קיצוני. בנוסף, אין קץ להיסטוריה, כי אין קץ לפיתוחי המדע.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פרנסיס פוקויאמה בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0