פרויקט לון
פרויקט לון (באנגלית: Project Loon), או הפרויקט המטורלל, היה מיזם של חברת אלפאבית (חברת האם של גוגל) במטרה לספק שירותי אינטרנט בצורה נוחה יותר עבור אנשים שגישתם אל הרשת מוגבלת, ובכך לגשר על הפער הדיגיטלי בין בני האדם ברחבי העולם. הפרויקט התמקד בשיגור בלוני הליום לשכבות העליונות של האטמוספירה, ותוכנן שבלונים אלו ישאו עליהם את הציוד המאפשר חיבור לאינטרנט.
ב-22 בינואר 2021 פורסם[1][2] כי הפרויקט יופסק וייסגר מכיוון שלא הצליח להגיע לרמת עלויות נמוכה מספיק כדי להיות אטרקטיבי למפעילי מערכות התקשורת, ולא הצליח להביא פתרונות שיתגברו על מכשלות שונות, הן בתחום הטכנולוגיה והן ביישום והפעלת הפרויקט.
סקירה כללית
במסגרת פרויקט לון פותחו בלוני הליום דקיקים באותה מעבדה שבה פותחו הטכנולוגיות החדישות של גוגל גלאס ושל ווימו. הבלונים ישדרו לכל חלקי העולם את תקשורת הנתונים של האינטרנט באופן אלחוטי, וזאת בזמן שהם מרחפים ברוח. עד כה נערכו מספר שיגורים ניסיוניים, ותקוותם של יוזמי הפרויקט היא שבלוני ההליום יצליחו להגיע לגובה של 20 ק"מ מעל פני כדור הארץ - בסטרטוספירה. לפי הצפי, הבלונים יאפשרו חיבור נוח יותר לרשת לכ-2.2 עד כ-4.8 מיליארדי בני אדם ברחבי העולם ובעיקר בארצות אסיה ואפריקה, שם נאלצים רבים לנדוד ממקום למקום כדי להתחבר לרשת.
לפי התוכנית, ישוגרו לאוויר כ-300 בלונים שייצרו טבעת על קו הרוחב הדרומי 40, עליו ממוקמות המדינות ניו זילנד, אוסטרליה, צ'ילה, אורוגוואי, פרגוואי וארגנטינה. במסגרת הניסויים המוקדמים שיגרה גוגל את בלוני ההליום מספר פעמים בשבוע בעמק הסיליקון, מה שהביא ללא מעט דיווחים בתקשורת המקומית על עדויות לעב"מים.
כל בלון צפוי להעניק שירותי אינטרנט לשטח שגודלו כ-1,250 קמ"ר, ללא הבחנה בין סוגי שטחים שונים. על מנת להשתמש בשירותי האינטרנט של פרויקט לון יהיה צורך במקלט מיוחד המתאים לרשת של פרויקט לון. הבלונים ישייטו בשכבת הסטרטוספרה, בה יש שכבות אוויר בעלי כיווני רוח קבועים, כך שבעזרת עלייה או ירידה בין השכבות ניתן יהיה לשלוט בבלון. בלוני ההליום צפויים להיות מקושרים לאנטנות מיוחדות על פני הקרקע: כל אנטנה מתקשרת עם הבלון שנמצא מעליה, וכל בלון מתקשר עם הבלונים שמסביבו כברשת אריג בתדרי ה-ISM, ומעביר את המידע בחזרה לתחנות ממסר קרקעיות, המתחברות לספקי האינטרנט המקומיים. הבלונים ייטענו לפי התוכנית מאנרגיית השמש ויישלטו מתחנת הבקרה של הפרויקט.
עיצובם המיוחד של המשדרים והבלונים הוא האמור ליצור יכולת של שידור בפס רחב ולמרחקים עצומים.
קישורים חיצוניים
שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה
פרמטרי חובה [ שם ] חסרים
- אתר הפרויקט
- סרטון הסברה על טכנולוגיית פרויקט לון, באתר יוטיוב
- סרטון הצגה של מטרת הפרויקט, באתר יוטיוב
- אי-פי, הבלונים של גוגל יביאו אינטרנט לכולם, באתר הארץ, 15 ביוני 2013
- איתי מקמל, אינטרנט לכולם: גוגל חושפת את "פרויקט לון" שיהפוך את העולם למקוון יותר, טיג'יספוט, 15 ביוני 2013
- יוסף פאר, גוגל, בלונים, ואינטרנט לאפריקה: הכירו את Project Loon, באתר כיכר השבת, 16 ביוני 2013
- סוכנויות הידיעות, ביל גייטס לועג לפרויקט האינטרנט הכפרי של גוגל, באתר TheMarker, 12 באוגוסט 2013
- מעקב אחר בלונים בזמן אמת (הזינו HBAL בתיבת החיפוש)
הערות שוליים
- ^ נמרוד הלפרן, נסגר פרויקט הבלונים של גוגל שהיה אמור לחבר את כל העולם לאינטרנט, באתר TheMarker, 22 בינואר 2021
- ^ Paresh Dave, Alphabet shutting Loon, which used balloon alternative to cell towers, באתר רויטרס, 22 בינואר 2021
30449638פרויקט לון