פלטפורמת פיתוח No Code

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

פלטפורמת פיתוח אל-קוד היא פלטפורמת מחשוב מבוססת פיתוח בהפשטה גבוהה, המנגישה יכולות פיתוח והרצת יישומים למפתחים שאינם תוכניתנים.

פלטפורמת פיתוח אל-קוד היא תשתית המספקת למפתחי מערכות מידע כלים למימוש יישומים או אפליקציות, ללא צורך בתכנות.

יישומים אלו נבנים בעזרת ממשקים גרפים, תצורות מוכנות מראש, מנועי חוקים וממשקי תוכנה, וזאת במקום התכנות המסורתי של כתיבת קוד בשפה פורמלית.

פלטפורמות אלו מצטיינות בעיצוב ופיתוח של יישומים כגון מסדי נתונים, תהליכים עסקיים או יישומי רשת.

הפיתוח ב-NCDP מייתר, ברמת היישום (Application), את הצורך בתוכניתני צד שרת, מסדי נתונים ותוכניתני צד לקוח, באשר פיתוח אל-קוד עושה שימוש בהפשטה גבוהה של כלי מחשוב לפתרון בעיות, כולל מנועי חוקים, קשרים פנימיים וחיצוניים מן המוכן, תבניות לשאילתות מסד נתונים ועוד. הצורך במעצבי ממשק גם הוא פוחת, משום שפלטפורמות אל-קוד מציעות ממשקי עיצוב פתרונות העושים שימוש רב בכלים, תבניות עיצוב, ותרשימי זרימה מן המוכן.

כתוצאה מכך, המפתחים הטיפוסיים של פתרונות אל-קוד הם מנתחי מערכות, ולא מתכנתים. מנתחי מערכות קרובים למשתמשים העסקיים, וקשובים לצרכיהם. בעוד התוצרים שלהם, במתודולוגיות פיתוח מסורתיות (ראה להלן), היו רק הצעד הראשון בשרשרת הפיתוח, פלטפורמות אל-קוד מאפשרות להם לממש פתרון בפרקי זמן קצרים יותר – הן ברמת אבטיפוס, והן ברמת יישום ארגוני שלם, מקושר, בדוק ומאובטח.

משתמשים עסקיים בעלי אוריינות במערכות מידע (הקרויים גם Citizen developers, או Power Users) יכולים גם הם לבנות, לשנות, ולתחזק פתרונות אלו במינימום הזדקקות למפתחים מקצועיים.

מאפיין נוסף של פלטפורמות אל-קוד, בדומה פלטפורמת פיתוח Low code, הוא, שאחסון הנתונים ועיבודם מתבצעים בענן (הציבורי או הפרטי) בעוד המשתמש ניגש אל המערכת לצפייה ולעריכה באמצעות דפדפן, הטוען קוד html ו-JavaScript על גבי מחשב PC או התקן נייד.

היתרון של NCDP הוא במיידיות שבה המשתמש העסקי רואה את הפתרון לצרכיו, מבלי שזה יעבור שרשרת של אפיון עסקי >> אפיון טכני >> פיתוח >> עיצוב >> בדיקות, הטיפוסית לתהליכי פיתוח מסורתיים, כולל הפרדיגמה הקרובה ביותר, פלטפורמות הפיתוח Low Code.

כך מתאפשר מענה מהיר ואיכותי לצורכי המחשוב הגדלים של ארגונים בכל העולם, החווים טרנספורמציה דיגיטלית המעמיסה על מחלקות ומנהלי מחשוב עומס גובר והולך של מטלות ודרישות.

מבנה

פלטפורמות אל-קוד מאופיינות בארכיטקטורת שרת-לקוח טיפוסית, הנחלקת לשניים:

צד שרת:

  • מסד נתונים
  • מנוע עיבוד
  • מערכת הרשאות
  • ממשקי ייבוא וייצוא נתונים
  • מערכת חתימות
  • מערך גיבויים

צד לקוח:

  • ממשק יצירת יישומים הכולל ייצוגים גרפים וטקסטואליים, מנוע חוקים
  • ממשק ניהול משתמשים והרשאות
  • ממשק עריכה וצפייה

תכונות

לפלטפורמות אל-קוד מאפיינים ותכונות משותפים, המאפשרים הקמה, ועריכה של יישומונים ללא כתיבת קוד פורמלי.

  • מודל ישויות קשרים: זהו מודל חזותי המאפשר למאפיין המערכת לתכנן אותה, תוך מיפוי הישויות ביישום העסקי, סיווגן, והגדרת הקשרים ביניהן.
  • מנוע חוקים: זהו הכלי באמצעותו ניתן לנסח את הלוגיקה שבבסיס המערכת, כולל פעולות חישוב, שמירת מידע, קריאה לקלט משתמש, פלט אוטומטי, תזכורות ועוד. בעוד שפות תכנות פורמליות מיישמות לוגיקה זו באמצעות קוד חשוף, מנוע החוקים מייצג אבסטרקציה המאפשרת למתכנן לעשות שימוש בממשק גרפי במקום להתמודד עם תחביר שפת תכנות.
  • מנוע בינה עסקית: זהו סט של כלי ניתוח והצגה המאפשר למשתמשים להפיק דוח״ות עסקיים או להתבונן על מדדים המוצגים באמצעות "לוח מחוונים", או Dashboard. השימוש בלוח המחוונים אינטואיטיבי, ומיועד להמחיש במהירות מדדים קריטיים למשתמש, בדומה ללוח מחוונים במטוס, המדווח על גובה מפני הקרקע, למשל.
  • סוגי משתנים: בפלטפורמות אל-קוד קיימים שדות המסווגים על פי סוג המשתנה. סיווג זה מאפשר הזנה ועיבוד של מידע המגיע ממקורות שונים, ובעל מאפיינים שונים. דוגמה לשדה כזה יהיה שם פרטי, שיהיה משתנה מסוג Text. ניתן לאכוף כללים על הזנה לשדות אלו כדי לטייב את המידע במערכת.
  • סוגי קשרים: כבכל מערכת מידע, גם בפלטפורמות אל-קוד מוגדרים קשרים בין ישויות מידע. קשרים אלה יכולים להיות אחד לאחד, אחד לרבים, או רבים לרבים, והם מאפשרים הפעלה סלקטיבית של פעולות על אובייקטים וקבוצות המאורגנים במודל ומייצגים את הפעילות העסקית.

הבדל מפרדיגמת ה-Low Code

אל-קוד (No Code) היא פרדיגמת פיתוח המהווה מימוש מתקדם של פרדיגמת ה-Low Code.

פרדיגמת No Code מאפשרת למשתמשים לבנות אתרי רשת, יישומי רשת, אפליקציות מובייל ללא שימוש בתכנות באמצעות הקלדת קוד טקסטואלי.

פרדיגמת ה-Low Code מחייבת מיומנויות טכניות של כתיבת קוד, באשר היא ״מפחיתה״ את השימוש בקוד באמצעות שימוש ברכיבי תוכנה מוכנים מתוך ספריות, ובכך מציעה חיסכון בשעות מפתח. עדיין נדרש מפתח החשוף לקוד בשפות פורמליות.

פרדיגמת האל-קוד מסתירה, כברירת מחדל, את קוד המחשב מהמפתח.

היא מאפשרת, באמצעות הפשטה של ישויות וקשרים לבנות את בסיס הנתונים באמצעות ממשק משתמש גרפי, ומאפשרת ליצור את ממשק המשתמש למשתמש הסופי.

פלטפורמות פיתוח No Code עושות שימוש נרחב בפרדיגמה זו, ומוסיפות לה תכונות של אחסון, ניהול משתמשים, אבטחה, במודל של מחשוב ענן או בהתקנה מקומית על שרתי הלקוח.

סוגי פלטפורמות אל-קוד

קיימים מספר סוגים של פלטפורמות אל-קוד, הנחלקים על פי ייעודן.

  • פלטפורמות עסקיות: אלה מערכות שתוכננו עם דגש על בניית מערכות מידע עסקיות. הן כוללות כלים שונים המיועדים להטמעה ולאינטגרציה עם מערכות מחשוב עסקיות נפוצות, דוגמת מסדי נתונים מסוג Microsoft SQL ומתחרותיה. מערכות אלו מתוכננות מראש תוך שילוב מערכות הרשאות ארגוניות, דוגמת Active Directory, המבטיחות גישה ועריכה מבוקרות של גורמים מוסמכים. בנוסף הן כוללות פתרונות אבטחה, גיבוי ותיעוד המאפשרת להן לשמש, בנוסף לפונקציונלית המידית שלהן, כזיכרון ארגוני.
  • פלטפורמות Web: אלה פתרונות המאפשרים לבנות אפליקציות web ודפי אינטרנט עשירים, וכוללות כלים המאפשרים בנייה מהירה של אתרים ואפליקציות תוך שימוש בתשתיות נפוצות, בתצורה מוגדרת מראש.

דוגמאות לפלטפורמות אל-קוד

ראו גם

קישורים חיצוניים

  • חברת Forrester Research דנה בהבדלים בין Low Code ו-No Code
  • עוד על הבדלים בין No Code ו-Low Cod, במאמר בForbes
  • העצמת המשתמש העסקי באמצעות No Code development, במאמר ב-Information Age
  • תפיסה מינימליסטית למדי של פיתוח No Code במאמר ב-Medium. פלטפורמות No Code מודרניות צוברות יכולות פיתוח מלאות המאפשרות יצירת פתרונות שלמים

הערות שוליים

  1. ^ Airtable
  2. ^ Life as a No-Code developer
  3. ^ Google acquires AppSheet to bring no-code development to Google Cloud, TechCrunch (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35851391פלטפורמת פיתוח No Code