פנטן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פנטן
שם סיסטמטי Pentene
מראה נוזל שקוף
מספר CAS 109-67-1
צפיפות (1-פנטן) 0.64 גרם/סמ"ק
טמפרטורת היתוך -165.2 °C
107.95 K
טמפרטורת רתיחה 30.0 °C
303.15 K
נקודת הבזק -28 °C
245.15 K
נקודת התלקחות 273 °C
546.15 K

פֶנְטֶנִים הם אָלְקֶנִים בעלי הנוסחה הכימית C5H10 . כל מולקולה מכילה קשר כפול אחד בין שני פחמנים. קיימים שישה איזומרים שונים של פֶנְטֶן, הנבדלים זה מזה במבנה השרשרת' שיכולה להיות ישרה או מסועפת, או בסידור המרחבי של הקבוצות סביב הקשר הכפול, היוצר איזומריות ציס - טרנס .

איזומרים בעלי שרשרת ישרה

1-פנטן הוא אלפא אולפין. לרוב, 1-פנטן נוצר כתוצר לוואי בפיצוח קטליטי או תרמי של נפט, או במהלך ייצור אתילן ופרופילן באמצעות פיצוח תרמי של שברי פחמימנים.

היצרן המסחרי היחיד של 1-פנטן הוא חברת סאסול בע"מ (אנ'), המייצרת אותו על ידי הפרדה מהתוצר הגולמי של תהליך פישר-טרופש (אנ'). [1]

ל-2-פנטן יש שני איזומרים גיאומטריים, ציס-2-פנטן ו- טרנס-2-פנטן. ציס-2-פנטן משמש במטאתיזה של אולפינים .

איזומרים בעלי שרשרת מסועפת

האיזומרים בעלי שרשרת מסועפת הם: 2-מתיל-1-בּוּטֶן, 3-מתיל-1-בּוּטֶן (איזופֶנְטֶן), 2-מֶתִיל-2-בּוּטֶן (אנ') (איזואָמִילֶן).

איזואמילן הוא אחד משלושת תוצרי הלוואי העיקריים של פיצוח קטליטי עמוק, תהליך פיצוח משופר שפותח על בסיס פיצוח קטליטי נוזלי (אנ') עקב העלייה בביקוש לפוליפרופילן. ההפיצוח הקטליטי העמוק משתמש בסולר כחומר גלם לייצור פרופילן, איזובוטילן (אנ') ואיזואמילן. איזובוטילן ואיזואמילן משמשים חומרי הגלם בתהליך ייצור רכיבי תערובת הבנזין, מתיל טרט בוטיל אתר ומתיל טרט אמיל אתר.

ייצור דלקים

פרופילֶן, איזובּוּטֶן ואַמִילֶנִים הם חומרי גלם בהם משתמשים בתהליך האלקילציה בבתי הזיקוק. איזובוטן, משמש לייצור תערובות של שרשראות מסועפות מאוד בעלות מאפייני בעירה טובים. אמילנים הם קודמנים מוערכים מאוד לדלקים, במיוחד דלקי תעופה בעלי נדיפות נמוכה יחסית, כנדרש בתקנות שונות. [2]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פנטן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ "RSA Olefins | cChange".
  2. ^ "Alkylation". Kirk‐Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. 2003.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35139182פנטן