פיל לבן
"פִּיל לָבָן" הוא כינוי לנכס רב ערך לכאורה, אשר הופך לעול ולמעמסה. פיל לבן יכול להיות נכס שעלות אחזקתו גבוהה מהתועלת שבו ואינו משמש את הציבור.
מקור הביטוי
מקור הביטוי בפילים לבקניים נדירים שמצויים בדרום מזרח אסיה. מדובר בחיה הנחשבת "קדושה", כזו שאסור לפגוע בה ויש לדאוג למחסורה. זאת למרות העובדה שאינה מביאה תועלת ועלות אחזקתה גבוהה.
פיל לבן הוא תולדה של מפגש גנים רצסיבים נדירים ללבקנות מצד שני הוריו. מאחר שהפיל נחשב ל"קדוש" על פי תרבויות האזור, כמו למשל בתרבות הבורמזית, אין לנטוש או להזניח אותו. גם בתרבות התאית הפיל "מקודש", ותמונתו הופיעה בשנים 1855–1916 על דגל תאילנד. בשנת 1916 שונה הדגל לעיצובו הנוכחי, לפי האגדה, במהלך שיטפון ראה המלך וג'ירוודה (ראמה השישי) את הדגל תלוי הפוך, ואת רגליו של הפיל ה"קדוש" מופנות כלפי מעלה, וכדי למנוע את הישנות המקרה הוא הסיר את תמונת הפיל מהדגל. ראמה התשיעי, מלך תאילנד, החזיק מספר פילים לבנים.
הפיל הלבן אינו ממש לבן, אלא בעל עור בהיר יותר. נדירותו והעובדה שהוא מוחזק בעיקר על ידי מלכים ובעלי שררה, היא שהביאה אותו למעמדו המיוחד. בשל "קדושתו", המחזיק בפיל אינו יכול לנצלו לעבודה, ומכאן נגזרת עלות החזקתו הגבוהה.
פיל לבן ככינוי לנכסים או פרויקטים
"פילים לבנים" רבים נוצרים לעיתים קרובות כאשר פרויקט עתיר השקעה מגיע לשלב מתקדם, בו נוכחים מתכנניו כי בדיעבד הפרויקט אינו מצדיק את ההשקעה, וכי עלות החזקתו יקרה לאין ערוך מהמקורות הכספיים העומדים לשם כך. לעיתים, אירוח אולימפיאדה, או טורניר גביע העולם בכדורגל, יוצר במדינה המארחת "פילים לבנים" בדמות מבנים שנבנו לצורך אירוע הספורט, אולם לא נמצא להם שימוש עם סיומו.
דוגמאות
-
מטוס הלביא
-
הקונקורד
-
התחנה המרכזית החדשה בתל אביב
-
מבנה הקולוסאום בכיכר אתרים
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: פיל לבן |
- תמונת פיל לבן
- שרון בורנשטיין, זהירות: פיל לבן לפניך!, באתר גלובס, 2 בדצמבר 2009
- ארז ארליכמן ו-AFP, פיל לבקן נדיר נלכד במעמקי יערות מיאנמר, באתר ynet, 29 ביוני 2010
- קשת רוזנבלום, הפילים הלבנים שבלב הערים, באתר הארץ, 23 בפברואר 2014