תוכנית גמל"א

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף פרויקט גמלא)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל הפרויקט

תוכנית גמל"א (ראשי תיבות: גיוס מתנדבים למען האחר) היא תוכנית לחניכה ולסיוע לילדים ולבני נוער, המופעלת בכל מגזרי החברה בישראל. הפעילים בתוכנית הם מתנדבים, העובדים במסגרת שבועית עם חניכים, כך שכל מתנדב חונך ילד או נערה קבועים. התוכנית מופעלת על ידי עמותת דרור בתי חינוך. התוכנית מתמקדת בעיקר בילדים ממשפחות בעלות מאפיינים סוציו-אקונומיים נמוכים, במטרה לקדם אותם מבחינה חברתית ולימודית.

רקע

עמותת דרור-בתי חינוך נוסדה בשנת 1982 במטרה ליצור מסגרות לימודיות חינוכיות לנערים ונערות שנפלטו ממערכת החינוך. מטרת העמותה היא ליצור מסגרות מגוונות הנותנות מענה להתפתחותו של אדם ולמכלול צרכיו הפיזיים, הרגשיים והקוגניטיביים.

תוכנית גמל"א הוקמה בשנת 2000, במטרה לקדם ילדים ובני נוער בני העדה האתיופית, שהוריהם מתקשים לסייע להם בקידום ההישגים הלימודיים והחברתיים. עם השנים התרחבה התוכנית גם לאוכלוסיות אחרות, כגון: עולים חדשים מחבר המדינות, וילדים ונוער בסיכון, בהם יהודים, ערבים ודרוזים.

התוכנית נוסדה על ידי ארגון ג'וינט ישראל, ומופעלת החל משנת 2004 על ידי עמותת דרור בתי חינוך. נכון ל-2013 מפעילה התוכנית כ-1,700 מתנדבים העובדים עם כ-3,500 חניכים, ב-25 מוקדים בישראל.

תוכנית גמל"א פועלת בתוך הרשויות המקומיות ובשיתוף פעולה עם מחלקות החינוך והרווחה ברשות. התוכנית פועלת בסיוע של ג'וינט ישראל, התוכנית הלאומית לילדים ולנוער בסיכון, ותורמים פרטיים.

מטרות התוכנית

  • סיוע לימודי פרטני לילדים ולבני נוער כדי לשפר הישגים לימודיים, לחזק הרגלי למידה, להעלות את הביטחון העצמי של החניך ולחזק את תחושת השייכות לחברה הישראלית.
  • יצירת מפגש בין החניך לבין דמות משמעותית של אדם בוגר, המהווה מודל לחיקוי.
  • חיזוק הקשר בין עולים חדשים לבין בתי ספר, מוסדות היישוב והקהילה.
  • סיוע למשפחות של עולים חדשים להשתלב בקהילה.
  • חיזוק ערך ההתנדבות, כחלק מחיזוק החוסן החברתי בישראל, על כל מגזריה.

מאפייני התוכנית

  • גיוס וליווי חונכים: בכל יישוב או רשות מקומית פועל רכז האחראי על המתנדבים. הרכז מאתר מתנדבים חדשים המעוניינים לפעול לקידום וסיוע לתלמידים באמצעות הוראה וחניכה פרטניים בבית התלמיד, במועדונים, בספריות ובמרכזי הלמידה.
  • תהליך איתור התלמידים, וההתאמה למתנדב: בתי הספר מאתרים את התלמידים הזקוקים לסיוע בתחום מסוים, ורכז התוכנית ביישוב מאתר מתנדב המסוגל לסייע לו בתחום הדרוש. החניכים בתוכנית מאותרים בהתאם לצרכים המשתנים בכל ישוב וישוב.
  • משך תקופת ההתנדבות: החונך מתחייב להשתתף לפחות שנת לימודים שלמה, במהלכה הוא נפגש עם התלמיד למשך שעתיים בשבוע לכל הפחות.
  • ליווי המתנדבים נעשה על ידי רכז תוכנית גמל"א ביישוב, אשר תפקידו להיות בקשר מתמיד עם המתנדבים; ללוות, לסייע ולהדריך אותם באופן אישי וקבוצתי; לעקוב אחר התקדמות התלמידים ולשמור על קשר עם בתי הספר ומוסדות היישוב.
  • חונכות אישית בבית החניך: המתנדב מגיע לבית התלמיד וחונך אותו פעם בשבוע לפחות. מתוך השהות בבית התלמיד, נחשף החונך לצרכים נוספים של התלמיד ומשפחתו ומנסה לסייע גם בהם.
  • מרכזי למידה, פעולות למידה והעשרה קבוצתיות: במסגרת התוכנית פועלים מרכזי למידה אשר במסגרתם עוברים התלמידים סדנאות תגבור במקצועות הלימוד: עברית, אנגלית, ערבית ומתמטיקה.
  • פעילות ייחודית של המתנדב: המתנדב מעביר סדנה או חוג אשר פיתח על פי תחום עניין מסוים, דרכו זוכים החניכים ללמידה ולהעשרה בדרך אחרת. דוגמה: קבוצת רכיבה על אופניים, שעת סיפור ויצירה, ועוד.
  • פעילות חברתית: התוכנית משקיעה מאמץ בפיתוח הקשר בין המתנדבים לבין החניכים. במהלך השנה עורכים רכזי גמל"א ביישוב טיולים לתלמידים ולמשפחותיהם, ומקיימים אירועים חברתיים משותפים לתלמידים ולמתנדבים ומציינים יחד חגים ומועדים.
  • במספר יישובים מפעילה התוכנית סדנאות וחוגים לתלמידי התוכנית, בנושאים ותחומי העשרה שונים: מחשבים, ספורט, משחקי חשיבה ואומנות.

פרופיל המשתתפים

  • החניכים: עולים חדשים, בני דור שני ושלישי לעליה מאתיופיה ומחבר המדינות, ילדים ונוער בסיכון מכל מגזרי האוכלוסייה.
  • החונכים: מתנדבים שהם גמלאים, סטודנטים, וצעירים הבוחרים להעניק מזמנם למען הקהילה.

הכשרות

הכשרת המתנדבים כוללת: מתן רקע על התרבות והמנהגים של אוכלוסיית היעד; פיתוח מיומנויות לימוד וחניכה; מתן כלים פדגוגיים להתמודדות עם סיטואציות שונות; מידע על ארגונים לטיפול בבעיות משפחתיות; סדנאות "מקרים ותגובות" וסוגיות פדגוגיות נוספות.

לתוכנית גמל"א מטה ארצי מטעם עמותת "דרור - בתי חינוך", אשר מלווה את הרכזים היישוביים. הרכזים עוברים ימי הכשרה והשתלמויות בנושאים שונים המסייעים להם במילוי תפקידם, ומקבלים ליווי פדגוגי אישי.

פעם בשנה עורכים טיול ארצי למתנדבים, ומחלקים שי לאות הערכה.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
תוכנית גמל"א28672885